zaposlovanje

Sodobne metode zaposlovanja osebja

Sodobne metode zaposlovanja osebja

Video: Utrinki s predavanja 2024, Maj

Video: Utrinki s predavanja 2024, Maj
Anonim

Pravilno izbran kader je ključ do visoke produktivnosti celotne ekipe. V primeru kadrovske tehnologije, ki ni bila izpopolnjena do najmanjših podrobnosti, tvegate menjavo osebja in zmanjšanje discipline med preostalim osebjem. Da bi ustvarili uspešno, tesno povezano ekipo, vam svetujemo, da preučite osnovne in netradicionalne metode izbire osebja, ki bodo olajšale življenje vodstvu podjetja, pa tudi prihranile čas in živce vodje zaposlovanja.

Zlata pravila za izbiro kandidatov

Prvi vtis prijavitelja ima seveda veliko vlogo, toda osnovna pravila za iskanje kandidatov za prosto delovno mesto vsebujejo jasne metode za izbiro osebja, ki jih kadrovski vodja upošteva predvsem.

  1. Določite število prostih mest, ki bodo ustrezale strateškim zahtevam za uspešen razvoj vašega podjetja.
  2. Za vsako prosto delovno mesto navedite določen položaj in stopnjo odgovornosti zaposlenega zaposlenega, dolžnosti, naloge in pripravite navodila za njihovo izvedbo.
  3. Odločite se, kako boste iskali kandidate, uporabite več metod, vključno z nestandardnimi.
  4. Izberite načine zaposlovanja in izbire, ki jih nameravate uporabiti, in prosilce o njih obvestite: predhodni razgovor s kandidatom po telefonu, izpolnjevanje vprašalnika in življenjepis.
  5. Obvladajte spretnost sekundarnega izbora. Po pregledu vprašalnikov in življenjepisov opravite osebni razgovor in testiranje prosilca.
  6. Sledi odločitev za najem novega zaposlenega in podpis sporazuma z njim.
  7. Zadnja točka je razvoj programa za prilagoditev novo najetega zaposlenega in njegovo uspešno izvajanje.

Kot vidite, glavni načini izbire osebja pomenijo temeljito pripravo na razgovor ne le vlagatelja, temveč tudi delodajalca samega, vendar skrbno načrtovano iskanje prosilcev znatno zmanjša tveganje za najem napačnega strokovnjaka.

Skrivne tehnike zaposlovanja

Socionika ali družbena analiza. Avtor Carl Jung je odkril 4 arhetipe osebnosti, od katerih je vsak predstavnik najbolj primeren za določene naloge:

  • Logičar. Človek, ki je sposoben logično razmišljati, vse podvrže objektivni oceni in se nanaša na miselni tip. Njegova naloga je racionalizirati vse, odpraviti kaos.
  • Etika. Sposoben je tudi objektivno oceniti, kaj se dogaja, vendar spada v tip "občutka". V ekipi skuša ustvariti prijetno vzdušje.
  • Senzorno. Konkretno razmišljajoči tip, "zaznavanje", ki je sposoben proizvajati določene stvari.
  • Intuitivno. Intuitivna, abstraktno misleča oseba, ki ustvarja ideje.

Ko se je naučil, kako enostavno prepoznati te štiri vrste osebnosti, je vodja zaposlovanja sposoben ustvariti ekipo, katere član je vsak na svojem mestu, kar ustreza njegovemu načinu razmišljanja.