karierno upravljanje

Direktor marketinga: opis delovnega mesta, kompetence, funkcije, odgovornost

Kazalo:

Direktor marketinga: opis delovnega mesta, kompetence, funkcije, odgovornost

Video: Program avtoservisov 2024, Julij

Video: Program avtoservisov 2024, Julij
Anonim

Uspeh podjetja je v veliki meri odvisen od prodaje izdelkov in učinkovite tržne strategije. Zato direktor marketinga še zdaleč ni zadnji v vodstveni ekipi organizacije. Kaj je marketing? Z enostavnimi besedami - to je poskus razumevanja, kaj mu stranka želi to dati.

V večini primerov zaposleni, ki se prijavlja na to delovno mesto, zahtevajo določene osebne lastnosti, med njimi so najpomembnejše sposobnost razumnega razlago lastnega stališča, pravilno govorjenje in poznavanje poslovne etike, pa tudi analitično in strateško razmišljanje.

Ker je takšno delo neposredno povezano z menedžmentom, mora imeti kandidat odlično odpornost na stres, biti sposoben obvladovati veliko število zaposlenih in biti nameren.

Koncept trženja

Ta postopek napoveduje potrebe potencialnih kupcev in zadovoljuje povpraševanje potencialnih kupcev z zagotavljanjem blaga, ki ga zanima. Tržne dejavnosti vključujejo različne raziskave, cene, pakiranje, načrtovanje, oglaševanje, prodajo in storitve. Kaj je marketing z enostavnimi besedami? To je vrsta dejavnosti, namenjenih preučevanju strank in zadovoljevanju njihovih potreb.

V podjetju strokovnjaki na tem področju opravljajo številne funkcije in vse to z enim ciljem - narediti izdelek čim bolj uporaben in potreben za ciljno publiko. Hkrati se upošteva absolutno vse: finančni položaj kupca, njegov spol in celo obseg njegove dejavnosti. V resnici gre za ogromno količino statističnih in analitičnih dejavnosti, zahvaljujoč temu se nato razvijejo tržne strategije in izračuna učinkovitost njihovega izvajanja.

Zahteve za kandidata

Kompetence direktorja trženja vključujejo številne značilnosti, ki jih mora imeti oseba, da bi lahko dobila položaj. Imeti mora specializirano izobrazbo iz trženja, podjetništva, menedžmenta ali sociologije. Nekatera podjetja lahko zaposlijo zaposlenega, ki nima diplome, hkrati pa mora več kot pet let delati na vodstvenem položaju na ustreznem področju. Moral bi imeti izkušnje pri določanju marketinških funkcij, nalog in spremljanju njihovega izvajanja.

Poleg tega se upoštevajo le tisti primeri, pri katerih je bil dejansko dosežen pomemben rezultat. Vodja oddelka za trženje zahteva praktične izkušnje pri izvajanju trženjskih raziskav vseh vrst, napovedovanju prodaje in oblikovanju cen, pri organizaciji oglaševalskih dejavnosti. Poleg tega mora biti sposoben upravljati z osebjem, minimalizirati stroške podjetja za promocijo izdelkov in pogosto podjetja potrebujejo znanje tujih jezikov.

Določbe

Imenovati ali razrešiti strokovnjaka s tega položaja lahko le izvršni direktor podjetja, v katerem je neposredno podrejen. Ta zaposleni je poslovodja. Predloži oddelke za marketing, oglaševanje, odnose z javnostmi, oblikovalski urad in druge, odvisno od obsega in obsega podjetja, kjer je zaposlen. To delovno mesto lahko pridobi certificirani strokovnjak s petimi leti višjih vodstvenih položajev na istem področju kot podjetje delodajalca. Pri opravljanju svojega dela ga morajo voditi predpisi, akti, statut podjetja in navodila.

Kaj bi moral vedeti direktor marketinga

Domneva se, da se je zaposleni ob vstopu v delo seznanil z vsemi regulativnimi in pravnimi akti, ki vplivajo na njegovo področje dejavnosti. Vključno s prodajo blaga, opravljanjem storitev, oceno gospodarskega in finančnega stanja trga, njegove zmogljivosti in strukture.

Pozna vse tehnike, ki se uporabljajo za določanje solventnosti povpraševanja po blagu, ki ga proizvaja podjetje, kjer je zaposlen. Zna razviti obetavne in trenutne načrte za sprostitev izdelkov in njihovo izvajanje na trgu. Poznati mora finančno, gospodarsko, davčno in delovno zakonodajo, postopne načine prodaje in trgovanja, biti sposoben določiti potrebe industrije in možnosti za njen razvoj.

Drugo znanje

Opis delovnega mesta direktorja trženja predvideva, da pozna metode tržne analize, zna pripraviti napovedi povpraševanja po izdelkih, razume oglaševanje in zna sklepati komercialne pogodbe, sporočiti informacije o blagu in storitvah potencialnim kupcem. Njegovo znanje vključuje metodo analize motivacije in odnosa potrošnikov do izdelkov, ki jih izdeluje podjetje, v katerem je zaposlen. Zaposleni se mora nenehno zavedati, kakšne spremembe se dogajajo v organizaciji prodaje blaga in storitev. Poleg tega mu je potrebno znanje s področja ekonomije, psihologije in organizacije dela.

Funkcije

Naloge direktorja marketinga vključujejo razvoj trženjske politike podjetja. To stori na podlagi rezultatov analize možnosti potrošnikov, povpraševanja po izdelkih in drugih pomembnih značilnosti. Poleg tega je vključen v pripravo sedanjih in dolgoročnih načrtov ter v postopek vključuje podrejene oddelke. Načrt upošteva obseg proizvodnje, prodaje blaga, iskanje novih trgov za prodajo proizvedenih izdelkov.

Direktor koordinira aktivnosti vseh oddelkov v zvezi z zbiranjem in analizo ekonomskih in komercialnih podatkov ter posreduje informacije vsem oddelkom podjetja. Organizirati bi moral tudi zbiranje in analizo podatkov v zvezi z mnenji potencialnih kupcev podjetja glede izdelanega izdelka. Na podlagi teh informacij pripravlja predloge, katerih namen je povečati konkurenčnost podjetja in izboljšati kakovost izdelkov ali storitev.

Dolžnosti

Funkcije direktorja marketinga vključujejo organizacijo razvoja strategije oglaševalskih kampanj, ki vključujejo medije. Sodeluje v sodelovanju podjetja na razstavah, sejmih in drugih prireditvah, povezanih z industrijo organizacije, da bi informiral potencialne kupce in našel nove trge za tržne izdelke.

Ukvarja se z oblikovanjem celostne grafične podobe, promocijskih izdelkov in njenim uvajanjem. Skupaj z drugimi oddelki podjetja se ukvarja z analizo in razvojem ukrepov, ki bodo pomagali določiti, katere tehnične, ekonomske in druge značilnosti izdelkov je treba spremeniti. To se naredi za povečanje konkurenčnosti blaga in spodbujanje njihove prodaje.

Druge funkcije

Opis delovnega mesta direktorja trženja predvideva, da se ukvarja z varovanjem dokumentacije podjetja in informacij, ki spadajo med zaupne podatke, vključno s podatki o zaposlenih in drugimi dokumenti, povezanimi s poslovnimi skrivnostmi. Ta zaposleni izvaja napredno usposabljanje za zaposlene in vpliva na napredovanje v karieri na podlagi njihovih osebnih zaslug in ravni spretnosti.

Zagotavlja, da vsi podrejeni zaposleni upoštevajo pravila in statut podjetja, vključno z navodili za varstvo dela pri delu. Na podlagi dela se zaposleni v podjetju ukvarjajo s tem, da jih sodijo ali nagradijo za dobro opravljeno delo. Dolžan je ustvariti vse pogoje, da bo lahko neboleče uvajal in uporabljal napredne marketinške tehnologije. Ukvarja se tudi z njihovim izboljševanjem in optimizacijo. Zaposleni usklajuje načrtovanje in poročanje oddelka za trženje.

Druge dolžnosti

Opis delovnega mesta direktorja trženja predvideva, da razdeli naloge med podrejene in nadzoruje njihovo pravočasno in kakovostno izvajanje. Nenehno mora spremljati najboljše prakse na področju svoje dejavnosti in biti sposoben posploševati in izvajati kot orodje v podjetju, kjer je zaposlen. Njegove odgovornosti vključujejo svetovanje drugim zaposlenim v podjetju glede vprašanj, povezanih s tržno politiko organizacije.

Poleg tega je vodja oddelka za trženje dolžan hraniti vso dokumentacijo, vključno s pravočasnim poročanjem in predstavitvijo poslovodstvu in drugim uradnikom, ki si jih lahko ogledajo ob upoštevanju svojih pooblastil. Iz tega položaja je razvidno, da lahko zaposlene po potrebi privabimo na delo, ki dela nadure, da bi izpolnili svoje naloge, vendar ne prekoračitev delovne zakonodaje. Ta delavec po potrebi nadomešča svojega nadzornika in prevzame njegove dolžnosti in pooblastila. A le, če je prejeto ustrezno naročilo.

Pravice

Kot navaja opis delovnega mesta direktorja trženja, pravice tega zaposlenega vključujejo sprejemanje odločitev za pravilno izvajanje trženjskega dela in zagotavljanje dejavnosti podrejenih enot v njegovi pristojnosti. Lahko je odgovoren za materialno škodo podjetju, kjer je zaposlen, če je nastal zaradi krivde njegovih dejanj in odločitev, ki jih je sprejel.

Takšen zaposleni ima pravico ponuditi poslovodstvu, da spodbuja ali odgovarja zaposlenim v podjetju in samostojno sprejema take odločitve. Prav tako ima pravico sestaviti in prilagoditi navodila za varstvo dela za delo. Zaposleni lahko povabi vodstvo, da po potrebi zagotovi dodatno materialno ali tehnično podporo za povečanje učinkovitosti oddelka za trženje. Prav tako ima pravico sodelovati pri obravnavi tržnih vprašanj s strani kolegialnih organov.

Odgovornost

Za pravilno izpolnjevanje svojih nalog in pravočasno izpolnjevanje svojih nalog je odgovoren uslužbenec. Lahko je odgovoren za prekoračitev svojih pooblastil ali za osebno uporabo, za posredovanje poslovodstvu netočnih informacij o svojem delu ali delu svojih podrejenih ali če ni sprejel ukrepov za preprečevanje kršitev pravil in standardov, ki jih je sprejelo podjetje.

Odgovornost direktorja trženja vključuje tudi zagotavljanje pravilnega izvajanja del na vzpostavljenem marketinškem načrtu. Nadzorni delavci morajo spremljati izvajanje delovne discipline ter zagotoviti zaposlenim varne delovne pogoje in izvajanje pravil varnosti pri delu. Odgovorni so lahko tudi za razkritje zaupnih podatkov, kršitev poslovnih skrivnosti in nepravilno hrambo pomembne dokumentacije.

Delo vodje oceni njegov neposredni nadzornik in posebna certifikacijska komisija na podlagi dokumentov, ki odražajo rezultate njegovih dejavnosti.