karierno upravljanje

Kako postati distributer? Kdo je v resnici distributer?

Kazalo:

Kako postati distributer? Kdo je v resnici distributer?

Video: Jenni: Pot do odkritja Higgsovega bozona in nove fizike na trkalniku LHC 2024, Maj

Video: Jenni: Pot do odkritja Higgsovega bozona in nove fizike na trkalniku LHC 2024, Maj
Anonim

Soočeni z izrazom »distributer« v množičnih medijih ali oglaševanju, ne moremo vedno pravilno ugotoviti njegovega pomena. Distributer je trgovec, a kako in na podlagi katerih pravic izvaja svojo dejavnost, ni jasno vsem. Poskusimo ugotoviti, kdo je, in hkrati, kako postati distributer.

Zakaj proizvajalec potrebuje distributerja

Odnosi med distributerjem in proizvajalcem temeljijo na naravni želji izvoznika v trenutnih gospodarskih razmerah, da razširi trg za svoje blago v tujini, hkrati pa zmanjša svoje stroške.

Uradni distributer - posrednik mu pomaga pri uresničevanju teh načrtov. Mimogrede, ta izraz, izposojen iz angleščine, pomeni "distributer", "tisti, ki blago distribuira." Distributer stori ravno to: ko blago kupuje na lastne stroške proizvajalca, ga v svojem imenu distribuira po regijah.

Mimogrede, to ima pogosto prelomno stran - proizvajalec začne gospodarno (in v zvezi s sklenitvijo pogodbe o odstopanju - pravno) odvisno od tega, kako vestni, podjetni je zastopnik, in kar je najpomembneje, ali ima sposobnost in pripravljenost zagotavljati donosne posle.

Kako postati distributer

Če se je določeno podjetje ali podjetje odločilo za status distributerja, mora najprej sestaviti ustrezno pogodbo (tako imenovana „prodajna pogodba“). Lahko je tako ekskluziven (daje pravico do prodaje blaga samo s tem podjetjem), kot tudi neekskluziven.

Seveda, ko stopi v ta razmerja, podjetje v rangu "uradnega distributerja" ne postane navaden preprodajalec, ki deluje kot trgovec na debelo. Praviloma vzdržuje dolge in tesne vezi z izvoznikom ter se ukvarja s promocijo in organizacijo prodaje njegovega blaga na določenem ozemlju države, ki mu je dodeljeno vnaprej.

Kaj morate storiti, da postanete distributer

V odgovoru na vprašanje, kako postati uradni distributer, smo že omenili potrebo po sklenitvi prodajne pogodbe med proizvajalcem in prodajalcem. Toda za to je treba najprej izbrati podjetje s predlogom storitev izvajanja.

Ta pritožba praviloma kaže na obseg podjetja, ki se ponuja v vlogi distributerja, njegovo mobilnost, promet, območje pokritosti, število strank in priložnosti. Precej pozornosti je treba nameniti pregledu trga, na katerem se bo delo izvajalo, ter okvirne podatke o obsegu prodaje določenega blaga na njem.

Namen tega pritožbe je zanimati njihove bodoče partnerje za ponujene storitve, hkrati pa pokazati njihovo zavedanje o možnosti promocije izdelka in kako ga oglaševati.

Kompetentno povezovanje se običajno konča s poslovnimi pogajanji in podpisom distribucijske pogodbe.

Pravice, ki jih ima prodajalec na prodajnem trgu

Najpogosteje izvoznik daje distributerju ekskluzivno pravico do prodaje in prostovoljno zapusti trg, ne le da ne vstopi v konkurenco, ampak tudi na vse možne načine spodbuja promocijo določenega izdelka in njegovo oglaševanje.

Poleg teh privilegijev ekskluzivni distributer od izvoznika prejme pravico do uporabe blagovne znamke, možnost organizacije izobraževanja osebja in poprodajnega tehničnega vzdrževanja blaga.

Zaradi jasnosti je Mednarodna gospodarska zbornica v razmerju „distributer-proizvajalec“ izdala smernice za pripravo ustreznih sporazumov. Med drugim poudarja nekatere vidike dejavnosti distributerjev:

  • proizvajalec izgubi prednostni položaj na ozemlju, kjer deluje distributer;
  • odnosi med njimi se sklenejo za določeno časovno obdobje;
  • sodelovanje ne more biti epizodno;
  • odnos med proizvajalcem in distributerjem je vreden zaupanja, toda prodaja končnih izdelkov prinaša omejitev svobode delovanja distributerja, zlasti v vzdržanju konkurence.

Značilnosti sporazuma med proizvajalcem in distributerjem

Ekskluzivni distributer prejme od proizvajalca ekskluzivno pravico do prodaje in dajanja določenega blaga, dogovorjenega v pogodbi, na jasno opredeljenem ozemlju. Zavezuje se, da bo to blago kupil samo od izvoznika, s katerim sklene dogovor.

Ekskluzivnost v pogodbi lahko zadeva tako ozemlje, na katerem se prodaja, in imena blaga ali potrošnikov. Če ni pogojev za ekskluzivnost, se lahko na pogodbenem ozemlju pojavi neomejeno število distributerjev.

Značilnosti pravne narave sporazuma o distribuciji

Pravna narava distribucijske pogodbe je organizacijske narave. Torej jo na eni strani realizira distributer, ki od izvoznika pridobi pogodbeno blago, kar potrjujejo ločene prodajne pogodbe, na drugi strani pa jim prodaja blago na dodeljenem ozemlju, kar potrjuje tudi sklenitev ločenih prodajnih pogodb, vendar že z po potrošniku.

Zato je, kot vidite, zelo pomembno, preden postanete distributer podjetja, imeti obe strani transakcije (izvoznik in distributer) stabilna pravila interakcije. Dogovorjeni so v obliki splošnih pogojev za prodajni postopek, vsi pa so vsebovani v distribucijski pogodbi.

Kako se določi dohodek distributerja

Preden postanete distributer, se morate seveda odločiti o višini plačila (v komercialni praksi se imenuje "provizija"). Izračuna se kot razlika med cenami nakupa in prodaje blaga.

Pravico do prejemanja provizij, načine za njihovo izračunavanje, postopek in pogoje za njihovo plačilo praviloma določa sporazumno.

Vrste distribucijskih dejavnosti

Danes ločimo več vrst distribucijskih dejavnosti:

  • Generalni distributer. Štejejo ga za posrednika, ki organizira regionalno prodajo izdelkov katerega koli podjetja prek lastne mreže in sam.
  • Distributer, ki ima skladišča. Opravlja funkcijo skladiščenja blaga, sklepanje pogodb za njihovo dostavo v prihodnosti, pa tudi zagotavljanje storitev sortiranja in izbire sortnih skupin blaga.
  • Distributer brez skladišča je običajno vključen v tranzitne pošiljke.

Kot vidite, bi se morali odločiti, da boste postali distributer podjetja, določiti tudi, kateri posrednik je za vaše podjetje ali podjetje najbolj donosen.

Ali lahko posameznik deluje kot distributer

Poleg podjetij ali podjetij se lahko posamezniki ukvarjajo tudi z distribucijskimi dejavnostmi. Vse, kar potrebujejo za to, je razumevanje stanja na trgu blaga ali storitev, na katerega si prizadeva proizvodno podjetje.

Na primer, kozmetični distributerji, ko so zase izbrali primerno podjetje, kakovost proizvodov, ki jim zaupajo, so dokazali svojo konkurenčnost in so z njo podpisali sporazum, začnejo ocenjevati trg.

Najprej morate razumeti, katera kategorija prebivalstva se bo zanimala za to kozmetiko, nato pa lahko najdete trgovine, tudi virtualne, ki so namenjene temu segmentu prebivalstva. Ko ste napisali vse prednosti te vrste izdelkov, morate pripraviti njen katalog in ga ponuditi navedenim trgovinam ter razložiti, zakaj bo zanje dobičkonosno prodati to posebno kozmetiko.

Ta nasvet, kot veste, velja za skoraj vse vrste blaga.

Distributer hrane: značilnosti te dejavnosti

Res je, da izberete sfero dejavnosti, je vredno zapomniti o svojih zmožnostih. Konec koncev, če za shranjevanje kupljene kozmetike ali njenih ostankov niso potrebni posebni pogoji, jih na primer najpogosteje potrebujejo tisti, ki se odločijo za prodajo živilskih izdelkov.

To ne vključuje samo rezervoarjev za skladiščenje in skladiščenje, temveč tudi hladilne enote. In to pomeni dodatne stroške za njihov nakup, nato pa tudi za plačilo električne energije. Konec koncev mora distributer živilskih izdelkov nujno skrbeti za način in kraj skladiščenja blaga, sicer bo izgubil videz, posrednik oziroma vložena sredstva.

Nekaj ​​besed o poklicu distributerja

Kot ste verjetno že videli, je distribucijska dejavnost dobra možnost na najrazličnejših lestvicah, tako v obliki samozaposlitve kot kot sredstva za gradnjo velikih distribucijskih omrežij ali podjetij z ogromnim prometom. V njem lahko vsak najde svoje, odvisno od ciljev in priložnosti.

Zaslužek na tem področju dejavnosti, ne glede na to, kdo ste - distributer hrane, avtomobilov, higienskih izdelkov ali računalniške opreme, je odvisen le od vaših poslovnih sposobnosti, sposobnosti promocije izdelka na trgu, dokazovanja njegovih prednosti in zanimanja za kupca.

Zato poskusite in uspelo vam bo!