zaposlovanje

Zaposlovanje je Načini in metode privabljanja primernih kandidatov za položaj

Kazalo:

Zaposlovanje je Načini in metode privabljanja primernih kandidatov za položaj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj
Anonim

Zaposlovanje je sinonim za "najem", ki izhaja iz ameriške angleščine. Ta beseda označuje splošni postopek privabljanja, izbire in odobritve primernih kandidatov za delovna mesta za stalno ali začasno delo v določeni organizaciji. Zaposlovanje je ena glavnih nalog kadrovskih managerjev, kadrovskih strokovnjakov na področju človeških in človeških virov.

Podrobnejša opredelitev

Na splošno lahko zgornjo razlago pripišemo standardnemu naboru osebja v podjetju. Kakšna je razlika? Zaposlovanje je postopek iskanja in najema najbolj kvalificiranih kandidatov (znotraj ali zunaj organizacije) za odprta prosta delovna mesta. In to morate storiti čim hitreje, bolj ekonomično in celo najti osebo, ki bo podjetju prinesla največ dobička.

Faze iskanja zaposlenih

Zaposlovanje je večstopenjski postopek. Njegova kompleksnost in število stopenj se razlikujeta, odvisno od velikosti in potreb podjetja, vendar lahko ločimo naslednje glavne faze:

  • Analiza prostih delovnih mest. Na tej stopnji se določijo zahteve za bodočega zaposlenega, njegove naloge, delovni čas, plačo itd.
  • Priprava podrobnega opisa prostega delovnega mesta na podlagi njegove analize.
  • Sestava načrta zaposlovanja.
  • Izbira oseb, odgovornih za iskanje novih zaposlenih ali za prenos nalog na kadrovske agencije.
  • Iskanje baz podatkov o potencialnih kandidatih in zbiranje življenjepisov z objavami.
  • Zmanjšanje seznama oddanih vlog na najprimernejše.
  • Intervjuji s kandidati, ki uporabljajo poslovne igre, teste in druge izbirne metode, ki so najbolj primerni za delo.
  • Izpopolnjevanje podatkov in priporočil.
  • Izbira kandidature.

Metode zaposlovanja

Široka penetracija interneta v vseh življenjskih sferah ni prihranila obsega zaposlitve.

Medtem ko številne tradicionalne metode zaposlovanja še naprej uspešno delujejo, je njihov svetovni splet bistveno razširil seznam. Tu je seznam najbolj priljubljenih možnosti:

  • Iščite med prijatelji ali sorodniki kadrovskega vodje. Najboljši kadrovalci imajo obsežen krog stikov z mnogimi vodilnimi strokovnjaki, ki lahko priporočijo optimalno kandidaturo ali pa jo sami pripravijo.
  • Privabljanje primernih delavcev iz drugih organizacij ali tako imenovanih krivolov. To velja tudi za eno od pomembnih veščin dobrega zaposlovalca - ve, kje so dobri zaposleni in jih zna prepričati, da se pridružijo delodajalcu.
  • Iščite na spletnih deskah in v tiskanih oglasih.
  • Izbor med študenti in njihovimi praksami v podjetju kot možnost - izbor med študenti na predvečer njihovega diplomiranja.
  • Iščite v socialnih omrežjih, predvsem v mreži profesionalcev LinkedIn. Večina zaposlovalcev uporablja ta orodja, če ne za izbor, za preverjanje informacij o iskalcih zaposlitve. Zato morate biti pozorni na vse, kar napišete na svojo stran.
  • Poiščite zaposlenega v podjetju, ki bi ga premeščali na drug položaj.
  • Vključevanje tretjih organizacij - osebja ali agencij za zaposlovanje.

Predloge za zaposlovanje

Med iskanjem kandidata za delovno mesto mora vodja osebja večkrat objavljati iste informacije na različnih spletnih mestih, analizirati prejete vloge in med intervjuji s prosilci ponavljati ista vprašanja. Če želite pospešiti ta postopek in prihraniti čas, se uporabljajo predloge za zaposlovanje. Izhajajo v več oblikah, odvisno od tega, kateri fazi iskanja so namenjene. Na primer:

  • Predloga za opis delovnega mesta - vsebovati mora podatke o svojem imenu, imenu podjetja, ki ga zaposluje, lokaciji, glavnih nalogah zaposlenega, zahtevanih veščinah. Obstajati morajo tudi informacije, kako vzpostaviti stik z osebo, odgovorno za izbiro osebja.
  • Predloge za skrajšanje seznama kandidatov - praviloma so to tabele, v katere nabornik vnese podatke o prosilcih za delovno mesto glede na polja, ki so jih morali izpolniti v življenjepisu ali drugem obrazcu za oddajo podatkov. V odstotkih navaja, kako spretnosti prosilcev izpolnjujejo zahteve, po potrebi pušča opombe. To vam omogoča, da organizirate informacije in natančno izberete najustreznejše kandidate.
  • Predloge za intervjuje - če želite pravilno anketirati vse prosilce in ne zgrešiti niti enega vprašanja in odgovora, je najbolje, da pripravite predloge za osebna srečanja s prosilci. Tako bodo vsi v enakih pogojih, nabornik pa bo lahko imel popolne informacije, potrebne za izbiro.

Vzorci napak - podjetju ne bodo ustrezali vsi vlagatelji. Da se reši pred nepotrebnimi klici in pojasnili ter da osebi postane jasno, da lahko nadaljuje z iskanjem dela, bo nabornik potreboval obrazec obvestila o zavrnitvi. To ni le vljudnost, ampak tudi podpora za podobo podjetja. Konec koncev, kdo ve, morda bo jutri potrebovala ravno tega moškega.