karierno upravljanje

Opis delovnega mesta vodje oddelka za trženje: značilnosti sestavljanja, zahteve in vzorec

Kazalo:

Opis delovnega mesta vodje oddelka za trženje: značilnosti sestavljanja, zahteve in vzorec

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Julij

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Julij
Anonim

Trženje je sestavni del vsakega malega in velikega podjetja. Razlika je v tem, da se v malih podjetjih najpogosteje lastniki sami ukvarjajo s trženjem. V velikih podjetjih strokovnjaki zgradijo sistem, ki vključuje različne oddelke, vključno z oddelkom za trženje. Vsak tak oddelek bi moral voditi strokovnjak. Toda preden začne z delom, se mora seznaniti s svojimi pravicami in obveznostmi.

Kakšen je torej opis delovnega mesta vodje trženja?

Opredelitev

Opis delovnega mesta vodje oddelka za trženje je dokument, s katerim se novi zaposleni seznani s svojimi pravicami, dolžnostmi in odgovornostmi. Očitno je, da to delo zahteva veliko odgovornosti in poguma pri sprejemanju odločitev, zato bi moral novi zaposleni dobro razmisliti, ali se bo spoprijel z vsemi nalogami, ki jih določa opis delovnega mesta. Na prvi pogled se zdi le, da tržniki ne delajo nič drugega kot oglaševanje, vendar je trženje zapleten postopek, ki ga je včasih težko spremljati. Zato mora vodja oddelka za trženje imeti tudi obsežno znanje s področja financ, promocije, trga, prava.

Katere so značilnosti opisa dela?

Za pripravo opisa delovnega mesta vodje oddelka za trženje ni potrebno veliko truda. Najpomembnejše je, da registrirate vse podrobnosti. Poskusite predpisati vse, da ne bo več vprašanj. Vprašajte prijatelje, ki imajo marketinški oddelek, ali zaposlene, na kaj morate najprej biti pozorni pri novem vodji. Ne pozabite, da mora jasno odgovoriti, ali se zna spoprijeti z nalogami.

Opišite ali celo pobarvajte sistem oddaje. Komu bo novi zaposleni poročal? Kdo so njegovi podrejeni? To je zelo pomembna podrobnost pri pripravi navodil.

Registracija

Nato pravila oblikovanja. Na prvi strani na vrhu morate navesti ime podjetja, kraj in datum nastanka dokumenta. Na koncu dela mora zaposleni podpisati to navodilo: z začetnicami, podpisom in datumom podpisa.

Opis delovnega mesta vodje oddelka za trženje na zakonodajni ravni ni potreben, vendar življenje novega zaposlenega precej olajša. Konec koncev se dogovorite, da začnete delati tam, kjer je vse načrtovano in razporejeno na policah - veliko lažje kot intuitivno razmišljati, kaj storiti, ali vsakič spomniti vadbene materiale. In to je tudi plus za lastnika podjetja, ker ni situacije "to ni moja odgovornost", če je bila v navodilih določena posebna naloga.

Struktura

Kakšna stališča morajo biti torej v opisu delovnega mesta?

  1. Splošne določbe, vključno z zahtevami zaposlenih.
  2. Pravice.
  3. Dolžnosti.
  4. Odgovornost.
  5. Delovni pogoji.

Primer

Vzorčni opis delovnega mesta vodje oddelka za trženje je naslednji.

Splošne določbe

Na splošno obstajajo dejstva o delu: struktura organizacije, v katero se delavec prijavi, podatki o namestniku, zahteve po zaposlenem.

Zahteve za kandidata

Zahteve v opisu delovnega mesta vodje oddelka za trženje so opredeljene v splošnih pogojih. Kandidati za prosto delovno mesto vodje oddelka za trženje najpogosteje zahtevajo višjo ekonomsko izobrazbo, izkušnje v marketinških dejavnostih (od nekaj let). V tem odstavku so navedena vsa znanja, ki jih zahteva oseba v določenem položaju. Kot je bilo napisano zgoraj, je trženje obsežno znanje, zato mora vodja znanja imeti pravo, finance, proizvodni inženiring, promocijo, upravljanje, distribucijo izdelkov, upravljanje z ugovori, oglaševanje. Zato ne morejo vsi zavzeti tako odgovornega stališča. Omeniti velja tudi, da dobro trženje neposredno vpliva na visoko raven prodaje, vsak pregled ali majhna napaka pa bo takoj negativno vplivala na dohodek podjetja.

Po seznamu potrebnih znanj in veščin morate določiti namestnika šefa. Namestnik opravlja vse naloge, ki mu jih naloži načelnik, odgovoren pa je tudi za operativne dejavnosti oddelka.

Dolžnosti

Opis delovnega mesta vodje oddelka za trženje trgovske družbe vključuje tudi opis dolžnosti zaposlenega. Zaradi tega, ker ta poklic zahteva obsežno znanje, je tudi veliko obveznosti. Od glavnega: delo z dokumenti. To je tako sprejemanje projektov od podrejenih, kot tudi delo z nadrejenimi. Katera posebna vprašanja naj se vodja oddelka za marketing posvetuje s šefi, je odvisno od strukture podjetja in je v navodilih podjetja predpisana posebej. Najpogosteje pa gre za sprejem dragih projektov ali težkih situacij.

Dolžnosti načelnika vključujejo tudi:

  • vodstvo;
  • sodelovati s trgom;
  • analiza prodaje;
  • sodelovanje pri razvoju novih projektov;
  • delo s stranko;
  • nadzor nad servisom in distribucijo blaga.

Z drugimi besedami, naloge vodje oddelka za trženje vključujejo vse naloge tržnika, poleg tega vodstvo in nadzor nad podrejenimi, stalen stik s šefi.

Pravice

Za kandidate je najzanimivejša pravica voditelja. Seveda gre za prenos nalog na zaposlene. Nadzor nad stopnjo izpolnjevanja dodeljenih nalog, vključno z zahtevo potrebnih dokumentov v zvezi s trženjskimi dejavnostmi. Po potrebi se lahko vodja obrne na druge oddelke podjetja. Sodelovanje tudi na različnih konferencah, sestankih o trženju, ki zastopajo interese podjetja.

Odgovornost

Kakšna je odgovornost vodje marketinga in oglaševanja? Očitno je vsak vodja odgovoren za njihove rezultate in dejanja svoje ekipe. Če želite vodjo oddelka spodbuditi za dosego ciljev, se lotite motivacije. Nagrade, bonuse, bonuse, potovanja, darila - kar bo človek z veseljem prejel za svoje delo. Potem se bo zvestoba zaposlenega do podjetja povečala, njegova raven zanimanja za končne rezultate pa bo višja.

Tudi vodja oddelka za trženje je v celoti odgovoren za neupoštevanje kakršnih koli naročil, slabo opravljeno delo (vključno z zaposlenimi), neupoštevanje varnostnih pravil pri delu, lažne podatke, ki jih posredujejo organom.

Se pravi, da mora vodja spremljati vse, da ne bi pokvaril odnosov s šefi, še posebej na začetku delovne poti.

Delovni pogoji

Delovni pogoji vključujejo: urnik dela, možne bonuse (zavarovanje, članstvo v telovadnici, službeni avtomobil) in tako naprej. Na koncu konca obe strani skupaj z datumom podpišeta navodila.

Opis delovnega mesta vodje oddelka za trženje je dokument z več strani, ki vsebuje številne vidike.

Namestnik vodje trženja

Če je s šefom vse jasno, kako izgleda opis delovnega mesta namestnika vodje oddelka za marketing?

Struktura dokumenta je popolnoma enaka strukturi glave. A vsebina je nekoliko drugačna.

Posebne zahteve

Začnimo s splošnimi določbami. Šef poroča višjemu vodstvu, namestnik pa neposredno šefu. Zahteve za namestnika so enake kot za šefa: višja izobrazba, delovna doba. Naloge na tem položaju najpogosteje vključujejo: koordinacijo oddelka, organizacijo dela, disciplino zaposlenih, zaupnost informacij. Potrebno znanje: zakonodaja, finance, sposobnost analiziranja in napovedovanja trga, sposobnost promocije izdelka in organiziranje oglaševalskih kampanj, psihologija in popolno poznavanje notranje rutine podjetja. Med dopustom ali bolezni šefa ga namestnik mora nadomestiti.

Odgovornosti namestnika

Naloge namestnika načelnika so:

  • sodelovanje pri oblikovanju tržne strategije;
  • koordinacija celotnega oddelka;
  • tržne raziskave in njihova reakcija na izdelek;
  • organizacija oglaševanja;
  • zagotavljanje zaupnosti dokumentov;
  • delo na usposabljanju zaposlenih (organiziranje konferenc, dobava gradiv za usposabljanje, spodbujanje poklicne rasti podrejenih);
  • smernice za oblikovanje poročil in poročil;
  • posredovanje šefom potrebnih dokumentov.

Kakšne so pravice "namestnika"?

V primerjavi z nalogami ima namestnik direktorja veliko manj pravic. Kakšne pravice lahko torej namestnik načelnika uporablja?

  1. Pravica do odločanja glede dela oddelka, zlasti v času odsotnosti predstojnika
  2. Posvetovanje z nadrejenimi, ki predlaga izboljšanje dela oddelka.
  3. Sodelovanje pri odločanju.

Vse druge pravice v vsakem podjetju se registrirajo posamično.

Odgovornost specialista

Za svoje delo je odgovoren predvsem namestnik načelnika. Naloge mora pravilno opravljati, ne "hecati" in upoštevati ukaze vodje. Dela seveda ne morete uporabiti v osebne namene. Namestnik direktorja je odgovoren tudi za pravočasno posredovanje dokumentov organom in njihovo točnost. Če je delavec kršil kaj od navedenega, je odgovoren: upravno, materialno in celo kazensko.

Delo namestnika se nenehno ocenjuje. Najprej organi analizirajo rezultate dela namestnika in dodatno vsaj enkrat na 2 leti opravijo certificiranje zaposlenega.

Namestni delovni pogoji

Delovni pogoji so predpisani na enak način kot vodja oddelka za marketing: delovni urnik, obveščanje o morebitnih službenih potovanjih, dodatni dodatki.

Zaključek

Opis delovnega mesta vodje oddelka za trženje in oglaševanje je kompleksen dokument, ki vsebuje vse potrebne podatke o prostih delovnih mestih. Ustvarja ga zato, da novega zaposlenega seznani z vsemi podrobnostmi dela. Ustvarjalci navodil vodijo najpomembnejše informacije, potrebne za zaposlenega.

Ta dokument še posebej olajša življenje novih šefov in zmanjšuje pomisleke višjih vodstvenih delavcev.