karierno upravljanje

Menedžment: kaj je ta poklic? Poklici menedžmenta

Kazalo:

Menedžment: kaj je ta poklic? Poklici menedžmenta

Video: To bo moj poklic: Inženir lesarstva 2024, Maj

Video: To bo moj poklic: Inženir lesarstva 2024, Maj
Anonim

Ena najbolj priljubljenih specialitet za danes, ki jo mladi izberejo po pridobitvi srednješolske izobrazbe, je menedžment. Kakšen poklic je to? Kdo lahko dela kot poslovodja? O tem pogovorimo v tem članku.

Kam na študij

Eno najtežjih vprašanj za starše najstnikov o tem, kam naj svojega otroka dajo na študij po diplomi. Le eden od desetih fantov lahko jasno pove, kdo želi postati. Praviloma teh fantov ne zanimajo toliko denarja, najbolj pa se želijo naučiti podjetja, ki ga imajo radi že od otroštva.

Če niti mladenič niti deklica ne vesta, s kom želita sodelovati, potem starši priskočijo na pomoč pri izbiri poklica. Najpogosteje izberejo najbolj zahtevane, po njihovem mnenju, fakultete - sodna praksa, finance ali management.

Katere poklice si lahko menedžer sam izbere? Koliko lahko zasluži manager? Je težko študirati na tej posebnosti? S temi vprašanji se bomo ukvarjali po vrsti.

O poklicu - predmet in način

Menedžment - kaj je ta poklic? Kako dolgo so se pojavili menedžerji, ker je ime razmeroma moderno? Medtem se menedžment nanaša na enega najstarejših poklicev, ki ga človek pozna. Ta izraz ima veliko definicij, skratka, upravljanje je upravljanje, upravitelj pa je tisti, ki nadzoruje postopek ali objekt.

Vsako podjetje je v vsakem trenutku potrebovalo vodjo, takšnega, ki bi si postavil pot za razvoj dejavnosti. Ta oseba morda nima lastništva poklica, ki je značilen za to podjetje, vendar ima dobro znanje o tem, kako prodati blago, izdelano v podjetju, ali kako se razširiti. Dejavnost managerja se danes ni spremenila. Po pridobitvi diplome iz menedžmenta mora študent imeti znanje, ki mu bo omogočilo, da postane učinkovit vodja.

Je usposabljanje iz specialnosti "management" težko

Kakšen je ta poklic, smo že ugotovili. Bo težko študirati na tej posebnosti? Seveda ima vsak svoj nagib. Tistim, ki imajo humanitarno miselnost in analitične sposobnosti, se trening ne zdi zapleten. Prvo leto so splošni predmeti, kot sta višja matematika ali računalništvo, obvezni, vendar kompromisa in fizike zagotovo ne bo. Od drugega letnika bodo študentje vse bolj pozorni na ekonomske posebnosti. Uvod v poklic upravljanja se začne tudi v drugem letniku, v prvem bodo študentje postavili temelje politični ekonomiji. Po diplomi bodo prejeli največjo količino znanja o vodenju podjetja, procesov, ljudi.

Upravljalne enote

Danes je običajno, da osebo, ki vodi določeno podjetje, imenuje vodja, zaposleni, odgovorni za dejavnosti določene službe, pa razvrščajo med najvišje vodstvo. Jasno je, da večje kot je podjetje, več je lahko različnih služb (operativnih oddelkov ali oddelkov). Na primer, koliko enot je v trgovini? Sprejem blaga, skladiščenje, postavitev blaga na okno, prodaja blaga, promet sredstev. Poleg tega še vedno obstaja knjigovodstvo, ki se ukvarja z davčnim računovodstvom, izplačevanjem plač, dobičkom. Če gre za proizvodno podjetje, bo storitev veliko več.

Kdo lahko dela kot poslovodja v podjetju

Kateri oddelek lahko vodi menedžer? Obstajajo različne posebnosti, povezane z upravljanjem. Na primer, finančno poslovodenje - poklic je tesno povezan s kroženjem sredstev, njihovim računovodstvom in nadzorom. Študent lahko po študiju posebnosti s tem imenom dela v banki, v katerem koli podjetju finančnega oddelka in se ukvarja z revizijo.

Danes je „upravljanje organizacije“ zelo priljubljeno med študenti. Kakšen poklic? Je bolj splošne narave in pomeni poznavanje delovanja podjetja kot celote, njegovega razvoja na domačem trgu in dostop do zunanjega.

Vodenje v športu je primerno za tiste, ki se strastno ukvarjajo s takšno ali drugo vrsto športne dejavnosti. Če se športnik želi razvijati, ustvarjati svojo ekipo, potem lahko dobi takšno izobrazbo. Obvladovanje tuje gospodarske dejavnosti bo strokovnjaku omogočilo uspešno delo na tujem trgu, če podjetje opravlja posle, povezane z izvozom in uvozom.

Kdo lahko dobi študenta po diplomi

Naivno je verjeti, da vas bodo, ko boste pridobili izobrazbo s specialnostjo "management", takoj postavili na zanimiv položaj v najvišjem vodstvu podjetja. Kljub temu sta splošna znanja, pridobljena v visokošolski ustanovi in ​​resnično življenje z resničnimi težavami, dve veliki razliki.

Če torej nimate priložnosti za zaposlitev, je bolje začeti graditi kariero tako, da si zagotovite nekaj ne zelo visokega položaja. Na primer, želite postati upravitelj velike maloprodajne verige trgovin. Naj se na univerzi naučite, kako se spoprijeti s konkurenti, povečati dobiček in kako motivirati zaposlene. Ne veste pa, kako se to dogaja v praksi! Nič sramotnega delati šest mesecev ali leto kot svetovalec v trgovini, nato postati sobni skrbnik. Videli boste, kako trgovina deluje, kaj si o njej mislijo zaposleni, kupci. Z višjim položajem, ki temelji na pridobljenih izkušnjah in vašem znanju, boste lahko sprejemali učinkovite upravljavske odločitve.

Poklici menedžmenta

V zadnjem času se je pojavilo veliko poklicev s predpono "manager". Ker smo ugotovili, da je menedžment upravljanje, poklici morda nimajo nobene zveze z ekonomijo.

SMM-manager - oseba, ki se ukvarja s promocijo in promocijo spletnih mest. Kratica SMM je kratica za Social Media Marketing.

Upravitelj vsebine - oseba, odgovorna za polnjenje vsebinskih (informacijskih) spletnih mest.

Arbitražni upravitelj je oseba, ki se v okviru svojih dejavnosti ukvarja s pomočjo podjetjem, ki so na robu bankrota.

Vodja razvijalcev - oseba, ki se ukvarja z razvojem podjetja, povečuje njegovo prepoznavnost na trgu.

Poslovni trener je oseba, ki (najpogosteje na podlagi svojih izkušenj) pove, kako lahko postanete uspešen vodja ali pripeljete svoje podjetje v vrh. Če želite postati poslovni trener, morate imeti veliko ime ali dokaj dobro razvito podjetje, sicer se kdo želi od vas nekaj naučiti.

Vodja blagovnih znamk je specialist, ki promovira ime (blagovno znamko) organizacije. Organizira koncerte, promocije, dogodke, ki bodo povečali priljubljenost podjetja.

In končno

Zdaj imate širše razumevanje takšne posebnosti, kot je management, za kakšen poklic gre. Kot vidite, vodja, ki je diplomiral izključno na ekonomski fakulteti, ne more vedno delati kot poslovodja. Če v sebi čutite vodstvene sposobnosti in zanimanje za ta poklic, potem pojdite na univerzo po tej posebnosti.