karierno upravljanje

Poklicni računovodja: lastnosti

Poklicni računovodja: lastnosti

Video: PANTHEON za računovodstvo 2024, Julij

Video: PANTHEON za računovodstvo 2024, Julij
Anonim

Poklic računovodje velja za enega najbolj iskanih v sodobnem svetu. In to ne preseneča, saj vsako leto nastaja vedno več majhnih podjetij in zasebnih podjetij, ki morajo spremljati gibanje financ in materialnega bogastva. Zato bo specialist na tem področju povpraševal na trgu dela tudi v težkih časih.

Poklic računovodje je ustanovil italijanski matematik Luca Pacholli, ki je razvil osnovna načela računovodstva. Pri nas je ta specializacija dobila poseben razvoj po razpadu ZSSR, ko se je začelo aktivno ustvarjati zasebno poslovanje. Trenutno večina žensk na tem področju dela, kot kaže statistika, približno 95% ženske polovice. Zdaj noben podjetnik ne more brez osnovnega računovodstva, tudi majhna podjetja morajo občasno poročati o uspešnosti.

Poklic računovodje je eden najbolje plačanih poklicev, vendar je raven zaslužka neposredno odvisna od izkušenj in delovne dobe. Če se odločite preizkusiti na tem področju, potem bi morali biti pripravljeni na stoodstotno donosnost. O morebitnih spremembah veljavne zakonodaje mora biti računovodja pravočasno obveščen, saj njegovo delo temelji na predpisih in vladnih odlokih. Poleg tega se morate absolutno osredotočiti na posel in se ne motiti pri tujih stvareh, sicer lahko naredite napako. In pri pripravi izjav lahko najmanjša napaka privede do velikih izgub sredstev, saj se ti finančni dokumenti predložijo v pregled vladnim organom.

Poklicni računovodja: prednosti in slabosti

Ena glavnih prednosti te specialnosti so precej obsežne priložnosti na trgu dela, to je, da boste vedno povpraševani. In če človek jemlje delo z vso resnostjo in se izkaže za pravega profesionalca, bo tak dragocen posnetek spodbudil v katerem koli podjetju. Kot je navedeno zgoraj, poklic računovodje šteje predvsem za ženski, saj ne pomeni prisotnosti težkega fizičnega dela. Druga velika prednost žensk je dejstvo, da računovodsko osebje praviloma ne sme nositi enotne uniforme, ki jo uvajajo v številnih podjetjih.

Za vsako osebo je pomemben stalen razvoj in izboljševanje lastnega znanja. Računovodja je poklic, ki vam omogoča pridobivanje novih znanj in veščin v non-stop načinu. Poleg tega se z vsakim letom delovne izkušnje dodajo, zato lahko računate na napredovanje. Ob določenem znanju na področju računovodstva lahko specialist poleg glavne zaposlitve opravlja tudi honorarna delovna mesta. To pomeni, da je vodenje evidence majhnih podjetij doma takšna storitev dobro plačana in traja le nekaj ur na dan.

Vendar pa v poklicu računovodja obstajajo tudi slabosti. Še posebej akutni so pri delu v velikih podjetjih, kjer se redno izvajajo različne vrste pregledov, tako notranjih kot zunanjih (državnih). In delo z ogromnimi količinami denarja je vedno preplavljeno z določenim tveganjem. Daleč od običajnih je, da vsi preživijo neuspehe in plujejo v stresnih razmerah.