karierno upravljanje

Roofer je nevaren poklic

Kazalo:

Roofer je nevaren poklic
Anonim

Poklicni poklici so priljubljeni in povpraševani ves čas. Vsaka vrsta dela med gradnjo in dekoracijo stavb in objektov zahteva določene spretnosti. Poklic krovca ​​je povpraševanje pri gradnji katerega koli industrijskega ali stanovanjskega objekta. Namestitev, zamenjava in obnova strehe so strateško pomembni pri gradnji.

Poklicne značilnosti

Roofer je specialist za gradnjo in montažo streh stavb. Ta poklic je ena najstarejših na svetu. Tudi v dobi zgodnjega razvoja si je človeštvo prizadevalo zaščititi dom in ga pokriti z naravnim materialom: mahom, vejami, slamo. Vsaka stavba - stanovanjska ali namenjena industrijskim namenom - potrebuje strešno zapornico. Krovci so ravno tisti delavci, ki se ukvarjajo s svojo ureditvijo. Prekrivanje je tehnično zapletena zasnova in temelji na natančnih izračunih in zakonih fizike. Glavni cilj dela mojstrov je namestitev trajnega premaza.

Opozoriti je treba, da so strešniki ljudje, ki se ne ukvarjajo le z neposredno namestitvijo strešnih slik. Odgovornosti teh strokovnjakov vključujejo tudi:

  • priprava materiala (pogosto neposredno na strehi);
  • uskladitev in prilagoditev načrtovanih velikosti;
  • označevanje elementov;
  • namestitev parne zapore, izolacije;
  • namestitev strešnikov in ovinkov.

Poklic zahteva znanje sodobnih materialov, ki se uporabljajo za prekrivanje streh. Najbolj priljubljeni so: strešniki, skrilavci, ondulin, strešni material, železo.

Specifikacije krovišča

Poklic velja za dobro plačan in povpraševan, zlasti v poletni sezoni. Vendar pa za vse skušnjave perspektiv zahteva delo v človeku določen nabor lastnosti. Najprej je to moški poklic. Če želite splezati na strehe, potrebujete dobro fizično pripravo, vzdržljivost, čustveno stabilnost, dobro zdravje (stabilnost vestibularnega aparata, pomanjkanje omotice, težave s pritiskom). Človek, ki dela na višini, doživlja pomemben stres, medtem ko mora ostati pozoren in osredotočen.

V opisu dela krovišča standardne oblike je veliko pozornosti namenjeno zagotavljanju varnosti pri opravljanju del na zgradbah različnih višin. Zaposleni mora najprej odgovorno pristopiti k organizaciji delovnega procesa, da ohrani svoje življenje in zdravje ter prepreči škodo drugim. Strogo je prepovedano začeti delo na višini pod vplivom različnih vrst drog in snovi (alkohol, droge). Vsak specialist mora imeti dostop do dela na višini in zdravstveno poročilo o zdravstvenem stanju. Pri plezanju na streho je obvezna uporaba mehanizmov, predmetov zaščite in zavarovanja (čelade, gradbeni varnostni pasovi). Delavci sami morajo nadzirati stanje vrvi in ​​kablov zibel in jermenov, saj gre za njihovo življenje in zdravje. Pri zagotavljanju in spremljanju varnostnih in dvižnih mehanizmov sodeluje tudi neposredni nadzornik (delovodja, delovodja).

Poleg varnosti navodila predpisujejo takojšnje vrste del, ki jih mora opraviti specialist:

  1. Priprava materialov (označevanje in rezanje).
  2. Izdelava šablonskih elementov iz strešnih materialov.
  3. Vgradnja sistema špirovcev.
  4. Pritrdilni listi (skrilavca, ploščice).
  5. Vgradnja izlivov, drenažnih sistemov.

Izobraževanje

Strešni strešniki se usposabljajo v zavodih za poklicno izobraževanje (poklicne šole). Takšne ustanove vstopajo tako po osnovni izobrazbi kot srednješolske. Vendar pa je za to, da ostanemo in rastemo v poklicu, potrebna odgovornost in usposobljenost. Zato je napačno prepričanje, da lahko vsak včerajšnji slabi študent postane krovnik.

Za rast in razvoj mnogi mojstri povečajo svoje vrste in se dodatno usposabljajo. In to ne preseneča, saj se na trgu strešnih materialov nenehno pojavljajo novi izdelki, za pridobitev veščin polaganja materialov pa se je treba naučiti teorije in prakse.

Ljudje, ki v poklicu zaslužijo dober denar, najpogosteje delajo sami, imajo ekipo ali soigralce. V tem primeru jih maksimalno zanima kvalitativni končni rezultat.

Možnosti zaposlitve

Roofer je poklic, ki bo povpraševanje in ustrezen kadar koli. Pojavijo se nove zgradbe, stare strehe je treba zamenjati, tako da si lahko tudi v kriznih časih dober specialist zagotovi delo. Dela s strešno kritino so sezonske narave, čeprav pozimi, pred hudimi zmrzali, potekajo tudi popravila strehe in namestitev.

Povprečni zaslužek bo odvisen od delovne dobe, organizacije in usposobljenosti zaposlenega. Delež strešnikov med gradbenimi poklici znaša 35-40%. Tveganje, da ostaneš brez službe, je minimalno. Po potrebi lahko strokovnjak uporabi pridobljene veščine v sorodnih poklicih (monter, klepar).