karierno upravljanje

Delovne odgovornosti vodje kozmetičnega salona: osebne lastnosti in funkcije zaposlenega

Kazalo:

Delovne odgovornosti vodje kozmetičnega salona: osebne lastnosti in funkcije zaposlenega

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj
Anonim

Lepotna industrija je neverjetno priljubljena. Vsako dekle in ženska želi izgledati privlačno ne glede na starost. To velja za mlade dame in dame bolj elegantne starosti. Tako tisti kot drugi se raje obrnejo na storitve profesionalcev v kozmetičnem salonu. Dolžnosti vodje take ustanove praviloma pomenijo, da je treba storiti vse, da bodo stranke zadovoljne in se vrnejo znova. Pogovorimo se o tem težkem in hkrati fascinantnem poklicu.

Lastnosti

Opisi delovnih mest in odgovornosti vodje kozmetičnega salona so ponavadi sestavljeni tako, da zaposleni v resnici opravlja to funkcijo izvršnega direktorja.

Primarna naloga je organizirati delo obrtnikov, ki opravljajo storitve. Navsezadnje prav to povprašujejo stranke. Od kakovosti opravljenih storitev je odvisno, kako pogosto se bodo vrnili in ali bodo institucijo priporočili svojim prijateljem.

Torej, odgovornosti vodje kozmetičnega salona pomenijo potrebo po razporedu osebja, nabavo potrošnih kozmetičnih materialov in spremljanje dobave in popravila opreme v primeru podobne potrebe.

Veliko je odvisno od obsega kozmetičnega salona. Če lastnik najame upravitelja, se bo najverjetneje zaposleni na tem položaju spopadel z veliko ekipo, v kateri bodo poleg mojstrov delali tudi drugi zaposleni. To so lahko računovodje, IT strokovnjaki, tržniki, vzdrževalno osebje itd. Zato naloge vodje kozmetičnega salona dejansko vključujejo potrebo po združitvi več poklicev hkrati - računovodje, poslovneža in kozmetologa hkrati.

Za koga je?

Najpogosteje se to prosto delovno mesto udeležijo ženske, kar ne preseneča. Na področju kozmetične industrije jih je veliko lažje razumeti kot moške. Poleg tega lahko vodja kozmetičnega salona opravlja naloge še bolje, če preizkusi postopke na sebi in ve, kaj bi priporočil strankam. Poleg tega videz tega zaposlenega ni samo njegova osebna podoba, temveč tudi obraz kozmetičnega salona. Prosto delovno mesto je idealno za tiste, ki jih zanima lepotna industrija, so sposobni organizirati poslovne procese in imajo izkušnje z administrativnim delom.

Glavna naloga

Dolžnosti vodje kozmetičnega salona je mogoče našteti dlje časa, vendar bo njihovo vse bistvo v tem, da zagotavljajo komercialni uspeh institucije. Konec koncev, ne glede na to, kako sijajen je zaposleni, če lastnik podjetja ne more prinašati dobička.

V ta namen morate pravilno zgraditi oglaševalsko podjetje. Upravljavec lahko te naloge opravlja sam ali pri tem vzpostavi tretjega specialista. Preden začnete oglaševati, morate spremljati cene in jih primerjati s konkurenti. Če se izkažejo za previsoke za potencialne stranke, oglaševalska akcija morda ne bo prinesla rezultatov.

Stroški storitev v kozmetičnem salonu bi morali biti optimalni. Ne umetno ga spuščajte. V nasprotnem primeru boste morali varčevati z materiali, opremo in obrtniki, kar bo zagotovo vplivalo na kakovost opravljenih storitev na slabše. Zato morajo naloge vodje kozmetičnega salona vključevati nadzor nad finančno komponento.

Na podlagi poštenih cen lahko zgradite dodatno tržno podjetje. Na primer, razvijte sistem popustov ali uvedite kartico zvestobe.

Če se vrnemo k glavni nalogi, ki jo opravlja poslovodja, si ne moremo priklicati ekipe ali bolje rečeno kompetentne organizacije dela zaposlenih in vzpostavljanja zdravega vzdušja. Pogoji za osebje morajo biti udobni, kar jim bo omogočilo, da se osredotočijo na zadovoljstvo strank in ne na razjasnitev medosebnih konfliktov.

Kakšna je odgovornost vodje kozmetičnega salona?

Ta poklic je mnogim privlačen, zlasti za ženske. Konec koncev vam lepotna industrija omogoča, da ste na tekočem z vsemi trendi in jih celo preizkusite brezplačno. Vendar ne bi smeli imeti iluzij o preprostosti tega prostega mesta.

Pobliže se pogovorimo, katere odgovornosti vodja kozmetičnega salona postavlja strokovnjakom na tem položaju.

  • Finančna in gospodarska dejavnost. To je dokaj širok pojem, ki vključuje izračunavanje plač zaposlenim in medsebojne poravnave s partnerji ter prejemanje plačil od kupcev.
  • Zagotavljanje ravni storitve, ki ustreza deklariranemu razredu kozmetičnega salona. Na primer, če gre za salon, osredotočen na bogate stranke, bi moralo vse ustrezati njihovemu statusu.
  • Storitev za stranke. Ta funkcija vključuje potrebo po vzdrževanju povratnih informacij s strankami v salonih, spreminjanje priložnostnih obiskovalcev v redne obiskovalce in preučitev zahtevkov, če obstajajo. Prav tako je pomembno, da poskušate preprečiti konfliktne situacije.
  • HR-dejavnosti. Vsak vzorec dolžnosti vodje kozmetičnega salona praviloma vključuje klavzulo o potrebi po izbiri usposobljenega osebja. Ta postavka je zelo pomembna. Navsezadnje bodo samo profesionalni obrtniki lahko kupcem zagotavljali kakovostne storitve. Zato mora vodja najeti usposobljene obrtnike in biti zainteresiran, da jih obdrži. V ta namen je treba zagotoviti ugodne pogoje in dostojno raven plačila.

To so glavne poklicne dolžnosti vodje kozmetičnega salona, ​​ki jih lahko, odvisno od vodenja, razširite in dopolnite z dodatnimi predmeti. Zato se morate pred začetkom funkcije zagotovo seznaniti z navodili. To bo v prihodnosti pomagalo preprečiti nerazumljive situacije in konflikte z vodstvom glede izvajanja določenih funkcij.

Vrste menedžerjev

Niso vsi zaposleni na tem položaju enaki. Glede na to so delovne odgovornosti lahko različne. Poleg tega mora lastnik kozmetičnega salona pred najemom zaposlenega jasno določiti, katere funkcije bo dodelil novemu zaposlenemu.

  • Protikrizni menedžer. Zaradi nabranih izkušenj in obstoječih znanj lahko tak specialist dela ne le v ustanovi, ki je v kriznih časih, temveč tudi v nedavno odprtem kozmetičnem salonu, v katerem poslovni procesi še niso bili odpravljeni in zagotavljanje storitev ni bilo sproženo. Tak vodja mora imeti strateško razmišljanje. Zaradi tega se lahko takšni strokovnjaki dolgočasijo v ustanovi, v kateri je vse stabilno. Pogosto imajo težave pri reševanju nenehno ponavljajočih se vsakodnevnih nalog.
  • Vodja operacij. Takšen specialist je potreben, če kozmetični salon deluje stabilno in prinaša dobiček, hkrati pa potrebuje zaposlenega, ki bo nadzoroval vse poslovne procese. Takšni strokovnjaki ne želijo razvijati ali izvajati kreativnih idej. Vendar so popolnoma sposobni vzpostaviti vse poslovne procese in ohraniti njihovo stabilnost. Ali ni to glavna odgovornost vodje kozmetičnega salona? Z najemom takšnega strokovnjaka se lahko lastnik lokala prepriča, da bodo vse v redu.

Ali potrebujem upravitelja?

Torej je vredno takoj povedati, da nima vsaka institucija podobno prosto delovno mesto. Je povsem upravičeno. Iz tega razloga, da se ne more vsako podjetje pohvaliti z impresivnim obsegom in resnim obsegom lastnih dejavnosti.

Naloge vodje in skrbnika kozmetičnega salona lahko združuje en in isti specialist, če gre za majhno ustanovo z le nekaj mojstri, brez računovodje, strokovnjaka za marketing itd. V tem primeru bo vzdrževanje velikega osebja povzročilo le dodatne stroške za lastnik podjetja.

Vendar pa v tistih primerih, ko ustanova služi velikemu številu strank, en zaposleni morda nima časa, da bi se spoprijel z vsemi trenutnimi nalogami, ki združujejo odgovornosti vodje kozmetičnega salona in skrbnika. Pametneje bi bilo razdeliti te položaje med dvema strokovnjakoma, od katerih bo vsak imel svoje področje odgovornosti.

Upravljanje skupin je precej akutno vprašanje, ki zahteva določene diplomatske lastnosti. Na primer, pogosto pride do konflikta, če novomeški poslovnež odpre kozmetični salon, mojstri z desetletnimi izkušnjami pa so v njem. Izkušen vodja bo ta trenutek pomagal izravnati in postal vez med vodstvom in podrejenimi.

Odgovornosti vodje kozmetičnega salona, ​​katerega povzetek lahko pove veliko, je najbolje zaupati strokovnjaku v primerih, ko lastnik podjetja nima dovolj izkušenj v lepotni industriji in zato ni prepričan, da zna kompetentno organizirati delo ustanove in zaposlenih.

Osebne kvalitete

Vodja prevzame veliko rutinskih nalog in dejansko postane posrednik med lastnikom zavoda in njegovimi zaposlenimi. Le od zunaj se lahko ta poklic zdi preprost.

Pravzaprav od specialista potrebuje cel kup ne samo profesionalnih, ampak tudi osebnih lastnosti. Na primer, zaposlenega, ki ima ekonomsko izobrazbo, zna delati z dokumenti, se zanima za industrijo in razume ljudi, kar bo omogočilo najemanje zaposlenih, lahko šteje za idealnega kandidata.

Če imate naslednje osebne lastnosti in odgovornosti vodje kozmetičnega salona so veliko lažje. Naj torej ugotovimo, na katere osebne lastnosti so potencialni delodajalci pozorni.

  • Izobraževanje. Če je poslovodja erudit in ima visoko inteligenco, bo lažje pridobil avtoriteto med zaposlenimi in zagotovil, da se bo njegovo mnenje poslušalo in takoj upoštevalo navodila.
  • Zunanja pritožba. Kozmetični salon je območje, na katerem je podoba še posebej pomembna. Stranke in partnerji bodo kupce in partnerje pravzaprav dojemali kot obraz institucije. Zato bo imel prednost kandidat, ki dovolj pozornosti posveti lastnemu videzu.
  • Organizacijske veščine Upravitelj ne sme le dajati navodil, ampak jih tudi poskušati izvajati. Če želite to narediti, morate biti sposobni organizirati delo ekipe. In v idealnem primeru, to storite tako, da se zaposleni počutijo udobno, in ne upoštevajte vseh navodil izpod palice. Na koncu bo to vplivalo na kakovost opravljenih storitev ne na bolje.
  • Ustvarjalnost V nekaterih primerih je potreben kreativen pristop, tudi če naloge vodje kozmetičnega salona opravljate v skladu z navodili in si ne dovolite, da bi se od njega oddaljili.
  • Smisel za humor. V nekaterih primerih to pomaga razrešiti konflikt ali preprosto ohraniti prijazno vzdušje v timu.
  • Odpornost na stres. Vodja se mora utopiti v rutini vsakodnevnih ponavljajočih se nalog. Hkrati se lahko pri njegovem delu z zaposlenimi ali strankami pojavijo konflikti. V vsaki situaciji mora biti sposoben ohraniti samokontrolo in nadzor nad lastnimi čustvi.

Zdaj veste, katere delovne dolžnosti in osebne lastnosti vodje kozmetičnega salona ločijo vrednega kandidata od neprimernega.

Povpraševanje

Obstaja veliko različnih institucij, v katerih je predstavljeno zgornje prosto delovno mesto. Zato menedžer v lepotni industriji ne bo ostal brez dela in s tem brez dohodka.

Po statističnih podatkih več kot polovica odraslega prebivalstva redno uporablja storitve različnih salonov. Zato se odpira neverjetno število ustanov, ki so pripravljene zagotoviti različne storitve, povezane s skrbjo za lasten videz.

Kje lahko poleg kozmetičnega salona dela še manager?

  • Brivnica.
  • Salon manikure in pedikure.
  • SPA-center.
  • Fitnes klub itd.

Zahteve delodajalcev

Zanimivo je, da veljajo kandidati za mesto vodje kozmetičnega salona, ​​ki imajo ne le ustrezno strokovno usposobljenost, temveč tudi privlačen videz.

Ugotovimo, katere druge zahteve mora izpolnjevati potencialni zaposleni, ki se prijavi na zgoraj omenjeno prosto delovno mesto:

  • Znanje računalnika. Precej številnih vprašanj pri delu vodje se rešuje prav z uporabo različne pisarniške opreme, zato je za delo z njim pomembno znanje.
  • Organizacijske veščine Upravitelj ne ponuja storitev neposredno strankam. Vendar pa je njegova naloga pravilno organizirati delo mojstrov - frizerjev, šminkerjev, kozmetologov itd.
  • Družabnost Morali bomo najti skupni jezik tako s strankami kot s podrejenimi. Zato bi moral biti idealen kandidat za mesto vodje kozmetičnega salona družaben.
  • Izkušnje na podobnem položaju praviloma niso potrebne, vendar bo to prednost v korist izbire vaše kandidature med drugimi kandidati za mesto vodje.

Videz

To je pomembna sestavina celotne slike. Zato mora zaposleni, ki se prijavlja za službo kot vodja kozmetičnega salona, ​​ne samo strokovno izpopolnjevati, ampak tudi skrbno spremljati svoj videz.

Če potencialni kandidat pride na razgovor, bi moralo biti že s praga jasno, za katero prosto delovno mesto se prijavlja. Svetel, negovan videz, elegantna oblačila, sveža manikura in urejena pričeska - vse to daje idealnega kandidata za mesto vodje kozmetičnega salona.

Vendar spektakularen videz sploh ne izključuje prisotnosti poslovnih lastnosti, značilnih za ta položaj.

Razgovor za službo

Tudi če potencialni kandidat temeljito pozna delovne zadolžitve, ki jih je treba opraviti, ga je vsekakor treba pripraviti na prihajajoči razgovor in na vprašanja, ki jih bo morda zastavil.

Na primer, lahko govorimo ne samo o formalnostih, kot so razpoložljivost ustrezne izobrazbe in primerne delovne izkušnje. Nekateri menedžerji raje postavljajo praktična vprašanja potencialnim zaposlenim v kozmetičnem salonu.

Morda vas bodo na primer vprašali, kaj storiti v situaciji, če bi ceno storitve znižali za trideset odstotkov kot del trženjske kampanje, vendar na ta način ni bilo mogoče pritegniti kupcev. Pripravljenega odgovora ni treba dati takoj. Lahko poskusite z razlogi, saj ponujate različne možnosti. In če se na takšna vprašanja pripravite vnaprej, vam na razgovoru ne bo treba improvizirati, saj daje nerodne odgovore.

Prilagoditev

Pri najemu vodje kozmetičnega salona vzorce odgovornosti ni edina stvar, o kateri bi moralo vodstvo skrbeti. Razumeti morate, da vsak zaposleni potrebuje nekaj časa, da se prilagodi novemu položaju.

Zato kadrovski strokovnjaki v tem obdobju ne priporočajo vezave plače na dosežene kazalnike. To je posledica dejstva, da niti najbolj idealen vodja takoj po prevzemu funkcije ne more poznati vseh nihanj in posebnosti institucije, ki mu je bila zaupana. Zato morate upoštevati obdobje prilagajanja. V povprečju naj bi bil en ali dva meseca dovolj, da se seznanite s položajem. Za to obdobje lahko vnesete plačo in bonus, ki se izplača za doseganje določenih nalog.

V prihodnosti bo mogoče z upravnikom razpravljati o spremembi plačnega sistema in jo povezati z rezultati dela. Rezultate dela lahko povzamemo mesečno ali enkrat na četrtletje, pri čemer primerjamo dosežene kazalnike z načrtovanimi.

Funkcije zaposlenih

Zdaj veste, kaj je odgovornost vodje kozmetičnega salona. Pojasnimo, katere funkcije opravlja ta zaposleni.

  • Koordinacija dela zaposlenih. Vsi mojstri morajo na delo priti pravočasno in redno opravljati dodeljene naloge.
  • Spremljajte razpoložljivost zdravil za potrošno kozmetiko in opremo. Če zmanjka sredstev, se mora upravljavec dogovoriti z dobavitelji, v primeru okvare opreme pa z obrtniki, ki jih lahko popravijo.
  • Stranke svetujte glede storitev in izdelkov, ki jih salon ponuja, ter njihovih stroškov. Poleg tega upravitelj sploh ne bi smel prevzeti funkcij skrbnika in pozdravljati vsako potencialno stranko, ki je prestopila prag kozmetičnega salona. Vendar pa bi moral preživeti veliko časa v dvorani, komunicirati s strankami, prejemati povratne informacije od njih in spoznavati nove obiskovalce.
  • Rešite konfliktne situacije, ko se pojavijo. V idealnem primeru bi moral upravitelj preprečiti morebitne konflikte in ne prinašati razmer z njimi. Če pa obstajajo pritožbe glede kakovosti opravljenega dela, mora vodja opraviti vsa dejanja, odvisno od njega, tako da se konflikt razreši, stranka je zadovoljna in ugled kozmetičnega salona ne vpliva.
  • Izdelajte predstavitve salonskih storitev strankam ali partnerjem. Naloga upravitelja je razviti takšne predstavitve, pa tudi dodatne programe in dogodke, ki bi lahko zanimali stranke in partnerje, da bi povečali svojo zvestobo.
  • Najem in odpuščanje osebja, izračunavanje plač zaposlenih. Takoj je treba opozoriti, da poslovodja namenja skoraj večino svojega lastnega delovnega časa za delo z zaposlenimi. Ukvarjati se mora ne le z izbiro osebja, temveč tudi z rednim testiranjem skladnosti s strokovnimi zahtevami, pa tudi z organizacijo naprednega usposabljanja in udobne mikroklime. Obenem obstaja precej subtilna točka pri delu z mojstri. Na primer, nekateri frizerji, manikuri in kozmetologi nudijo podobne storitve doma. Stranke lahko zvabijo v kozmetični salon, saj nudijo nižje stroške. Zato mora vodja poskušati biti v koraku s takšnimi situacijami in jih ustaviti.

Morate razumeti, da je to približen seznam tistih funkcij, ki so dodeljene zaposlenemu. Dejansko se lahko funkcije in odgovornosti vodje kozmetičnega salona dopolnijo po presoji vodstva. Zato je treba to vprašanje obravnavati posamično pri prijavi na delovno mesto.