karierno upravljanje

Kako izbrati poklic: motivi, poklic, strokovni nasvet

Kazalo:

Kako izbrati poklic: motivi, poklic, strokovni nasvet

Video: Ko otrok izbira šolo in poklic: kako mu lahko koristimo? 2024, Julij

Video: Ko otrok izbira šolo in poklic: kako mu lahko koristimo? 2024, Julij
Anonim

Izbira poklica se vedno začne s pravilnim postavljanjem ciljev in ta naloga v osnovi ni lahka. Še posebej, če se diplomant še ni odločil, kaj bi rad počel. Psihologi priporočajo, da bi o izbiri poklica razmišljali že dolgo, preden maturanti 11. razreda slišijo zadnji zvon.

Vilice v pot

Učenci razmišljajo, kako izbrati poklic po koncu devetega razreda. V tem času se je treba odločiti, v kateri razred se bo vpisal - humanitarni, naravoslovni ali fizikalno-matematični. Za mnoge študente ta izbira že predstavlja ogromne težave. Nekateri ne vedo, katera sfera bi jim bila privlačna; drugim je všeč vse po vrsti - in literatura, in matematika ter telesna vzgoja; drugi pa nočejo ničesar narediti.

Kdaj razmišljati o prihodnosti?

V idealnem primeru je treba motive za izbiro poklica pri otroku najti čim prej. Pogovor o izbiri poklica se mora z otrokom voditi že v predšolski dobi. Konec koncev, če že v tem času dovolite dojenčku, da se preizkusi v različnih dejavnostih (vsaj v igri), mu bo v prihodnosti lažje krmariti z ogromno različnih možnih poklicev. Če se najstnik ne more odločiti, če se njegovi interesi še ne manifestirajo ali jih je preveč, lahko za rešitev te situacije uporabite različne strategije.

Določite cilje

Ker izbira poklica ni lahka naloga, psihologi priporočajo, da začnete s tem vprašanjem pristopiti s čisto praktičnega dela. Nejasno in nejasno "hoče" mora biti zelo konkretno in oprijemljivo. Kakšni bi morali biti cilji pri izbiri poklica?

  • Specifično ("Želim si kupiti stanovanje v New Yorku", "Želim voditi pogovorno oddajo na televizijskem kanalu za feministke", "Želim postati bolj vpliven poslovnež kot očetov prijatelj" itd.).
  • Realističen. Z drugimi besedami, cilj bi moral biti povezan s priložnostmi, ki jih ima otrok. Na to temo obstaja čudovita izjava Alberta Einsteina, da je vsak človek genij, vendar, če sodimo po ribah po svoji sposobnosti, da pleza na drevo, bo nesrečni ostanek življenja preživel, saj meni, da je neumno bitje na zemlji. Kako izbrati prihodnji poklic, ne da bi upoštevali njihove sposobnosti in talente? To je popolnoma nemogoče, zato morate upoštevati svoje fizične, intelektualne, starostne in finančne zmožnosti.
  • Časovno omejen. Navsezadnje so cilj sanje, katerih izvajanje je časovno omejeno.
  • Pozitivno. Cilj naj bo koristen drugim ljudem ali vsaj v skladu z načelom "ne škodovaj".

Ocena priložnosti

Starši, katerih otroci ne znajo izbrati poklica, morajo podrobno razpravljati o svojih možnostih. Navsezadnje mora biti cilj vedno nekaj podpirati, imeti temelje v obliki talentov, nagnjenj, sposobnosti in izobrazbe. Mati ali oče lahko otroka povabita, da odgovori na naslednja vprašanja:

  • Na kakšno stopnjo izobrazbe lahko danes računam glede na današnjo uspešnost v šoli ter svoje intelektualne sposobnosti in spretnosti? To je lahko višji ali sekundarni posebni, pa tudi strokovni tečaj.
  • Katera dejanja bi morala vsebovati stroka, da bi vzbudila moje zanimanje?
  • Koliko želim dobiti za svoje delo?
  • Kateri življenjski slog mi je bolj zanimiv - stresen, ko se moraš zaradi dela popolnoma vključiti v delovni proces in žrtvovati osebne interese, ali je bolj svoboden?
  • Bi rad delal v bližini hiše ali to vprašanje ni kritično?

Korelacija želja, priložnosti in nujnosti

Izbira se lahko šteje za najbolj optimalno, če sovpadajo "želim", "lahko" in "potrebno". Ta poklic bi moral biti povpraševan na sodobnem trgu dela ("potreben"). Tudi mladi človek mora imeti za to določen nabor priložnosti in sposobnosti ("zmorem"). Ker je nemogoče izbrati poklic v prihodnosti, ne da bi upoštevali svoje interese, se morate spomniti pomembnega načela: delo ne sme biti breme, ampak veselje ("hočem"). Tudi če sprva posel ni zelo dober, vendar obstaja želja, bo otrok lahko pridobil potrebne veščine. Če zanimanja ni, verjetno ne bodo dovolj razviti.

Pomen notranje težnje

V življenju se pogosto zgodi, da ti trije kriteriji sploh ne sovpadajo. Priložnosti za otroka in starše so eno, želje so različne, zahteve resničnega sveta pa so popolnoma drugačne. Kako izbrati poklic v tem primeru? Psihologi verjamejo, da je od treh zgoraj naštetih dejavnikov najbolj ganljivo ravno želja ali »želja«. Fant na primer prosi starše, naj mu kupijo psa, ker želi postati profesionalni vodja psov. Za začetek sta mama in oče vsak dan predlagala »sprehajanje« psa z igračami. Sin je imel tri dni za razumevanje - ni bil pripravljen sprejeti odgovornosti in skrbeti za žival.

Obstaja še en primer. Hči želi postati pevka, vendar starši s povezavami organizirajo sprejem na ekonomsko fakulteto, saj verjamejo, da si bo med študijem "premislila". Na koncu hči zapusti šolo, zapusti dom in nadaljuje s petjem. Včasih starši razmišljajo, kakšen delovni poklic bi izbrali za otroka, ne da bi upoštevali njihove interese. Vendar je pogosto hobi, ki se zdi staršem povsem smešen kot vir zaslužka za mladega moškega.

Če duša ne laže ničesar

Zgodi se tudi, da najstnik izjavi, da ni hobija, ki bi vzbudil njegovo zanimanje. V tem primeru ne paničite. Konec koncev se zanimanje ne pojavi takoj. Vendar za to ni potrebno sedeti, ampak preizkušati različne dejavnosti, se preizkusiti v različnih vrstah dejavnosti. Poleg tega morate biti pozorni na svoje občutke: katera lekcija vam je bolj všeč, katera - ne v resnici.

Najstnik se lahko loti tudi ustvarjalnosti - igra glasbeni inštrument, riše, pleše. Pogosto starši verjamejo, da mu takšne dejavnosti le odvzamejo dragocen čas. Vendar to ni povsem res. Ustvarjalnost pomaga človeku pridobiti notranjo svobodo, se ohraniti kot oseba. Z njegovo pomočjo je lažje prisluhniti sebi, da lahko najdete poklic, na podlagi katerega si lahko zgradite kariero.

Pomikajte se po številnih možnostih

Iz generacije v generacijo vprašanje, kam iti na študij, ne izgubi pomembnosti. Seznam poklicev je resnično ogromen. Po nekaterih virih jih je od 9 do 45 tisoč. Tukaj je le nekaj teh:

  • ortoped;
  • Učitelj angleščine;
  • hišnik;
  • prodajalec;
  • odvetnik;
  • sodnik;
  • voznik traktorja;
  • vzgojitelj;
  • astronom;
  • arhivar;
  • gasilec;
  • ustvarjalec slik;
  • čistilka;
  • baletnik.

Svoj poklic lahko najdete z različnimi metodami. Pomembno je, da si starši zapomnijo motive za izbiro poklica, ki ga ima njihov otrok. Mladenič ne bi smel biti samo "urejen" v življenju, ampak tudi biti deležen veselja od svojega dela. Nihče ne želi, da bi njegov otrok postal slab krojač, odrasli pa pozabljajo, da se nadarjeni krojač bolje znajde od neuporabnega odvetnika.

Testi

V zadnjem času se je pojavilo ogromno število testov za izbiro poklica. Vendar psihologi opozarjajo, da jim ne smete slepo zaupati. Test lahko na primer pokaže, da najstnik dela računalništvo, sam pa je nor na poskuse v kemijskem laboratoriju. Računalniško testiranje je lahko še posebej zavajajoče brez posvetovanja s psihologom.

Dejansko lahko v tem primeru na rezultat vplivajo številna izkrivljanja, začenši z nezadostno razvito metodologijo testiranja in končajo s težavami pri samooceni najmlajše osebe. Pristojni psiholog, ki svetuje na področju poklicne orientacije, lahko naredi pogovor tako, da rezultat postane jasen z minimalnim številom tehnik. Praviloma se od pripravljajočih rešitev pričakuje od psihologa, njegova naloga pa je, da začne postopek notranjega iskanja, zahvaljujoč kateremu se bo človek lahko samostojno odločil za najbolj optimalno izbiro.

Zakaj je izbira kariere pomembna?

Ko človek počne tisto, kar ljubi, bo vedno poln energije in navdiha, imel bo priložnost uživati ​​v življenju. Včasih vprašanje, kako izbrati poklic, postavljajo šolski maturanti, včasih pa ljudje, starejši od štirideset. Vendar ni nikoli prepozno, da bi polepšali svoje življenje. Najljubši posel omogoča, da ne samo uresničijo svoje sposobnosti in talente, ampak tudi zaslužijo več.

Metode za določitev

Dejansko pogosto oseba, ki preživi dolge dni na neljubljenem delovnem mestu, izgubi glavno stvar - rast kariere. Delo nima zanimanja in zato drugi ljudje, ki jih to področje bolj zanima, prejmejo povečanje. Zato je vprašanje, kako izbrati pravi poklic, relevantno za vse starosti. Upoštevajte nekaj praktičnih priporočil, ki bodo pravilno sprejela odločitev.

  • Na velik kos papirja zapišite vsaj 30 odstavkov, ki bodo opisali dejavnosti, ki prinašajo zadovoljstvo. Te stvari bi morale dajati energijo, veselje in navdih. Določite lahko večje število točk. Po tem je treba prečrtati tiste zadeve, za katere se ne želi profesionalno ukvarjati, vendar bi jih rad pustil kot hobi. Po tem bo ostalo približno deset točk. Zdaj morate prečrtati tiste, ki jih do konca življenja ne bi želel početi. Tako lahko občutno zožite obseg profesionalnih poti.
  • Napišite 10 svojih največjih prednosti, znanja, veščin in talentov. To bi morale biti tiste lastnosti, na katere smo lahko ponosni. Po tem lahko zapišete 5 strokovnih področij, na katerih se te lastnosti lahko uporabljajo, nato pa razmislite, katera možnost je najbolj resnična in navdihujoča.
  • Prav tako se sprašuje, kako izbrati pravi poklic, ali si lahko predstavlja pravega milijonarja. Treba si je predstavljati, da je že obiskal vse možne države sveta, preizkusil vse zabave - nič več si ne želi. Zdaj je treba še izbrati, kaj storiti naprej - ne zaradi denarja, ampak zaradi duše. Posneti morate vsaj 5 različnih možnosti.

Če je interesov veliko

Sodobne otroke skrbi, kako izbrati pravi poklic. V otroštvu se vprašajo, kdo bi radi postali, ko odrastejo. Sprva se zdi popolnoma neškodljivo, a sčasoma je potreben mir in spanec. Mnogi najstniki imajo radi več predmetov in pouka hkrati - oba z veseljem rišejo, pojejo in obiskujejo matematične ure. V tem primeru se lahko zdi, da je mladenič "raztresen" ali se želi izogniti odgovornosti.

Psihologi v tem primeru priporočajo, da si zastavite naslednje vprašanje: ali je slabo ali nenormalno početi različne stvari? Poklic v poklicu ni nujno en poklic. Ta ideja izvira iz kulture. Otrokovo vprašanje o tem, kdo bo postal v prihodnosti, pomeni le en odgovor. Vendar pa je trenutno veliko ljudi, ki so se v nekem trenutku v življenju ukvarjali z eno stvarjo in pozneje korenito spremenili svojo pot ali hkrati združili dva razreda. Na primer, svetovno znana violinistka Vanessa May je priljubljenost pridobila s svojimi glasbenimi eksperimenti. Vendar le malo ljudi ve, da je bila vključena v tajsko reprezentanco za smučarske reprezentance.

Dexter Holland, potomski punk rocker, ima diplomo iz biologije in je študent v kalifornijskem laboratoriju za virusni virus. In slavni zdravnik in misijonar Albert Schweitzer, ki je bil leta 1952 prejel Nobelovo nagrado za ozdravitev številnih bolnikov v nigerijski bolnišnici, je bil eden najbolj znanih evropskih organistov, ki je naredil pravo revolucijo v orgelski glasbi.

Če pa mladenič meni, da je rojen specialist in se želi razvijati na enem ozkem območju, je to tudi povsem normalno. Menijo, da so najmočnejše ekipe tiste, v katerih so visoko specializirani strokovnjaki in ljudje z različnimi interesi.

Preučili smo vprašanje, kako se odločiti za izbiro poklica. To je ena najpomembnejših odločitev, ki jih človek sprejme. Ni vedno v mladosti se lahko diplomant odloči za to težko izbiro. S pravilnim ocenjevanjem svojih želja, talentov in sposobnosti lahko to naredite najbolj optimalno.