karierno upravljanje

Kako najti novo službo: uporabni nasveti

Kazalo:

Kako najti novo službo: uporabni nasveti

Video: Preprosto praktičen nasvet - Govorica telesa na razgovoru za službo 2024, Maj

Video: Preprosto praktičen nasvet - Govorica telesa na razgovoru za službo 2024, Maj
Anonim

Biti odpuščen? Ali padete kratek? Ste se odločili spremeniti poklic ali kraj dela? Zdaj se boste naučili, kako najti novo službo, ne da bi tvegali svoje dobro počutje.

Delo s krajšim delovnim časom

Razmere so različne, na primer želite povečati svoj dohodek in iščete dodaten vir dohodka. Ugotovimo, kako najti novo službo, ko smo na starem mestu.

Obstajajo poklici in delovna mesta, kjer je več delovnih mest z zakonom prepovedano. Na to ste bili verjetno opozorjeni že v fazi najema, zato premislite stokrat, preden si poiščete službo na strani. Hkrati upoštevajte, da delo s krajšim delovnim časom ni enkratno, ampak redno delo v prostem času od glavnega tečaja. To ureja delovno pravo.

Možna je situacija, ko prepoved zaposlitev za krajši delovni čas pripiše delodajalcu. Običajno je ta trenutek določen v pogodbi o delu, vendar nima pravne veljave. Najpogosteje delodajalec ve za nezakonitost te omejitve in delavcem, ki delajo s krajšim delovnim časom, gleda skozi prste, ker v primeru poziva na sodišče resnica ne bo na njegovi strani.

Edino, kar vam grozi v primeru izpostavljenosti, je razvajen odnos s šefi. Odtehtajte prednosti in slabosti. Pomislite, koliko cenite ta kraj in ali se ga je vredno držati, če delodajalec krši vaše pravice.

Notranja in zunanja kombinacija

Kje torej najti novo službo? Za vas obstajata dve možnosti: izrecna, ko se delodajalec zaveda vaših načrtov, in tajna, ko se odločite, da boste pri organu skrili prisotnost svoje druge zaposlitve.

V prvem primeru je lahko delo v lastnem podjetju odlična kombinacija - to se imenuje interna kombinacija. Povejte se vodstvu svoje želje, morda vas bodo spoznali.

Če se odločite, da ne boste oglaševali iskanja druge zaposlitve, nihče od zaposlenih ne bi smel vedeti za vaše namere, je verjetnost, da bodo informacije prišli do šefov, skoraj stoodstotna.

Sprememba poklica

V kateri koli starosti se lahko kateri koli položaj in dohodek oseba odloči za spremembo poklica. Po statističnih podatkih je približno 40% Rusov pripravljenih na tako drastične spremembe.

Prva stvar, pri kateri se morate prepričati, je, da to ni trenutni impulz, ki ga povzroča utrujenost ali nesoglasja z nadrejenimi, temveč uravnotežena in premišljena odločitev. Ostra sprememba poklica je težaven postopek in če imate veliko izkušenj z delom na določenem področju, potem je to dvojno težko.

Glavna napaka večine prosilcev je, da ne vedo, kaj resnično želijo. Forumi so preplavljeni z objavami, kjer ljudi, ki so desetletja delali na določenem območju, prosijo za nasvet o spreminjanju smeri. Ali lahko kdo bolje kot vi sami veste, kako se kličete? Zdaj ne bomo razpravljali o tehnologiji za prepoznavanje skritih talentov, o tem je v omrežju veliko dobrega gradiva. Pogovorimo se bolje o pasti.

Morate razumeti: vsako področje dejavnosti je hitra. Dlje kot ga vozite, globlje je in težje je izstopiti iz njega. Ste pridobili določeno strokovno težo, si pridobili ugled in stranko? Mogoče bi morali razmišljati o svojem poslu?

Na novem mestu boste morali začeti vse iz nič, morda z najnižje plačanim položajem. Možno je, da se boste osnov naučili od mladih kolegov, vaš vodja pa bo veliko mlajši od vas. Ali se lahko prilagodite v takšnih pogojih? Ali lahko v začetni fazi hranite svojo družino?

Airbag

Če se ne bojite težav, se zavedate tveganj in ste pripravljeni na spremembe, poskusite uresničiti svoje načrte z najmanj izgube za družinski proračun in živčni sistem. Morda bi bila dobra možnost iskanje dela na sorodnih področjih. Tako lahko uporabite nabrano znanje in izkušnje.

Odlična možnost bi bila stransko delo na želenem področju ali krajši delovni čas. Ko se bodo razmere na novem mestu še okrepile, lahko končate svojo glavno službo in se popolnoma predate svojemu najljubšemu poslu.

Koristno bo obiskovati seminarje in opraviti dodatno usposabljanje, še posebej, če vaša trenutna zaposlitev nima nobene zveze z dejavnostjo, ki jo nameravate opravljati.

Odpuščanje zaradi odpuščanja

Da, to se zgodi. Zmanjšajte celo uspešne strokovnjake. Prva stvar, na katero pomisli vsak zaposleni, ko je prejela opozorilo delodajalca in si opomogel od udarca: "Ali bom našel novo službo?"

Glavna stvar je, da se ne odvračate. Prvo mesto, za katero bi morali iskati službo, je vaše področje dejavnosti in sorodna področja. Ob poti obvestite vse sorodnike in prijatelje, da iščete.

Če je kljub odpuščanju odnos z delodajalcem dober, se z njim strinjate o možnosti odsotnosti na razgovorih med delovnim časom. Najpogosteje se vodstvo sreča z zaposlenim. V nekaterih podjetjih je ta točka določena v pogodbi o zaposlitvi.

Koristno je razmisliti o načrtu ukrepov, če ne morete dobiti zaposlitve po svoji specialnosti. Spomnite se svojih hobijev in talentov. Mogoče je čas, da hobi spremenimo v poklic? Pripravite več možnosti za življenjepis na področjih, na katerih bi se lahko uresničili.

Prostovoljno odpuščanje

Če z delovnimi pogoji niste zadovoljni, je vredno začeti iskanje novega kraja, vendar vam ni treba odnehati, preden najdete primerno možnost. Če boste iskali dlje, kot ste načrtovali, lahko ogrozite svoje finančno počutje.

Varnostni ukrepi

Nekateri poskušajo izsiljevati vodstvo in mu namigovati na morebitni odhod in s tem poskušati doseči boljše delovne pogoje ali višje plače. To lahko deluje, če ste resnično dragocen in nepogrešljiv zaposleni. V nasprotnem primeru lahko takoj pokažejo na vrata, za katerimi že čakajo prosilci za vaš položaj. Začnite iskanje, ne da bi v prostem času obveščali zaposlene v podjetju in obiskovali razgovore.

Če se odločite za "sežig mostov", ustvarite majhno finančno rezervo, ki vam bo omogočila, da boste zdržali pri iskanju zaposlitve.

Delovna iskanja

Hitrost je eno glavnih meril učinkovitosti vaših prizadevanj. Bolj ko ste aktivni, hitreje boste našli službo. Ljudje, ki ostanejo brez dela, se pogosto vdrejo v gospodinjstva in prevzamejo odgovornosti gospodinj. To se vam sprva lahko zdi všeč, vendar na koncu lahko privede do resnih psiholoških težav, zlasti pri moških.

Ne puščajte se in ne odvračajte se, če ostanete brez službe. Novo zaposlitev lahko najdete pri 40. Ko se boste nastavili, bodo potekala tudi iskanja.

Spodaj je nekaj nasvetov, kako varno in hitro najti novo službo.

Jobseeker goljufija

  1. Povečajte možnosti za uspeh tako, da obvestite vse svoje prijatelje in sorodnike, da ste v iskanju. Ta preprost ukrep vas lahko reši pred nadaljnjimi težavami, morda vam bo nekdo od bližnjih prijateljev ali sorodnikov pomagal najti novo službo.
  2. Če ste že brez zaposlitve, se prijavite na center za zaposlovanje v skupnosti. To vam bo zagotovilo majhen dodaten prihodek med iskanjem in koristnimi informacijami o novih delovnih mestih na vašem območju. Uslužbenec centra vas bo redno obveščal o sejmih dela in srečanjih z delodajalci. Na poti lahko na podlagi centra opravite brezplačne tečaje stalnega izobraževanja ali se naučite novega poklica.
  3. Ne sprostite se, ohranite svoj delovni način: vstanite istočasno, načrtujte dan in poskusite dosledno upoštevati urnik. Priznajte, da je zdaj iskanje novega kraja vaša naloga.
  4. Ne izgubljajte časa za komuniciranje v družabnih omrežjih, računalniške igre in branje člankov, kot sta "Kako najti novo zaposlitev v Feng Shui" ali "Kako zaposliti službo?". Zasaditev rutabaga v območju bogastva in šamanističnih ritualov ne bosta povečala vaše možnosti za uspeh.
  5. Za vsako poslovno panogo, za katero menite, da je mogoče, ustvarite svojo različico življenjepisa. Postavite jih na vse portale za iskanje zaposlitve, ki jih najdete.
  6. Če je potrebno, omejite ogled življenjepisa podjetja, v katerem trenutno delate. To ne bo dalo stoodstotne garancije varnosti, vendar obstajajo možnosti, da bodo ostali neopaženi. V življenjepisu ne smete navesti priimka in zadnjega kraja dela, navedite samo področje dejavnosti in delovno dobo.
  7. Ne iščite dela z delovnega računalnika in ne uporabljajte uradne e-pošte za distribucijo. V številnih podjetjih varnostna služba redno preverja, kaj zaposleni počnejo v delovnem času: spremlja odhodne datoteke in zgodovino obiskov spletnih mest tretjih oseb.
  8. Naučite se filtrirati prevare podjetij. Če vi, ko ste prebrali besedilo prostega delovnega mesta, niste mogli razumeti, kaj organizacija počne, in še vedno vam obljubljajo pravljične dobičke, ne zaman izgubljajte časa. Praviloma se takšna podjetja predstavljajo kot nadnacionalne korporacije, ki vam na predvečer uveljavitve svetovne prevlade omogočajo, da skočite v zadnji prevoz in pograbite svoj kos pogače.
  9. Trenirajte, pridobite izkušnje. Poskusite se udeležiti vseh intervjujev, ki so vam dodeljeni. Naučili se boste pravilno in samozavestno komunicirati s predstavniki kadrovskih služb, odgovarjati na neprijetna vprašanja, opraviti teste, sprejeti napake in se odkloniti - to povečuje samozavest.
  10. Velika skušnjava sprejeti prvo ponudbo delodajalca? Strinjate se, ali res ustreza vašim zahtevam. V nasprotnem primeru boste zamudili priložnost, da najdete dobro službo. Izgubili boste mobilnost in ne boste mogli med delovnim časom hoditi na delovne razgovore, vsakič pa boste potencialnemu delodajalcu razložili, zakaj ste se pred kratkim ustalili, spet iščete delo.