karierno upravljanje

Asistent je asistent visoko usposobljenega strokovnjaka. Dejavnosti asistenta

Kazalo:

Asistent je asistent visoko usposobljenega strokovnjaka. Dejavnosti asistenta

Video: 7 najbolje plačanih delovnih mest brez fakultete v letu 2020 2024, Julij

Video: 7 najbolje plačanih delovnih mest brez fakultete v letu 2020 2024, Julij
Anonim

Po uradnih virih je asistent oseba, ki pomaga visoko usposobljenemu strokovnjaku pri delu ali izvajanju določenih študij. Ljudje z visoko izobrazbo se lahko prijavijo na mesto asistenta. Običajno je to delo kombinirano s podiplomskim študijem.

Postane jasno, da je asistent oseba, ki začne svojo kariero in nima dovolj izkušenj na določenem področju. Podobna delovna mesta so se pojavila v času carske Rusije, v večji meri pa so se nanašala na raziskovalne, pravne in medicinske dejavnosti. Prosta delovna mesta za asistente so še vedno pomembna v visokošolskih zavodih, kjer imajo mladi specialisti možnost študija in pridobivanje potrebnih izkušenj v znanstveni dejavnosti.

Seveda so danes dobro znane različne vrste dela kot asistenta. To je lahko pomočnik režiserja ali zvočni inženir, vodja, zdravnik ali pravnik. Vendar sodobni trendi narekujejo nove pogoje in ta položaj se postopoma seli v druga področja zaposlovanja.

Asistent na oddelku

Asistent oddelka je uslužbenec, katerega dejavnosti sodijo v kategorijo poučevanja, vendar so omejene na določene standarde. Takšni zaposleni na primer izvajajo seminarje in laboratorijske tečaje, pomagajo predavatelju pri izvajanju izpitov, seminarjev, kolokvijev in testov. Če na oddelku ni dovolj učiteljev, lahko asistentji na oddelku predavajo dodiplomsko ali specialno. Vendar pa predava magistratu le učitelji z akademskimi nazivi.

Običajno asistenti porabijo veliko več ur študija kot visokošolski učitelji (izredni profesorji in profesorji), hkrati pa je njihovo plačilo veliko manjše.

Zdravnikov asistent

Zaposleni z višjo medicinsko izobrazbo lahko postane asistent zdravnika. Njegove odgovornosti običajno vključujejo:

  • Predhodna ocena bolnikovega stanja.
  • Zdravniku pomagajte pri kakršnih koli medicinskih postopkih.
  • Izvajanje navodil v zvezi z medicinskimi dejavnostmi.

Najpogosteje so takšni pomočniki mlajši in srednji zdravstveni delavci, pa tudi študenti medicine, podiplomski študentje in pripravniki.

Nova področja dejavnosti pomočnikov

V sodobni terminologiji zaposlovanja se je pojavil koncept, kot je poslovni asistent. In to je naravno, saj vsak napredni vodja potrebuje pomočnika, ki lahko prevzame nekatere naloge in osvobodi gospodarstvenika bremena rutinskega poslovanja. In večja in bolj trdna je družba, bolj nujna je potreba po inteligentnem pomočniku glave.

Vendar poslovni asistent sploh ni tajnik, saj so njegove pristojnosti veliko širše od srečevanja z gosti, sprejemanja in obdelave dopisov ali telefonskih klicev. Zato se pri iskanju kandidata za to delovno mesto običajno postavljajo posebne zahteve. Uspešen vodja z izbiro primernega zaposlenega za to delovno mesto vedno izjavi najvišja možna merila ne le za izobrazbo, poklicne lastnosti, izkušnje in veščine, temveč tudi za osebne lastnosti in navade.