karierno upravljanje

Razvojni direktor: Opis delovnega mesta

Kazalo:

Razvojni direktor: Opis delovnega mesta

Video: Glavni direktor in razvojni inženir v podjetju Iskratel, d.o.o. 2024, Maj

Video: Glavni direktor in razvojni inženir v podjetju Iskratel, d.o.o. 2024, Maj
Anonim

Uspeh podjetja je odvisen od tega, kako profesionalno bo direktor razvoja izpolnil svoje naloge. Zato se kandidati za to delovno mesto postavljajo velike zahteve, ki se lahko v različnih podjetjih razlikujejo.

Zahteve za kandidata:

  • visokošolsko izobraževanje (pravno ali ekonomsko);
  • delovne izkušnje na področju vodenja 3-5 let;
  • poznavanje tržnega gospodarstva, osnove podjetništva, teorija in praksa upravljanja, trženje, mikro in makroekonomija, poslovna uprava, finančne zadeve.
  • sposobnost priprave razvojnega načrta podjetja;

Direktor razvoja mora dobro obvladati metode ekonomskega modeliranja in sodobnih sistemov upravljanja podjetij ter imeti razumevanje osnov proizvodne tehnologije, administracije, sociologije in psihologije.

Razvojni direktor: Opis delovnega mesta

Dolžnosti tega strokovnjaka vključujejo določitev splošnega koncepta razvoja podjetja. Razvojni direktor mora utemeljiti cilje podjetja, razviti učinkovit razvojni načrt in strategijo ter analizirati možnosti finančne podpore. Po odobritvi projektov s strani oblasti mora delavec pripraviti vse dokumente, potrebne za izvedbo načrta, in jih seznaniti z novostmi sodelavcev v projektu. Opis delovnega mesta direktorja za razvoj pomeni tudi, da bo imenoval ljudi, odgovorne za določene naloge, in usklajeval izvajanje načrta. Prav tako mora določiti prednostne naloge proračuna in ovrednotiti vse pomembne trgovinske in proizvodne procese.

Za vsak razvojni projekt je potreben izračun uspešnosti. Na podlagi finančnih in ekonomskih kazalcev v vsaki fazi projekta.

Na podlagi prejetih podatkov naj bi razvojni direktor pripravil projekte za posodobitev podjetja in za razvoj novih področij dejavnosti.

Kompetenca tega strokovnjaka je tudi razvoj tehnik za odzivanje na nestandardne in krizne razmere.

Pravice razvojnega direktorja

Zaposleni ima pravico do prejemanja popolnih informacij, tudi komercialne, o uspešnosti podjetja. Na zahtevo lahko dobi vse podatke in vse dokumente, ki jih bo potreboval za delo. Vodstvo bi ji moralo zagotoviti vsa potrebna tehnična sredstva.

Zaposleni ima pravico izdajati naročila, povezana z razvojem podjetja, pa tudi podpirati in podpisovati dokumente, ki so v njegovi pristojnosti.

Direktor razvoja se lahko seznani z merili, po katerih se ugotavlja kakovost njegovega dela, ter z dokumenti, ki opredeljujejo njegove dolžnosti in pravice.

Na splošno se odgovornosti, ki jih ima oseba, ki opravlja to funkcijo, razlikujejo od podjetja do podjetja. Nekatera podjetja zaposlujejo več strokovnjakov, od katerih je vsak odgovoren za svojo pot:

  • trženje in prodaja;
  • razvoj novih ozemelj in smeri, razvoj in raziskave;
  • organizacijski razvoj in upravljanje.