karierno upravljanje

Standardi temperature na delovnem mestu. Kaj storiti, če je temperatura na delovnem mestu nad normalno

Kazalo:

Standardi temperature na delovnem mestu. Kaj storiti, če je temperatura na delovnem mestu nad normalno

Video: The Choice is Ours (2016) Official Full Version 2024, Maj

Video: The Choice is Ours (2016) Official Full Version 2024, Maj
Anonim

Kateri zunanji dejavniki vplivajo na produktivnost zaposlenih? Podobno vprašanje bi si seveda moral zastaviti vsak vodja, ki je željan skrbeti za svoje podrejene in povečevati svoje mesečne prihodke. Žal funkcije, ki so na prvi pogled očitne, pogosto ostanejo neopažene. Tako na primer v malih in velikih podjetjih temperaturne standarde na delovnem mestu pogosto ne upoštevamo. V tem primeru je treba upoštevati dejstvo, da ne bo vsak zaposleni sposoben v celoti delati, zamrzniti ali trpeti zaradi neznosne vročine.

Kdo nadzira vreme v službi?

Ali obstajajo uradni dokumenti, ki urejajo take kazalnike? Da, obstajajo. To so SanPin standardi za temperaturo na delovnem mestu. Predpisi, ki jih vsebujejo, veljajo za absolutno vsa podjetja in vse zaposlene (ne glede na velikost podjetja in njegovo državljanstvo).

Vse informacije v normativih lahko razdelimo na dva glavna bloka: temperaturna priporočila za različne kategorije zaposlenih in odgovornost delodajalca za njihovo kršitev. Med drugim normo temperature zraka na delovnem mestu ureja tudi 212. člen zakona o delu naše države, ki določa, da je delodajalec dolžan zagotoviti ugodne pogoje in pogoje za delo in rekreacijo za svoje zaposlene.

Kako se zaščititi na delovnem mestu?

Kaj lahko dela zaposleni, če je temperatura na delovnem mestu nad normalno? Če človek v takšnih razmerah spozna resnična tveganja za svoje zdravje, potem je povsem mogoče začasno zavrniti opravljanje svojih nalog. Za to je potrebno sestaviti uradno pisno izjavo in jo posredovati višjemu vodstvu.

Dokument bi moral vsebovati podatke, da izvajanje dela, ki ga določa delovna pogodba, predstavlja določeno tveganje za zdravje. Koristno bo sklicevati se na 379. člen delovnega zakonika, ki vsebuje podatke o zakonitosti takšnih namenov. Če je papir sestavljen v skladu z vsemi pravili, potem zaposleni ne le, da ne bo izgubil svojega delovnega mesta, temveč bo obdržal tudi vse obstoječe pravice. Vendar ne pretiravajte s svojo željo, da bi si oddahnili od dela, verjetno vam bodo oblasti ponudile alternativne možnosti.

Kako zaobiti zakon, ne da bi ga kršil?

Vodstvo ima svoje vrzeli in rešitve. Stvar je v tem, da SanPin v svoji dokumentaciji navaja tako, kot je "porabljen čas" in ne "dolžina delovnega dne". Preprosto povedano, delodajalec ni vedno dolžan izpustiti delavca predčasno v neugodnih delovnih pogojih, da bi spoštoval zakon. Lahko sprejme naslednje ukrepe:

  • Organizirati dodaten oddih sredi delovnega dne v zaprtih prostorih z bolj primernimi pogoji za počitek.
  • Premestite delavce v drugo sobo, ki izpolnjuje zahteve.

Sanitarni standardi: poletna temperatura na delovnem mestu

Seveda večina temperaturnih standardov na delovnem mestu navdušuje zaposlene v pisarnah, vendar je težko reči, s čim je povezan ta trend. Treba je opozoriti, da so menedžerji, sekretarji in drugi zaposleni v intelektualnem delu razvrščeni kot delavci z neznatno telesno dejavnostjo. Menijo, da bi morala normalna temperatura zanje nihati v območju od 22,2 do 26,4 (20-28) stopinj toplote. Vsako odstopanje od ugotovljenih številk bi moralo voditi k zmanjšanju delovnega časa. Shema zmanjšanj je naslednja:

  • 28 stopinj - 8 ur;
  • 28,5 stopinj - 7 ur;
  • 29 stopinj - 6 ur in tako naprej.

Po podobnem algoritmu se obdobje izpolnjevanja delovnih nalog v pisarni skrajša na temperaturo 32,5 stopinj nad ničlo. S takšnimi začetnimi podatki je delo dovoljeno največ eno uro. Pri temperaturah nad zgoraj navedenim delom je popolnoma potrebno odpovedati ali premestiti v drug prostor.

Sanitarni standardi: temperatura pozimi

Upoštevati je treba, da zaposleni na delovnem mestu lahko trpijo ne le zaradi zadušitve in vročine, temveč tudi zaradi mraza (takšne situacije so še nevarnejše, vendar so veliko manj pogoste). Kolikšna je najnižja dovoljena temperatura na delovnem mestu? Za začetek bomo razpravljali o algoritmu dneva v hladnih pogojih za pisarniške uslužbence. Število delovnih ur zanje začne upadati z 20 stopinj po naslednji shemi:

  • 19 stopinj - 7 ur;
  • 18 stopinj - 6 ur;
  • 17 stopinj - 5 ur in tako naprej.

Končna ocena 13 stopinj toplote pomeni delo pisarniškega osebja v neogrevanem prostoru eno uro, z nižjimi kazalniki uspešnosti pa je treba sploh odpovedati.

Treba je opozoriti, da zgornji normativi veljajo izključno za proizvodne in pisarniške prostore, zahteve za socialne ustanove obstajajo, vendar so nekoliko drugačne. Na primer, priporočena temperatura za klinike je približno 20-22 stopinj.

Razvrstitev vseh poklicev

SanPin standardi za temperaturo na delovnem mestu se razlikujejo za vsako kategorijo zaposlenih. Obstajajo tri glavne kategorije, od katerih sta dve razdeljeni tudi na dodatne podskupine:

  • 1a. Poraba energije do 139 vatov. Neznatna telesna aktivnost, opravljanje delovnih nalog v sedečem položaju.
  • 1b. Poraba energije od 140 do 174 vatov. Nepomemben fizični stres pri opravljanju nalog, ki jih je mogoče izvajati tako v sedečem kot stoječem položaju.
  • 2a. Poraba energije od 175 W do 232 W. Zmeren fizični stres, potreba po redni hoji, premik bremen do 1 kg v sedečem položaju.
  • 2b. Poraba energije 233-290 vatov. Aktivna, vendar zmerna telesna aktivnost, ki sestoji iz stalnih obremenitev s hojo in gibanjem, ki tehtajo do 10 kilogramov.
  • 3. Poraba energije od 290 vatov. Intenzivna obremenitev, ki zahteva precejšnjo trdnost in odmik. Sestavljen je iz hoje, prenašanja velikih bremen.

Ne smete domnevati, da višja kot je kategorija zaposlenega, bolj pozorno je treba upoštevati temperaturne standarde na delovnem mestu poleti in v zimski sezoni. Pravzaprav zakon zahteva zaščito vsakega človeka zelo previdno. Poleg tega ljudje, ki se ukvarjajo z aktivnim fizičnim delom, veliko lažje prenašajo hladnost, saj se od vloženega truda lahko ogrejejo.

Kam na pomoč?

Kaj storiti, če se temperatura na delovnem mestu krši in vodstvo še naprej sili zaposlene v delo? V tem primeru se čas, ki presega meje, določene v zakonih, šteje za obdelavo. In obdelavo, kot veste, je treba plačati v dvojni velikosti.

Kje se lahko pritožujem, da se temperatura na delovnem mestu občasno ali redno krši? Na žalost ni nobene institucije, ki bi se s tem vprašanjem uradno ukvarjala. Po potrebi pa lahko vse svoje pritožbe glede nezadovoljive organiziranosti pogojev na delovnem mestu zaposleni pošljejo na lokalni inšpektorat za delo, ki bo pritožbo lahko evidentiral in sprožil postopek na njej.

Poleg inšpekcije za delo je možno vaše želje po organizaciji ugodne temperature na delovnem mestu v vašem podjetju poslati na Rospotrebnadzor, pomagali vam bodo tudi pri reševanju sporne situacije pri delodajalcu.

Velikost kazni in njene vrste

Na katero kazen lahko naleti nesrečni delodajalec? Najenostavnejša je redna globa, katere velikost se lahko giblje od 10 do 20 tisoč rubljev. Veliko slabše za katero koli organizacijo je začasna prekinitev njenih dejavnosti, ki lahko traja do 90 dni. Da bi se izognili kazni, je treba bodisi izboljšati obstoječe razmere bodisi zmanjšati delovni dan zaposlenega na zahtevano stopnjo v tem primeru.

Kako odpraviti kršitve?

Kako lahko poleti dosežem potrebno temperaturo na delovnem mestu? Morda je edini učinkovit način za rešitev tega vprašanja namestitev sodobnih klimatskih naprav, pa tudi vzdrževanje obstoječega prezračevalnega sistema na visoki ravni. Nobena odprta okna in prepiri ne bodo pomagali ustvariti ugodnih pogojev v vročini, ampak bodo le zagotovili destilacijo ogrevanega zraka iz prostora v sobo. Druga pomanjkljivost te metode je velika nevarnost prehlada med ljudmi v sobi.

Glede na potrebo po zvišanju temperature zraka je najprimernejša uporaba centralnega ogrevalnega sistema.