karierno upravljanje

Poklicni reševalec - življenje v korist drugih

Kazalo:

Poklicni reševalec - življenje v korist drugih

Video: Matic Novak - Gorski Reševalec 2024, Julij

Video: Matic Novak - Gorski Reševalec 2024, Julij
Anonim

Človeško življenje je darilo, ki ga ni mogoče preceniti. Žal se včasih pojavijo življenjsko nevarne situacije: naravne katastrofe, požari, prometne nesreče, teroristični napadi. In v takih trenutkih potrebujete nekoga, ki vam lahko pomaga, se zaščiti pred nastalo grožnjo in zagotovi nadaljnjo varnost. Zato svet nujno potrebuje en poklic - reševalca.

Ljudje te posebnosti so kot starodavni titani iz kamna in jekla. Ne bojijo se nevarnosti, vremenskih trikov in so tudi vedno pripravljeni žrtvovati sebe zaradi drugih. Vsi vedo za njihove podvige, dosežke in zasluge, le malokdo pa ve, kako postanejo reševalci. Zato je vredno podrobneje razmisliti o vseh tistih značilnostih in skrivnostih, s katerimi se spopada ta poklic - reševalec Ministrstva za nujne primere.

Kaj je reševalec?

V sovjetskih časih ni bilo take posebnosti, kot je reševalec ministrstva za nujne primere. Pri likvidaciji posledic nesreč in nesreč so sodelovali običajni zdravniki, civilne enote ali isti gasilci. Obstajali so tudi reševalci, vendar so imeli ozko specializacijo, na primer potapljač ali plezalec. Toda pri univerzalnih specialistih, katerih znanje in spretnosti so pokrivali vsa področja tega poklica, so se pojavile očitne težave.

Toda z leti so oblasti države prišle do zaključka, da bodo usposobljeni strokovnjaki lahko svojo dolžnost opravljali veliko učinkoviteje. Zato je bila izdana odredba o ustanovitvi specializiranih skupin Ministrstva za nujne primere, ki so vključevale potapljače, plezalce, oskrbnike psov, zdravnike in gasilce. In zdaj, v primeru kakršne koli nevarnosti za življenje ljudi, na kraj dogodkov pridejo usposobljeni fantje, ki se lahko spopadejo s katero koli nalogo.

Kakšen bi moral biti dober reševalec

Niz dogodkov, povezanih s tveganjem za življenje - s tem se poklic neizogibno sooči s človekom. Reševalec ministrstva za nujne primere je oseba, ki mora biti sposobna zatreti svoj strah in imeti vedno trezno glavo. Navsezadnje je vredno dati vsaj rahlo ohlapnost in računanje bo sledilo takoj.

Prav tako morajo imeti vsi kandidati odlično zdravje in vzdržljivost, saj je telesna aktivnost v tej zadevi običajna norma. Vlagatelj mora tik pred vstopom na delo prenesti standarde, ki jih določa zakon. In šele po tem se lahko vpišejo na kvalifikacijske tečaje.

Še ena pomembna točka. Bodoči reševalec mora v celoti imeti rad svojo službo, sicer ga nobena plača ne more obdržati v tem položaju. Navsezadnje delo reševalca ni lahko delo, med katerim se redno srečujete s človeško žalostjo in to je zelo veliko breme.

Kje poučujejo

Pripravljalni tečaji se izvajajo v šolah z vojaškim oddelkom, pa tudi v vojaških in gasilskih šolah. Glavni pogoj je razpoložljivost potrebne osnove za usposabljanje: poligon, simulatorji in usposobljeni učitelji.

Po opisu poklica, ki ga navaja zakon, se na tečaje lahko udeležijo fantje in deklice, stare od 18 do 35 let. Prednost imajo še vedno mladci, ki so služili v vojski. Kar zadeva predhodno izobraževanje, ni posebnih zahtev, glavna stvar je, da je potrdilo o zaključku 11 razredov.

Dekleta v vrstah Ministrstva za nujne primere

Treba je opozoriti, da je ta poklic namenjen predvsem moškim. Reševalec mora imeti veliko moč in vzdržljivost. Vendar pa za šibkejši spol obstaja mesto.

Najprej dekleta povprašujejo po položaju dispečerja. In četudi se na prvi pogled zdi, da v tej posebnosti ni nič zapletenega, je v resnici ravno obratno. Dispečer ministrstva za izredne razmere bi se moral znati ustrezno odzvati na vse klice žrtev in tudi vedeti, kaj človeku svetovati, medtem ko čaka na prihod reševalcev.

Tudi ženske so z veseljem sprejete na ekonomske oddelke ali pa lahko na različnih konferencah zastopajo interese ministrstva za nujne primere. So pa tudi primeri, ko šibkejši spol ne zaostaja za moškimi, dela na velikih nadmorskih višinah ali z orodjem za potapljanje.

Opis poklica: kakšna je odgovornost reševalca

Težava vedno pride nepričakovano, hkrati pa ima lahko na stotine različnih podvigov. Na primer, danes je lahko velik požar, jutri pa potres. Zato poklic "reševalca" zahteva, da mora biti oseba, ki ga obvlada, pripravljena na karkoli.

Zato je ekipa ministrstva za nujne primere vedno opremljena na najvišji ravni. Na voljo so oprema za potapljanje, plezalna oprema, orodje za rezanje kovin, napihljivi čolni in tako naprej. Poleg tega mora biti vsak reševalec sposoben uporabljati vse te predmete. Če želite to narediti, poveljstvo redno izvaja vaje, tako da borci ne le ne pozabijo na pridobljene veščine, temveč jih tudi izboljšajo.

Glede na to, da morajo reševalci pogosto dobesedno potegniti ljudi iz sveta, je preučevanje osnov zdravstvene oskrbe nad vsem drugim. Poleg tega ima vsaka brigada svojega paramedika, ki zna popolnoma izpolniti svojo dolžnost tudi v ekstremnih razmerah.

Razmere na trgu dela

V sodobnem svetu je ta poklic zelo pomemben. Reševalec - to je vloga, ki si jo mnogi izberejo sami. Vsako leto se v redove delavcev EMERCOM zaposli več kot sto prostovoljcev. Ampak tega ni vsak sposoben obvladati, še manj, da se z njim poveže celo življenje. Kljub temu so reševalni tečaji vedno odprti.

Kar zadeva plače, je tukaj vse po standardih, saj človek v tem poklicu postavlja svoje življenje na kocko. Višina plač bo vedno odvisna od določenega območja države, saj poleg stopnje, določene z zakonom, obstaja tudi regionalni dodatek, ki je pri tej zadevi odločilni.

Prosta delovna mesta za reševalce najdete prek izmenjave delovne sile ali tako, da se neposredno obrnete na kadrovsko službo Ministrstva za nujne primere. Če bo prostih mest in potrebnega usposabljanja, bo kandidat zaposlen takoj, ko bo opravil zdravniško službo in predložil vse potrebne dokumente.