zaposlovanje

Kje se začne trg dela za iskalca zaposlitve? To je posebnost in njena izbira.

Kje se začne trg dela za iskalca zaposlitve? To je posebnost in njena izbira.
Anonim

Trenutno stanje na trgu dela ima velike razlike od tistega, kar je bilo pred desetletji ali celo več let. Danes je trg dela dinamična sfera, ki deluje v tržnem gospodarstvu in se spreminja, odvisno od svojih potreb. Seveda vse to ustvarja določene težave pri izbiri specialnosti, saj bi morala biti povpraševanja na trgu.

Pred tem so bile razmere veliko enostavnejše, saj so zaposlovanje državljanov upravljale državne institucije. Predvsem govorimo o distribuciji, ko se mladi specialist ni mogel skrbeti za zagotovitev prve zaposlitve. Tudi pozneje bi lahko le nekateri imeli težave pri iskanju zaposlitvenih možnosti.

V sovjetskih časih je bil trg dela področje, ki je bilo pod popolnim nadzorom države. Pri izbiri specialnosti ni bilo težav - če se je zdaj treba osredotočiti predvsem na dejavnost, ki bo povpraševana, potem ste prej lahko izbrali, kaj vam je bolj všeč. Treba je opozoriti, da sodobni trg dela ni povsem opustil distribucije, zdaj pa je prenehal biti obvezen in ga je mogoče redko izpolnjevati. Mladi obetavni strokovnjaki lahko med študijem sklenejo delovne pogodbe. V tem primeru v izbranem podjetju opravijo praktično usposabljanje in pogosto začnejo z delom že na zadnjih študijskih tečajih. Praksa je zelo učinkovita, vendar ni široko razširjena, da bi zadovoljili vse potrebe trga.

Pravne in gospodarske posebnosti so med mladimi še posebej priljubljene, vendar ta trend postopoma postaja preteklost - razlog je v tem, da se celo regionalni trg dela spopada s težavami pri iskanju zaposlitve za take strokovnjake zaradi prevelikega števila. Kot smo že omenili, je trg dela dinamična struktura, zato je naravno, da preveliko število prosilcev zmanjša ponudbo prostih delovnih mest. Hkrati so glede na razpoložljiva prosta mesta za prijavitelje postavljene strožje zahteve, zaradi katerih daleč vsi ne morejo najti zaposlitve.

Kar zadeva tehnične posebnosti, je zdaj na trgu veliko več prostih mest kot iskalcev zaposlitve. Težava je v tem, da inženirske specialnosti niso tako "statusne", študij kot inženir pa je težji. Po drugi strani pa lahko visoko kvalificirani inženir zasluži veliko več kot specialist na pravnem ali ekonomskem področju.

Glede na dejstvo, da je trg dela nestabilna struktura, se lahko položaj sčasoma spremeni, zaradi česar bodo drugi segmenti po številu privlačnih prostih mest prvi. Takšno stanje nakazuje, da ena posebnost morda ne bo zadostovala - sčasoma bodo potrebna druga znanja, ne le v okviru izpopolnjevanja, temveč tudi na povsem različnih področjih dejavnosti. Nenehno izboljševanje poklicne in izobrazbene ravni je ključ do uspeha za gradnjo uspešne kariere.