karierno upravljanje

Entomolog je poklic, povezan s preučevanjem žuželk. Kako pomembna je?

Kazalo:

Entomolog je poklic, povezan s preučevanjem žuželk. Kako pomembna je?
Anonim

Številne zanima vprašanje, kdo je entomolog. Je to poklic ali bolje rečeno poklicanost? Navsezadnje si je težko predstavljati človeka, ki se preživlja z lovljenjem in nato preučevanjem žuželk. Pomembno je tudi, kako pomembna je ta posebnost v sodobnem svetu. Še posebej če upoštevamo dejstvo, da vsako leto domet in s tem populacija žuželk hitro upada.

Za začetek, kaj pomeni entomolog stroke? Najprej je to znanstvenik, ki odlično razume različne vrste žuželk, pozna njihove navade in habitate.

Kako postati entomolog?

Če želite postati pravi strokovnjak, dobro seznanjen z raznolikostjo žuželk, morate dobiti ustrezno izobrazbo. Za to obstajajo inštituti, ki imajo biološke oddelke s pristranskostjo do entomologije. Tja se lahko vpišete po 11. razredu in uspešno opravite izpite. Druga možnost so kmetijske univerze ali tehnične šole, ki poučujejo metode boja proti zajedavcem.

Seveda lahko to znanost sami obvladate tako, da berete knjige o žuželkah, pa tudi preučujete dela znanih znanstvenikov, objavljena v znanstvenih revijah. Vendar se bo izkazalo, da bo ljubiteljski entomolog, saj za pridobitev resničnega položaja potrebuješ diplomo.

Poklic entomologa: kaj počne ta specialist?

Na splošno lahko ta poklic razdelimo v dve veliki skupini: splošno in uporabno. In čeprav sta oba izpeljanka iste znanosti, je razlika v njihovi uporabi zelo velika.

Splošna entomologija proučuje vse žuželke brez izjeme. Strokovnjaki te smeri potujejo po vseh koncih sveta, da bi iskali nove vrste hroščev, spremljali populacijo metuljev, katalizirali ogrožene podvrste kačjih pastirjev in podobno. Obstajajo tudi znanstveniki, namenjeni splošni entomologiji. So pionirji v svetu žuželk, katerih glavna želja je, da se naučijo vseh novih stvari.

Toda entomolog je večstranski poklic, kot dokaz tega njegova praktična usmeritev. Strokovnjaki te skupine se ukvarjajo s preučevanjem škodljivcev žuželk, pa tudi z razvojem metod za boj proti njim. Vključno s klopi in komarji, ki so prenašalci številnih okužb.

Ustreznost na borzi dela

Kje najti delo za tiste, ki so si prislužili častni naziv Entomolog? Ta poklic ni zelo priljubljen, zato je veliko odvisno od kraja bivanja, regije, pa tudi od ozke posebnosti, ki jo je človek dobil na univerzi.

Zlasti strokovnjaki za splošno entomologijo bolje iščejo mesto na inštitutu ali univerzi, kjer se lahko v celoti posvetijo preučevanju žuželk. Z izkušnjami se lahko potegujete za mesto v raziskovalnem centru, kar bo znanstveniku odprlo še več možnosti (vključno s poslovnimi potovanji v tujino).

Toda v tej znanosti obstaja več priljubljenih področij. Na primer, entomolog, ki deluje, je bolj pogost poklic. Dejansko je v katerem koli mestu institucija, ki spremlja skladnost s sanitarnimi standardi v podjetjih, vključno s prisotnostjo žuželk parazitov na njih.

Poleg tega so v dezinfekcijskih službah potrebni entomologi, katerih pristojnosti vključujejo uničenje škodljivcev. Tudi dober strokovnjak lahko vedno računa na mesto v kmetijskem sektorju, saj je njihovo znanje o načinih zaščite pridelkov pred žuželkami zelo cenjeno.