karierno upravljanje

Potrjevanje NAKS: usposabljanje, stopnje, certificiranje

Kazalo:

Potrjevanje NAKS: usposabljanje, stopnje, certificiranje
Anonim

Vloga človeškega dejavnika pri taki zadevi, kot je zagotavljanje kakovosti opravljenega dela, je ena ključnih. Raven usposobljenosti specialistov na področju varilne proizvodnje je še posebej pomembna, saj je varnost predmeta, življenja in zdravja ljudi odvisna od njihove strokovnosti. Zato je certificiranje NAKS glavno merilo za oceno usposobljenosti varilca.

Dejavnosti NAKS

Nacionalna agencija za nadzor varjenja:

  • potreben je celoten paket normativne in metodološke dokumentacije, ki je potreben za certificiranje varilne proizvodnje;
  • svetovalna in metodološka pomoč se zagotavlja certifikacijskim centrom in spremlja njihovo delovanje;
  • sestavljajo se strokovnjaki za certificiranje osebja, varilne opreme, materialov in tehnologij;
  • Ustvari se register NAKS, v katerega se vpišejo podatki o vseh uspešno opravljenih certifikacijskih testih;
  • razvija se tehnična politika sistema potrjevanja, usklajujejo in izboljšujejo njegove dejavnosti.

Zakaj varilec opravi certifikacijski test

Varilec NAKS je zelo iskan specialist, ki ima pravico delati v nevarnih proizvodnih obratih, ki jih nadzira Rostekhnadzor. Med certificiranjem potrjujete, da imate zadostno raven strokovnih praktičnih znanj in razpoložljivega teoretičnega znanja, da lahko dostopate do kompleksnih varilnih postopkov.

Kako in kje se izvaja certificiranje NAKS?

  • Postopek preverjanja overitve vključuje tri obvezne izpite: splošni, praktični in posebni.
  • Prva faza izpitne verige je praktični izpit. Lahko je tudi zadnja, če se certificirani varilec ali varilni specialist ne spopade z nalogo in prejme nezadovoljivo oceno. Naslednjič bo v spričevalo sprejet šele po enem mesecu, če bo opravil dodatno praktično usposabljanje in plačilo za drugi izpit.
  • Za pridobitev zadovoljive ocene in sprejema na splošni in posebni izpit je treba dokazati sposobnost izvedbe varjenih spojev ob upoštevanju zahtev iz tehnološke dokumentacije, pa tudi poznavanja predpisov o varstvu dela in varnosti.
  • Dovoljeno je sočasno certificiranje NAKS enega specialista za več vrst varjenja.
  • Varilci ali specialisti za varjenje se lahko certificirajo v kateri koli regiji Ruske federacije. Kraj certifikacijskih izpitov je proizvodna baza certifikacijskih centrov ali certifikacijskih točk (regionalna predstavništva) NAKS.

Kdo je vključen v certifikacijsko komisijo

Sestava komisije, ki opravlja izpite in odloča o dodelitvi potrjene stopnje strokovnega usposabljanja na podlagi njihovih rezultatov:

  • predstavnik Rostekhnadzor (brez napak);
  • zaposleni v certifikacijskih organih, ki so strokovnjaki za varilno proizvodnjo (ne nižji od stopnje II) in imajo opravljeno posebno certificiranje, kar jim daje pravico do usposabljanja in opravljanja izpitov za skladnost s stopnjo strokovne usposobljenosti.

Stopnje ocenjevanja

Strokovna raven Kategorija varilcev Potrjeno brez napak
jaz varilec
II mojster varilec nadomestniki, obrtniki ali drugi specialisti, katerih ustna ali pisna navodila so potrebna pri varjenju
III varilec inženirski in tehnični delavci, odgovorni za razvoj, odobritev in nadzor varilnih postopkov - vodje strukturnih enot podjetja (laboratoriji, tehnični uradi, oddelki itd.)
IV inženir varilca glavni inženirji, glavni varilci, vodje varilne službe in drugi strokovnjaki, katerih delovne odgovornosti vključujejo odobritev vse dokumentacije za izvajanje varilnih del v podjetju

Pomembno: provizija NAKS ne prekliče in ne nadomesti kvalifikacijskega ranga, ki je dodeljen varilcu.

Priprava certificiranja

Kandidati za pridobitev ravni NAKS morajo poleg sistema potrjevanja delovnih izkušenj, kvalifikacij splošne in strokovne izobrazbe opraviti posebno dodatno usposabljanje v izobraževalnih centrih, ki omogoča utrditev in razširitev obstoječih znanj.

Programi, v skladu s katerimi se izvaja NAKS usposabljanje, se razvijajo ob upoštevanju specializacije iz proizvodnje in stopnje strokovne usposobljenosti certificiranega specialista. Obvezni razdelki vključujejo:

  • varnostna pravila in varstvo dela med varjenjem;
  • tehnologija nanašanja in varjenja;
  • varilni materiali in oprema;
  • metode nadzora kakovosti varjenja;
  • načine za odpravo ugotovljenih napak.

Če je posameznik sam obvladal učni načrt posebnega usposabljanja, ga je mogoče sprejeti v certificiranje s sklepom certifikacijske komisije.

Kateri dokumenti se izdajo na koncu revizije

Stroj za varjenje ali varjenje, ki ga je potrdila Nacionalna agencija za nadzor varjenja, mora izdati:

  • Potrdilo NAKS, ki velja na celotnem ozemlju Ruske federacije;
  • kopijo protokola, sestavljenega v skladu z odobrenim vzorcem o primarnem, rednem, izrednem ali dodatnem potrjevanju;
  • potrdilo o uspešno opravljenem posebnem pred certificiranju.

Kako lahko preverim pristnost dokumentov NAKS? Register, ki vsebuje podatke o vseh certificiranih varilcih in strokovnjakih za varjenje, je na uradnem spletnem mestu organizacije.

Pomembno: pooblaščeni strokovnjaki in varilci lahko opravljajo samo tiste vrste del, ki sodijo v okvir njihovega certificiranja in so navedeni v izdanem certifikatu.

Veljavnost certifikata

Pridobljena po uspešno opravljenih izpitih (med začetnim certificiranjem) potrdila veljajo za:

  • dve leti - za varilce, ki imajo certifikat I stopnje strokovnega usposabljanja;
  • tri leta - za varilne strokovnjake, ki imajo certifikat za II ali III stopnjo poklicnega usposabljanja;
  • pet let - za varilce, ki imajo certifikat za IV stopnjo strokovnega usposabljanja.

Kdaj so dodatni in izredni pregledi

Dodatno certificiranje NAKS se opravi, če je varilcu potrebno omogočiti dostop do vrst varilnih del, ki niso navedene v certifikacijskem certifikatu, pridobljenem po prvotnem certificiranju, ali če je prekinitev dela specialista pri določenih vrstah dela več kot šest mesecev. Izpit je le praktičen in poseben.

Osnova za izredno certificiranje je začasno odložitev izvajanja varilnih del zaradi večkrat ugotovljene nezadovoljive kakovosti varjenih spojev, ki jih je izdelal varjevalec, ali kršitve varilnega postopka. Vse tri vrste izpitov (splošni, praktični, posebni).

Povečajte svojo usposobljenost, se učite, razširite svojo bazo znanja, uspešno opravite certificiranje. Rusko gospodarstvo potrebuje strokovnjake!