karierno upravljanje

Potni list posebnosti 05: podrobnosti in nianse

Kazalo:

Potni list posebnosti 05: podrobnosti in nianse

Video: LOPATNI PREIZKUS – vizualna ocena tal na polju (september 2016) 2024, Julij

Video: LOPATNI PREIZKUS – vizualna ocena tal na polju (september 2016) 2024, Julij
Anonim

Potni list za posebnost je poseben dokument, ki vzpostavlja ločeno raziskovalno področje, za izvajanje raziskav, v katerih se lahko podeli doktorat ali kandidat na ustrezni specialnosti.

Kakšen je pomen potnega lista

Vse znanstvene posebnosti združuje skupni temelj - znanstvena načela, metodološka osnova, znanost. Vse disertacije uporabljajo principe, posebne raziskovalne metode, ki so značilne za vsako posebnost. Teze so napisane v isti posebnosti, vendar uporabljajo različne raziskovalne metode z različnih področij znanosti.

Da bi bila študija ustrezna na vseh znanstvenih področjih, da ne bi nasprotovala sorodnim industrijam in bila objektivna, koda posebnosti na naslovni strani katere koli študije kaže, da je bilo delo izvedeno v skladu s pravili in normativi, ki so bili vzpostavljeni v vseh povezanih panogah.

Koda posebnosti

Prvih šest števk, ki so označene na začetku specialnosti, je koda. V posebnem potnem listu 08.00.05 je razvidno, da ta posebnost spada v panogo ekonomije in upravljanja nacionalnega gospodarstva.

Potni list za specialnosti izda Višja atestna komisija. Podatki so objavljeni na spletni strani ministrstva za šolstvo. Posebnost potnih listov 05 je tako kot drugi potni listi javno dostopna.

Formula

Če govorimo o potnem listu specialitet za VAK, 08.00.05 raziskuje določena področja.

Ekonomski sistemi in njihova geneza, napovedovanje, razvoj, nastajanje se preučujejo na tej posebnosti, sistemi se preučujejo kot objekti upravljanja. Preučujejo se sistemi velikih lestvic, različnih ravni, oblik lastništva, sfer delovanja.

Sestavni del so metodološka in teoretična načela, načini in metode upravljanja takšnih sistemov, infrastruktura in institucionalni vidiki razvoja.

Pomemben del te posebnosti so različni vidiki študija predmetov upravljanja. Sem spadajo nadnacionalne, državne, korporativne, regionalne strukture, pa tudi upravljavski subjekti, ki jih zastopajo upravljavci.

Predmet raziskovanja so menedžerski odnosi. Ki nastanejo v procesu razvoja in nastajanja, nato pa uničenja teh sistemov.

Raziskovalna področja

Odlikuje se več kot 10 raziskovalnih področij, od katerih je vsako razdeljeno na svoje sestavne dele. Potni list specialnosti 05 je eden od sestavnih elementov. Osvetljene so glavne usmeritve:

  1. Težave v metodologiji upravljanja nacionalnega gospodarstva. Stabilizacija gospodarstva, gospodarska reforma, oblikovanje družbeno usmerjenega tržnega gospodarstva. Vključuje tudi izboljšanje proizvodnje, finančno stabilizacijo proizvodnje, povečanje naložbene politike.
  2. Različne organizacijske strukture in oblike upravljanja. Raznoliko gospodarstvo, prednostna naloga gospodarskega razvoja. Podpora naprednim strukturnim rešitvam na področju ekonomije. Preoblikovanje lastništva, delovanje oblikovanja tržnih mehanizmov. Organizacijske strukture.
  3. Državna ureditev upravljanja nacionalnega gospodarstva in gospodarstva. Sistem upravljanja: mehanizem, struktura, proces upravljanja. Preučevanje razmerij v sistemu. Preučevanje pogojev za oblikovanje struktur tržnega tipa. Preučevanje in oblikovanje ekonomskih metod državne ureditve. Učinkovitost gospodarstva in upravljanja na področju sistema upravljanja.
  4. Problemi teorije in metodologije investicijske dejavnosti. Znanstveni in tehnični razvoj in naložbe, gospodarska preobrazba. Prestrukturiranje gospodarstva, naložbena politika, združevanje znanosti in proizvodnje, ustvarjanje novih področij za inovativni razvoj.
  5. Gospodarska rast in ekonomsko modeliranje. Reševanje makroekonomskih problemov: finančna in kreditna politika, gospodarska rast. Oblikovanje proračunske politike.
  6. Socialna zaščita, socialna politika. Ureditev in prednostna podpora prebivalstvu. Stanovanjska politika, glavna področja razvoja stanovanjske politike.
  7. Razvoj in oblikovanje zaposlitve, prekvalifikacija kadrov, ureditev brezposelnosti. Sprostitev delovnih virov, strukturno in kadrovsko prestrukturiranje. Oblikovanje plač v položaju nastajanja in oblikovanja tržnih odnosov.
  8. Upravljanje narave, gospodarski razvoj in ohranjanje narave. Ocena mineralnih in surovin z gospodarskega vidika.
  9. Regionalna politika, značilnosti oblikovanja regionalne politike.
  10. Uvozne in izvozne politike, ekonomska varnost države.

Dešifriranje posebnosti

V posebnem potnem listu 08.00.05 iz leta 2014, ki ga je odobrila Višja atestacijska komisija, je razvidno, da ta posebnost spada v področje ekonomije.

Vsebina raziskovalnega področja: preučevanje vzorcev, pa tudi problemov razvoja in delovanja gospodarstva z vidika obravnave kot sistema regij, ki si medsebojno vplivajo.

Potni list 05 vsebuje naslednje sklope: porazdelitev gospodarskih virov, ekonomsko, teritorialno povezovanje in diferenciacija, razvoj različnih področij delovanja in dodatni razvoj regij in podsistemov gospodarstva, ekonomska politika in mehanizmi za njegovo izvajanje. Posebna pozornost je namenjena razvoju regij.

Predmet raziskave

Potni list za posebnost 08.00.05 2014 Višja komisija za atestiranje določa rusko gospodarstvo z vidika teritorialnega vidika, podsistemov, ki obstajajo v nacionalnem gospodarstvu, medsebojnih vplivov med regijami, deli teritorialnih podsistemov ter načel in mehanizmov njihovega medsebojnega delovanja, mehanizmov za uravnavanje razvoja na različnih ravneh, metod ki preučujejo regionalne gospodarske podsisteme, stile, s katerimi sodelujejo, uporabo naravnih in gospodarskih virov.

Potni list za posebnost 05 je povpraševan, saj smo v zadnjih nekaj letih veliko pozornosti posvetili razvoju gospodarstva.