povzetek

Kako ustvariti življenjepis: funkcije, priporočila, vzorec

Kazalo:

Kako ustvariti življenjepis: funkcije, priporočila, vzorec

Video: Kako naravno znižati holesterol 2024, Junij

Video: Kako naravno znižati holesterol 2024, Junij
Anonim

Povprečni delodajalec porabi približno tri minute za preučevanje informacij, ki so podane v življenjepisu potencialnega zaposlenega. Zato mora vaša samopredstavitev združiti informacije in jedrnatost. Če znate ustvariti življenjepis za službo, pridobite določeno prednost pred svojimi konkurenti in v nekaj minutah lahko na delodajalca naredite pozitiven vtis.

Življenja ne jemljite zgolj kot formalnost. To ni samo informativni list, ampak ta dokument, zahvaljujoč katerem se delodajalec potencialnega zaposlenega v odsotnosti sreča in nanj naredi prvi vtis. Izkušeni najemnik v nekaj minutah bo določil vašo raven strokovnosti in osebnih lastnosti le v enem življenjepisu. Zato je pomembno, da se dokažemo z najboljše strani. Ko boste obvladali sposobnost kakovostne predstavitve, boste premagali prvi korak na poti do višine kariere. Kako ustvariti življenjepis za službo?

Nadaljnja struktura

Za kakovostno samopredstavitev morate poznati strukturo dokumenta. Pomagal vam bo ugotoviti, kako ustvariti življenjepis, vzorčni načrt. Vključuje take predmete:

  1. Naslov. V glavi dokumenta mora biti beseda "Povzetek". Mnogi ljudje raje izpustijo ta element, vendar to ni povsem pravilno. Vodja podjetja se za dan mora spoprijeti s številnimi dokumenti. Prisotnost imen bo pomagala pravilno razvrstiti papir in se v njih ne izgubiti. Prav tako lahko takoj navedete ime. Na primer, "POVZETEK Ivanova Ivana Ivanoviča."
  2. Namen. Preden ustvarite življenjepis za iskanje zaposlitve, se morate odločiti za delovno mesto, za katero se prijavljate. To je še posebej pomembno za velike organizacije z velikim številom oddelkov in veliko specialistov. Tako morate pod naslov napisati "Namen - iskanje položaja prodajnega zastopnika" (računovodja, prevajalec, vodja prodaje ipd.). Lahko navedete tudi plačo, za katero se prijavljate.
  3. Osebni podatki. Če v glavi dokumenta niste navedli svojega polnega imena, napišite te podatke v ta razdelek. Tudi tukaj je treba navesti datum rojstva in kontaktne podatke. Navedite največje število kanalov, po katerih vas lahko delodajalec kontaktira (naslov, mobilna in stacionarna telefonska številka, e-pošta, neposredni sporočila in tako naprej). Če je primerno, lahko navedete zakonski stan in prisotnost otrok.
  4. Izobraževanje. Gre za izobraževalne ustanove z oznako obdobja študija, specialnosti in stopnje. Omenite lahko tudi obiskovanje specializiranih tečajev in seminarjev.
  5. Izkušnje. To so prejšnja delovna mesta z navedbo obdobja in položaja. Primerno bo omeniti delovne odgovornosti. Posebej je mogoče ustvariti življenjepis brez delovnih izkušenj, s tem ni nič narobe. Da bi bil dokument videti bolj predstavljiv, lahko diplomanti izobraževalnih institucij navedejo kraj in obdobje praktičnega usposabljanja.
  6. Napredek. Ta izdelek ni obvezen, vendar lahko znatno poveča vašo konkurenčno prednost. Če so se vam na prejšnjem mestu dela povečale količine prodaje, zmanjšali stroški ali izboljšali delovne pogoje, o tem brez oklevanja napišite. Zaželene so posebne številke.
  7. Strokovna znanja. Opišite vse svoje veščine, ki vam bodo koristile za položaj, na katerega se prijavljate.
  8. Dodatne informacije. To je vse, kar ne sodi v okvir poklicnih veščin, lahko pa je koristno tudi pri delu. Na primer potni list, vizum, vozniško dovoljenje in tako naprej.
  9. Osebne kvalitete. V tem razdelku bi morali opisati sebe kot dobrega zaposlenega. To je natančnost, prizadevnost, odpornost na stres in tako naprej, v skladu z določenim položajem.
  10. Priporočila Če imate priporočila s prejšnjih krajev dela ali preteklih vodij, ki so pripravljeni potrditi svojo usposobljenost, to ne pozabite navesti. Navedite imena, položaje in kontaktne podatke teh ljudi.

Najbolj uporabne spretnosti za pisarniške delavce

Ni vsak kandidat za določeno delovno mesto seznanjen s pravili, kako napisati življenjepis. Vzorec in struktura sta zagotovo pomembni, vendar je ključni poudarek na vsebini. Če ne veste, kaj poudariti v stolpcu "poklicne spretnosti", bodite pozorni na veščine, ki jih najbolj cenijo sodobni delodajalci:

  • Poslovna komunikacija je sposobnost vodenja osebnih pogajanj in dopisovanja s strankami, dobavitelji in partnerji. Pomembno je imeti idejo o bontonu in jih uporabiti v praksi.
  • Znanje tujih jezikov je dragocena veščina za tiste, katerih delo vključuje branje tehnične dokumentacije ali poslovno dopisovanje s tujci, sprejemanje delegacij ali potovanje v tujino.
  • Delo s stranko - sposobnost zbiranja, urejanja in shranjevanja podatkov o strankah in partnerjih.
  • Proračunsko načrtovanje - načrtovanje in analiza stroškov organizacije kot celote in njenih posameznih enot.
  • Pisarniška življenjska podpora je zmožnost ustvarjanja ugodnih pogojev, načrtovanja materialne podpore, pa tudi ustvarjanja ugodne čustvene klime in reševanja konfliktnih situacij.
  • Načrtovanje prodaje - vključuje pripravo načrta prodaje blaga na podlagi trenutnega stanja in kazalnikov preteklih obdobij.

Izpolnite stolpec o osebnih lastnostih

Če morate ustvariti življenjepis za službo, mora predloga zagotovo vsebovati podatke o vaših osebnih lastnostih. To je najbolj kontroverzna kolumna, saj se vsak želi postaviti na najboljšo stran. Poleg tega je te podatke težko preveriti. Če želite življenjepis videti kot predstavljiv, si zapomnite ta pravila:

  • Ne pretiravajte z opisom svojih osebnih lastnosti. Optimalno število točk je pet.
  • Navedite samo tiste lastnosti, ki so pomembne za položaj, za katerega se prijavljate.
  • Pišite z zadržanim tonom. Humor ali floridnost bo neprimerna.
  • Predstavljajte se na mestu delodajalca. Tako določite najdragocenejše lastnosti, ki bi jih moral imeti zaposleni.
  • Pišite samo o tistih osebnih lastnostih, ki jih lahko potrdite s primeri iz osebnih izkušenj.

Temeljna pravila

Pravilno sestavljena samopredstavitev je polovica uspeha iskanja zaposlitve. Kako sestaviti življenjepis kompetentno in učinkovito? Če želite, da je vaš dokument informativen, si zapomnite ta pravila:

  • Napišite na kratko. Življenjepis mora biti na enem listu A4. Vendar to ne pomeni, da lahko zvijate z zmanjšanjem robov, pisave in vdolbinice med vrsticami. Samo naučite se, kako poudariti najpomembnejše informacije.
  • Pišite pravilno. Preden pošljete samoprezentacijo v kadrovsko službo organizacije, dvakrat preverite. Ne sme biti slovničnih in ločilnih napak ali celo tipk. En majhen tisk lahko pokvari vaš vtis.
  • Priložite fotografijo. Tako se bo ustvarila iluzija o odsotnosti poznavanja delodajalca z vami. Takšen življenjepis je veliko bolj verjeten kot "brezoseben". Ta element se lahko prezre samo, če vaš položaj ne pomeni komunikacije s strankami. Se pravi, da ne boste obraz organizacije.
  • Ne piši preveč. Navedite samo podatke, ki se neposredno nanašajo na potek dela. Neprimerno je omenjati vašo sposobnost prekrivanja šivov, plesa tanga ali športnih zapisov.

Koristni nasveti

Ustvarjanje življenjepisa za službo, kjer se upoštevajo struktura in osnovna pravila, ni tako težko, kot se morda zdi. S pomočjo nekaterih koristnih nasvetov lahko brez težav obvladate to nalogo:

  • Govorite jezik delodajalca. Preverite uradno spletno mesto organizacije ali letake. Označite značilnosti sloga in poskusite napisati življenjepis na enak način.
  • Vlagatelju dajte, kar potrebuje. Ne glede na to, kako nadarjena in vsestranska oseba ste, navedite samo tiste lastnosti, ki jih zanima potencialni delodajalec. Njihov seznam je običajno naveden v opisu dela.
  • Odmaknite se od predloge. Standardna predloga za nadaljevanje ni vedno primerna. Življenjepis sestavljamo fleksibilno in kreativno! Strukturo, vsebino in zaporedje informacij je treba določiti posamično, na podlagi značilnosti položaja in korporativne kulture organizacije.
  • Ne puščajte podcenjevanja. Na primer, če ste v neki organizaciji delali premalo, delodajalca ne silite v razloge. Navedite jih sami. Če že dolgo niste delali, navedite, kaj ste počeli v tem obdobju (samostojna dejavnost, gospodinjstvo in podobno).
  • Pazite na dizajn. Uporabite kvaliteten debel papir. Bodite prepričani, da natisnete svoj življenjepis na tiskalniku. Delodajalec ne bo izgubljal časa za razumevanje ročno napisanega besedila.

Papirologija

Če morate narediti samoprezentacijo, je najprimerneje ustvariti obrazec v Wordu. Življenjepis za delo mora ustrezati naslednjim parametrom:

  • Glavno besedilo naj bo napisano v 12 pt.
  • Imena podštevilk morajo biti krepka. Tudi velikost se lahko poveča na 14.
  • Zgornji, spodnji in desni rob naj bodo 2 cm, levi rob je 1 cm.
  • Razmik med vrsticami in pol je najbolj optimalen za branje. Če informacije ne ustrezajo enemu listu, jih lahko zmanjšate na en list.
  • Ne uporabljajte poševnega tiska, podčrtajte in polnite. To bo dokument preobremenilo in otežilo njegovo zaznavanje.

7 napak pri pisanju življenjepisa

Neznanje osnov, kako ustvariti življenjepis, privede do resnih napak, ki lahko prosilca pripeljejo do fiaska. Če želite dobiti želeno službo, se spomnite sedmih napak, ki jih naredite med pisanjem življenjepisa in jih nikoli ne dovolite.

  1. Goljufanje. Včasih v poskusu, da ustvarijo dober življenjepis za službo, prosilci polepšajo resničnost tako, da sebi pripišejo neobstoječe dosežke, spretnosti in lastnosti. Da, lažna samopredstavitev je lahko izkaznica za intervju. Toda z osebnim stikom vas bo rekruter takoj izpostavil. Ne samo da ne dobite položaja, ampak tudi tvegate, da se uvrstite na črni seznam organizacije.
  2. Pretencioznost. Okrašena pisava, večbarvni markerji, okvirji, ilustracije in drugi okraski niso primerni za življenjepis. Življenjepis je predvsem dokument. Izgledati mora primerno.
  3. Klerizem. Klik in prekomerna uradnost ne obarvata vašega življenjepisa. Pišite s preprostimi besedami, v živahnem in razumljivem jeziku.
  4. Splošne informacije Kako vas opisuje predmet "Poznavanje računalnika"? Nikakor, ker tudi otrok z računalnikom zmore. Če pa opišete programske izdelke, s katerimi znate delati, vam bodo koristile. To velja za vsa strokovna znanja.
  5. Neveljavna oblika. Datoteke PDF, DJVU in tako naprej zahtevajo posebne bralne programe. Če niso nameščeni v računalniku najemnika, bo vaš elektronski življenjepis prezrt. Zato bi bila prava odločitev, da ustvarite obrazec za življenjepis za delo v doc formatu.
  6. Prazen življenjepis. Če nimate delovnih izkušenj, če imate za seboj samo eno izobraževalno ustanovo, bo najverjetneje vaš življenjepis na polovici lista. Toda tak "prazen" dokument ni verodostojen. Poskusite izpolniti list. Napišite več o strokovnih spretnostih in osebnih lastnostih, pisavo povečajte za eno točko.
  7. Lahkomiselnost. Ne uporabljajte slenga in ne določite e-poštnega naslova s ​​neresnim vzdevkom (na primer little_girl, kotenok in tako naprej).

Recruiter triki

Pisanje življenjepisa za službo ni samo veščina. To je prava znanost in do neke mere tudi umetnost. Naborniki delijo s prosilci tri trike, ki bodo pomagali narediti dober vtis na delodajalca:

  1. Ne bodi preveč odkrit. V povzetku je dovolj, da opišete svoje prednosti. Toda slabosti je bolje ne omenjati. O tem boste imeli priložnost govoriti na intervjuju. In če v življenjepisu navedete, da nečesa ne veste ali ne veste, najverjetneje ne boste opravili začetnega izbora.
  2. Dokument naj bo jedrnat in čist. Jasno strukturirajte podatke, poudarite glavno stvar. Povzetek mora biti berljiv. Tako boste naredili vtis o vas kot urejeni in racionalni osebi.
  3. Bodite veseli in optimistični. To ne pomeni, da morate v življenjepis zapisati šale in šale. Samo vaše besedilo ne bi smelo biti suh seznam dejstev. Pišite o svojih osebnih lastnostih živahno in v prvi osebi. Če v življenjepis dodate fotografijo, naj bo z nasmehom. Delodajalci imajo radi pozitivne ljudi več kot stroge in dolgočasne.

Spremno pismo

Če veste, kako pravilno in informativno sestaviti življenjepis, bo iskanje dela v Moskvi in ​​katerem koli drugem velikem mestu precej preprosto. V velikih mestih je osebni stik med vlagateljem in delodajalcem zadnji. Prvi korak je temeljita analiza življenjepisa. Če želite, da delodajalec ve več o vas, priložite spremno pismo. Sestavljen je v ohlapnejši in celovitejši obliki kot življenjepis in mora vsebovati naslednje podatke:

  • Iz katerega vira ste slišali za prosto delovno mesto in zakaj vas je to zanimalo.
  • Zgodba v kakršni koli obliki, zakaj ste primerni za prosto mesto. Dva ali tri majhna odstavka bosta dovolj.
  • Pojasnilo, zakaj vas ta organizacija zanima, zakaj želite delati v njej. Dovolj je en jedrnat odstavek.
  • Podvojite kontaktne podatke, ki so v življenjepisu.

Kako ustvariti življenjepis za delo: vzorec obrazca

Samoprezentacija ni tako preprosta, kot se zdi. Pomembna je ne le vsebina, ampak tudi struktura in zasnova. Napačno napisan življenjepis lahko izniči vse vaše dosežke in prednosti. Zato ne bodite leni in na osebnem računalniku ustvarite življenjepisno predlogo, ki jo boste vsakič izpolnili glede na zahteve določenega prostega delovnega mesta.

POVZETEK POPOLNEGA IME (v genitivu)

Namen: objava delovnih mest …

Kontaktni podatki Poštni naslov
Mobilni telefon
Domači telefon
E-naslov
IZOBRAŽEVANJE
Obdobje študija Izobraževalna ustanova Posebnost Moč
IZKUŠNJE
Delovno obdobje Organizacija Položaj Napredek
STROKOVNA ZNANJA
DODATNE INFORMACIJE
OSEBNE KVALITETE
PRIPOROČILA

Življenjepis za vodjo prodaje

Vodja prodaje je eden najbolj iskanih prostih mest v tem trenutku. Po eni strani je to delo dobro za začetek kariere. Po drugi strani pa zahteva določeno raven znanja in izkušenj. Kako ustvariti življenjepis? Vzorec za vodjo prodaje vam bo omogočil, da se kompetentno predstavite.

POVZETEK Sidorov Sidor Sidorovič

Namen: delo vodje prodaje s plačo nad 50.000 rubljev

Datum rojstva

24.2.1988

Poštni naslov

Stavropol, st. Puškinskaja, 77 kvadratnih metrov 99

Mobilni telefon

+ 7-000-000-00-00

E-naslov

IZOBRAŽEVANJE
2005–2010 Severnokavkaski socialni inštitut Oglaševanje Specialist
2005-2008 Severnokavkaski socialni inštitut Profesionalne komunikacije Samec
IZKUŠNJE
2011 - 2013 LLC "Oglaševalsko podjetje št. 1" Upravitelj promocije oglaševanja

- analiza trga;

- stiki s strankami;

- poprodajne storitve

2008 - 2011 LLC "Tržni management" Vodja promocije finančnih storitev

- kopičenje kupcev;

- vodenje pogajanj;

- organizacija predstavitev;

- sklenitev pogodb

2013 Trener NLP trener P.P. Petrova "Vodja prodaje"
STROKOVNA ZNANJA

- angleščina (govorjeno);

- Samozavesten uporabnik "Photoshopa";

- delo z bazami podatkov;

- organizacija pogajanj;

- vzpostavljanje in vzdrževanje poslovnih stikov

OSEBNE KVALITETE

- odgovornost;

- pozornost;

- prizadevnost;

- vodstvene sposobnosti;

- visoka učinkovitost

PRIPOROČILA
Direktor Oglaševalskega podjetja št. 1 Victor Viktorovich (+ 7-000-000-00-00)

Povzetek voznika

Ne samo pisarniški delavci morajo vedeti, kako ustvariti življenjepis. Voznik bo potreboval tudi model za pisanje samopredstavitve. Pristojni življenjepis na trenutke poveča možnosti za pridobitev želenega položaja.

POVZETEK Mihajlov Mihail Mihajlovič

Namen: delo za voznika s plačo nad 50.000 rubljev

Datum rojstva

dd.mm.yy

Poštni naslov

mesto … ulica … hiša … apt …

Mobilni telefon

E-naslov

IZOBRAŽEVANJE
2002-2007 Politehnična univerza v mestu … Vzdrževanje in popravila motornih vozil Samec
IZKUŠNJE
2011 - … LTD "…" Voznik tovornjaka

- Dostava komercialnega blaga;

- nadzor tehničnega stanja avtomobila;

- mimo inšpekcijskega pregleda

2008 - 2011 LTD "…" Voznik, ki posreduje

- Hitra dostava blaga do prodajnih mest;

- izpolnjevanje poročilne dokumentacije;

- nadzor nad nakladanjem in razkladanjem izdelkov

STROKOVNA ZNANJA

- vozniško dovoljenje kategorij B in C;

- vozniške izkušnje 8 let;

- poznavanje vozila;

- sposobnost dela s poročevalsko dokumentacijo.

OSEBNE KVALITETE

- odgovornost;

- pozornost;

- prizadevnost;

- družabnost;

- visoka učinkovitost

PRIPOROČILA
Direktor OOO "…" Polno ime (+ 7-000-000-00-00)

Primer življenjepisa za diplomanta brez delovnih izkušenj

Če ste pravkar diplomirali na izobraževalni ustanovi, je izredno pomembno, da veste, kako ustvariti življenjepis za službo. Primer vam bo pomagal pri tej težki nalogi.

POVZETEK Ivanov Ivan Ivanovič

Namen: iskanje položaja pripravnika s plačo 10.000 rubljev ali več

Datum rojstva

dd.mm.yy

Poštni naslov

mesto … ulica … hiša … stanovanje …

Mobilni telefon

E-naslov

IZOBRAŽEVANJE
2011–2016 Moskovska državna univerza Psihologija mojster
STROKOVNA ZNANJA

- angleški jezik (s slovarjem);

- Samozavesten uporabnik "Photoshopa";

- upravljanje spletnega mesta;

- psihološko svetovanje mladini;

- sposobnost dela z velikimi količinami informacij

OSEBNE KVALITETE

- odgovornost;

- prizadevnost;

- dobra sposobnost učenja;

- želja po samoizobraževanju;

- zavezanost zdravemu načinu življenja

PRIPOROČILA

- dekan fakultete za psihologijo s polnim imenom (+ 7-000-000-00-00)