karierno upravljanje

Kako postati glasbenik: potrebna izobrazba, pogoji, dolžnosti in značilnosti opravljenega dela

Kazalo:

Kako postati glasbenik: potrebna izobrazba, pogoji, dolžnosti in značilnosti opravljenega dela

Video: Richard M. Stallman - Copyright vs. Community talk with subtitles 2024, April

Video: Richard M. Stallman - Copyright vs. Community talk with subtitles 2024, April
Anonim

Kdo od nas ni imel otroških sanj, da bi postal pevec, igralec, maneken ali glasbenik? Morda je vsako sekundo o tem spregovoril s svojimi starši, v odgovor pa je slišal nekaj takega: "No, da, da, zagotovo boš" ali radikalno "Če odrasteš, boš razumel, da ni tvoje!"

Kaj pa, če človek ve, da je glasba njegova ljubezen in poklicanost, in zato besede "Želim postati glasbenik" ga ne zlahka vržejo v zrak, ampak precej smiselne?

Najprej je treba razumeti, da dejavnost glasbenika pomeni ogromno odgovornost zase in svoja dejanja. In ni dovolj, da bi nekje na internetu iskali iskalno poizvedbo "kako postati glasbenik". Morate se veliko naučiti, delati na sebi, vaditi in se izpopolnjevati.

In šele takrat lahko razmišljate, kako postati glasbenik. Ne morejo postati, če ne znate igrati nobenega glasbila.

Kdo je glasbenik?

Zdi se, da je odgovor zelo preprost: glasbenik je tisti, ki zna igrati eno od mnogih glasbil. V tem primeru, čisto teoretično, je oseba, ki se zna igrati z gumijastim spodnjim perilom ali bobnom za igrače. In se izkaže, da je raven glasbenikov simfoničnega orkestra dostopna vsem?

To je to, dejstvo je v tem, da kako postati znan glasbenik - vsi so pripravljeni, ampak kako resnično delati na tem - manj je voljnih ljudi.

Glasbenik ni preprost za osebo, ki obvlada igranje klavirja, kitare, bobna, balalajke ali gumijastega traku iz spodnjih hlač. To je človek, ki ne samo igra, čuti glasbo.

Pomembno je čutiti glasbo, saj je vsaka melodija edinstvena in le pravi glasbenik jo zna pravilno in čustveno igrati. Ne verjemite, toda tudi elementarna sila, ki se uporablja na struni tipk za kitaro ali klavir, ustvarja določen naglas in določeno razpoloženje.

V nekaterih primerih oseba morda sploh ne pozna zapiskov. A to je prej izjema od pravila: takšni ljudje imajo glasbeno uho, zlahka reproducirajo tisto, kar slišijo, in pogosto sami napišejo glasbo. Še več, če se bodo vprašali, kako postati glasbenik, jim bodo tudi priporočili, da se naučijo zapiskov, četudi jih ne potrebujejo več.

Katere so značilnosti poklica glasbenika

Ugotovili smo, kdo je tak glasbenik, zdaj bomo razmislili, kaj počnejo tisti glasbeniki, ki so svoj hobi spremenili v poklic.

Vsekakor ima glasbenik sklop odgovornosti, ki je predpisana v pogodbi za uradno zaposlitev.

Glasbeniki pogosto gostovajo s koncerti ali nastopi.

Obenem glasbenik ni zavezan, da bi lahko prepeval, a če zmore, se njegove zmogljivosti znatno razširijo.

In zdaj si poglejmo pobliže, kako postanejo glasbeniki.

Pomembni pogoji

Če želite razumeti, kako postati glasbenik, morate najprej ugotoviti, ali človek izpolnjuje potrebna merila, in če ne, ali in ali je pripravljen doseči skladnost z njimi. Od potrebnega lahko ločimo naslednje.

  • Prisotnost glasbenega ušesa - prirojena (v idealnem primeru) ali pridobljena (razvita v procesu učenja glasbe).
  • Pridobiti morate posebno izobrazbo: vsaj končati glasbeno šolo.
  • Visoka glasbena izobrazba je velika prednost.
  • Odgovornost, osredotočenost na rezultate.
  • Želja in sposobnost za razvoj in izboljšanje.
  • Imate svoj glasbeni inštrument. Mogoče je najeti ali izposoditi od nekoga, vendar je to nekoliko smešno.

Izobraževanje, ki bi ga glasbenik moral imeti

Mnogi se sprašujejo, ali je mogoče postati glasbenik brez posebne izobrazbe. Teoretično je to mogoče: navsezadnje obstajajo geniji, ki so po naravi tako nadarjeni, da igrajo popolnoma brez poznavanja glasbenih notacij ali z minimalnim znanjem. Toda takih ljudi - eden na milijon. In tudi pogosto se začnejo učiti, saj so že na vrhuncu kariere.

Glasbena šola je minimum, ki bi moral biti.

Diploma univerze ali fakultete, osredotočena na usposabljanje glasbenikov, ni pogoj, ampak prednost.

Zato vprašanje "Kako postati profesionalni glasbenik brez izobrazbe?" - nesmiselno vprašanje. Odgovor: nikakor.

Težave v poklicu glasbenika

Pomembno si je zapomniti, da delo glasbenika ni preprosto in brez oblakov. Zdaj je glasbenikov precej in vsi želijo dobro zaslužiti. Z drugimi besedami, konkurenca je velika. Kajti kako postati glasbenik ni več tako težko vprašanje kot problem iskanja službe.

Morate znati znati zanimati sebe, svojo igro, osebnost. Dober glasbenik lahko v glasbo vnese občutke in čustva: moč ali, nasprotno, šibkost, ljubezen ali sovraštvo, toplino ali mraz. Če ne razumete, za kaj gre, zaprite to stran in poiščite drugo področje umetnosti, ne pa umetnosti.

Eden mora biti odgovoren. Poklic številnih glasbenikov spominja na praznik in pomembno je, da se v tem prazniku ne izgubite. Na primer, veliko je primerov, ko so glasbeniki izgubili službo v nočnih klubih zaradi sistematičnega neprijavljanja na delovnem mestu zaradi hude mamice.

Kje najti službo

Glasbeniki se lahko glede na instrument, na katerem igrajo, žanr in lastne želje, ukvarjajo z različnimi projekti in delajo v povsem različnih institucijah, od nočnih klubov do opernih hiš. Vsekakor je njihova naloga izpolniti svoje odgovornosti do institucije, v kateri delajo.

Poleg tega glasbeniki morda ne bodo razporejeni na določeno mesto dela. Pogosto oglašujejo samostojne nastope na prireditvah, sprejemajo prijave, sklenejo dogovor, nastopajo in prejemajo plačilo. Glasbeniki, zaposleni na stalnem delovnem mestu, uporabljajo tudi to metodo. V tem primeru je treba imeti dobre vodstvene in komunikacijske veščine ali najeti osebo, ki se bo ukvarjala z organizacijskimi in poslovnimi vprašanji. Pomembno je razumeti, da je najem vodje upravičen le, če dohodek dopušča. Poleg tega je treba pravilno sestaviti pogodbo in brez pristojnega odvetnika tega ne bo mogoče. S pomočjo zaupanja vrednega odvetnika lahko razvijete eno vzorčno pogodbo za vse stranke in se nanjo obrnete na storitve v primeru sprememb pogojev, na primer na zahtevo katere koli stranke.

Prav tako morate razumeti, da je delo lahko sezonsko: v kavarni ali restavraciji na odprti terasi, v poletnem nočnem klubu, pa tudi v času trajanja projekta, vrste praznikov ali jubilejnih dogodkov.

Drugi načini, kako postati glasbenik in biti plačan za to

Če glasbenik ni pripravljen iskati primernih delovnih mest zanj, vendar se vseeno namerava v celoti posvetiti glasbi, s profesionalnega vidika, potem lahko poskusite z drugimi načini, kako zaslužiti z glasbo. Vsi ti ne zagotavljajo visokih dohodkov in na splošno ne zagotavljajo, da bo ta dohodek, zato je priporočljivo, da naredite karkoli od tega v nadaljevanju, skupaj z drugim delovnim mestom ali študijem. Tu je nekaj primerov.

  • Registrirajte YouTube kanal in nanj naložite videoposnetke svojih predstav. Z velikim številom naročnikov in ogledov lahko začnete zaslužiti.
  • Postanite ulični glasbenik.
  • Sodelujte v tekmovanjih z donacijami ali denarnimi nagradami. Vendar jih ni tako veliko.

Zaključek

Tako sklepamo, da sama želja ni dovolj. Potrebno je iti po poti samopopolnjevanja, da lahko brezhibno igraš svoj glasbeni inštrument in po možnosti ne enega. Iskanje zaposlitve lahko traja veliko časa ali pa je več kot preprosto - veliko je odvisno od sreče in sposobnosti, da se sami prijavite, da se pravilno priporočite.