zaposlovanje

Kateri poklici bodo v petih letih povprašeni? Prihodnji poklici v povpraševanju

Kazalo:

Kateri poklici bodo v petih letih povprašeni? Prihodnji poklici v povpraševanju
Anonim

Vsak maturant prej ali slej zastavlja vprašanje, kdo bi šel naprej študirat. Seveda ne upoštevamo srečnežev, ki že od mladosti izkazujejo talent za določen poklic ali znanost, saj je zanje življenje brez ljubljene službe preprosto nepojmljivo. Večina sodobnih prijaviteljev ob vstopu na univerzo izbere poklice, kot sta pravnik ali ekonomist. Nedvomno lahko z lastnostjo teh posebnosti računate na uspešno kariero. Vendar bi morali biti pripravljeni na dejstvo, da boste zaradi dejstva, da so ti poklici danes zelo priljubljeni, zagotovo naleteli na zelo visoko konkurenco pri iskanju službe. Poleg tega se bo sčasoma to stanje le še poslabšalo. Zato predlagamo, da danes analiziramo raziskave specialistov in ugotovimo, kateri poklici bodo čez pet let povprašeni.

Trženje in upravljanje

Zaradi dejstva, da je življenje sodobnega človeka prežeto z najrazličnejšimi oglaševanji (panoji na ulicah, videoposnetki na televiziji in radiu, transparenti na internetu, letaki in plakati v trgovinah in celo verande, postavitve v tisku itd.), Je trg nenehno bodo potrebovali ustrezne strokovnjake. Zato so na seznamu najbolj priljubljenih poklicev bližnje prihodnosti najprej vključeni delavci s področja trženja in oglaševanja. Na današnjem trgu trgovska podjetja in ponudniki storitev zahtevajo najrazličnejše zaposlene. Agencije za zaposlovanje letno beležijo povečano povpraševanje po množici poklicev na tem področju: od navadnih prodajalcev do večjih trgovcev. In danes ne potrebuje le ljudi, ki so sposobni učinkovito prodati blago na kraju samem, pa tudi kompetentno organizirati vse delovne procese, ampak tudi strokovnjake, ki vedo, kako je koristno predstaviti ta ali tisti izdelek ali storitev potencialnemu potrošniku in ga s tem spodbuditi k nakupu.

Programer je poklic prihodnosti

V zadnjem času se področje računalniške tehnologije razvija zares neverjetno hitro. V zvezi s tem, ko odgovorimo na vprašanje: "Kateri poklici bodo v petih letih povprašeni?", Lahko z zaupanjem rečemo, da bomo potrebovali programerje, sistemske skrbnike in druge strokovnjake, ki jih poznajo sodobni računalniki. Prav tako bodo ljudje, ki sodelujejo pri razvoju programske opreme in zaščiti informacij, zelo priljubljeni. Poleg tega bodo poklici v prihodnosti vključevali posebnosti, povezane z oblikovanjem in podporo internetnih strani: to so oblikovalci, razvijalci, upravljavci vsebin itd. Opozoriti je treba, da se področje IT tehnologij tako hitro razvija. da se nekatere že priljubljene specialitete sploh niso začele učiti na univerzah. Zato je treba za uspeh v tem poslu vedno biti v tistem, kar se imenuje trend, včasih pa samostojno pridobiti potrebno znanje in izkušnje.

Ekonomisti in finančniki

Kljub temu, da se danes veliko pogovarja o presežku mladih specialistov na tem področju, zaradi česar se soočajo z veliko konkurenco in so včasih prisiljeni iskati zaposlitev zunaj svoje specialnosti, so pravi strokovnjaki na tem področju vedno bili in bodo povpraševani. Navsezadnje je vredno vsaj analizirati razmere v skoraj katerem koli mestu naše države. Pred nekaj leti si sploh nismo mogli predstavljati, da bomo obkroženi s toliko bankami in drugimi finančnimi institucijami. Poleg tega vsako leto število teh organizacij nenehno raste, prebivalstvu pa ponujajo nove bančne storitve in izdelke. V zvezi s tem te ustanove nenehno potrebujejo prave strokovnjake na svojem področju. Ko govorimo o tem, kateri poklici bodo čez pet let povprašeni posebej na področju financ in ekonomije, lahko takšne posebnosti poimenujemo finančni analitik, posojilni strokovnjak, računovodja in poslovodja.

Zdravniki in vzgojitelji

Nedvomno bodo takšni potrebni poklici vedno povpraševani v kateri koli državi, kot so zdravniki, medicinske sestre, učitelji, učitelji itd. Vendar je nedvomna pomanjkljivost teh posebnosti pri nas precej nizka plača. Kljub temu, če čutite poklicanost medicine ali pedagogike, lahko računate na uspeh, ki se bo izrazil ne samo v priznanju sodelavcev, temveč tudi v denarnem smislu. Torej, ko ste na primer postali znan zdravnik na določenem področju, je povsem mogoče odpreti svoj zdravstveni center. Nadarjen učitelj lahko vedno ustanovi svojo zasebno šolo ali razvojni center.

Gradbena industrija

Varno lahko rečemo, da bodo predstavniki različnih gradbenih posebnosti vedno povpraševani. Dejansko se danes tako velika kot majhna mesta hitro razvijajo, zato se nenehno postavljajo nove zgradbe in strukture. Gradijo se stanovanjski kompleksi, trgovski centri, obnavljajo se arhitekturni spomeniki itd. Poklici, ki se na tem področju v prihodnosti povprašujejo, se praktično ne razlikujejo od sodobnih realnosti: to so inženirji, projektanti, delovodje in delavci različnih gradbenih posebnosti.

Hotelska in turistična industrija

Kljub temu, da turistični posel pri nas ni razvit v enaki meri kot v nekaterih drugih državah, so strokovnjaki na tem področju vsako leto vse bolj povprašeni med delodajalci. Dejansko danes veliko podjetij sodeluje s tujimi partnerji, ki pogosto obiskujejo lokalne pisarne in v skladu s tem potrebujejo nastanitev, pa tudi izletniški program. Torej, danes so v velikem povpraševanju profesionalni skrbniki, ki lahko kakovostno organizirajo delo celotne ustanove (na primer hotelov). Rad bi opozoril, da je obvezna zahteva za strokovnjake v tej panogi tekoče znanje angleščine.

Delovne specialnosti

Zaradi dejstva, da imajo danes delovni poklici med prijavitelji zelo nizko priljubljenost, se vsako leto najrazličnejše panoge srečujejo z vedno večjim pomanjkanjem teh specialistov. V zvezi s tem se prosilci za tovrstna prosta delovna mesta praktično ne srečujejo s konkurenco in so med delodajalci veliko povpraševanje. Nedvomna pomanjkljivost delovnih poklicev so nizke plače in praviloma ne najbolj ugodni delovni pogoji. Vendar takšnih posebnosti ne opuščajte vnaprej. Resnično profesionalec na svojem področju ima vedno možnost računati na dostojno plačo in napredovanje v karieri, zlasti v razmerah pomanjkanja takšnih delavcev.

Nove specialitete, ki bodo povpraševane v bližnji prihodnosti

Ker se tehnologija razvija zelo hitro, danes nastajajo povsem novi poklici, na katere pred nekaj leti nihče sploh ni mogel pomisliti. Tako lahko zagotovo trdimo, da bo čez pet let med delodajalci vztrajno povpraševanje po specialistih na področju inovativnih tehnologij. Na primer, že zdaj so nekatere izobraževalne ustanove začele usposabljati strokovnjake s področja nanomedicine.

Tako smo ugotovili, po katerih poklicih bo čez 5 let povpraševanje na trgu dela. Skratka, to so financerji in ekonomisti, zdravniki in vzgojitelji, gradbeniki, hotelirji in turistični strokovnjaki, delavci, pa tudi strokovnjaki s področja nanotehnologije. Zdaj ponujamo, da ugotovimo, katera področja dejavnosti so najbolj povprašena za moške in ženske.

Najbolj iskani poklici za moške

Za predstavnike močne polovice človeštva v naslednjih 5-7 letih bodo najbolj obetavne posebnosti: inženir, IT specialist, finančnik, zdravnik, ekolog in gradbenik. Treba je opozoriti, da so vse to visoko plačani poklici prihodnosti. Zato danes, ko investirate v svoje izobraževanje, v nekaj letih lahko samozavestno računate na spodoben donos.

Najbolj iskani poklici za ženske

Do danes so najbolj priljubljene in iskane specialitete za predstavnike lepe polovice človeštva naslednje: poslovodja, računovodja, administrator, pomočnik vodje, odvetnik, prodajni predstavnik, tajnik, tržnik, dispečer in posrednik. Po mnenju kadrovskih agencij se to stanje v naslednjih letih verjetno ne bo spremenilo.