zaposlovanje

Pripravništvo na delovnem mestu: kako naj bo?

Pripravništvo na delovnem mestu: kako naj bo?

Video: Tim Gumilar: Kako si lahko prilagodimo svoje delovno mesto za čim manjšo obremenitev hrbtenice? 2024, Maj

Video: Tim Gumilar: Kako si lahko prilagodimo svoje delovno mesto za čim manjšo obremenitev hrbtenice? 2024, Maj
Anonim

Danes nekatera brezobzirna podjetja sprejemajo nove zaposlene samo z enim pogojem. To je pripravništvo na delovnem mestu.

Pogosto se zgodi, da se novinec, ki je delal 2-3 tedne, razglasi za neprimernega zaposlenega in odide brez plače. To je groba kršitev zakona, ki natančno opredeljuje pojem "pripravništvo na delovnem mestu" in ga ureja. Pripravništvo je obvladovanje spretnosti dela, ki so v opisih delovnih mest določene v praksi. Najpogosteje tako praktično obdobje preživijo specialisti, ki delajo v proizvodnji s škodljivimi pogoji. Vendar pa se včasih lahko dodeli ljudem, ki se preselijo na drug položaj, prejmejo napredovanje itd. Trajanje pripravništva na delovnem mestu se lahko razlikuje glede na odgovornosti, posebnosti proizvodnje. Običajno traja tri do deset dni. Novo najeti zaposleni, ki nimajo izkušenj na tem področju ali poklicu, ne opravijo usposabljanja, ampak usposabljanja. Šele po njem se na prakso napoti zaposleni, ki je prejel potrebno teoretično znanje in veščine.

Pripravništvo na delovnem mestu

Proces pridobivanja znanj na delovnem mestu ima svoje pozitivne in negativne točke. Dobro, seveda, več:

  • Zaposleni imajo čas, da se seznanijo s pristojnostmi, ocenijo pravilnost svojih lastnih odločitev, se srečajo s kolegi in ocenijo svoje prednosti.
  • Čas je za prilagoditev na novem mestu.
  • Delodajalec dobi tudi čas za oceno bodočega strokovnjaka.
  • Čas pripravništva zaposlenemu omogoča, da se seznani z značilnostmi delovne skupine, delovnim urnikom, pogoji in drugimi značilnostmi določenega delovnega mesta. To pomaga začeti polno delo brez dodatnega stresa in živčne napetosti.

Slaba stvar je, da nekateri voditelji v nasprotju z vsemi zakoni Ruske federacije ta postopek spremenijo v neplačani delovni čas, po katerem je pripravnik odpuščen brez denarnega nadomestila. Pripravništvo na delovnem mestu ni usposabljanje, ampak praksa, tj. dejavnosti, ki se plačujejo brez napak. Znesek plače je dogovorjen vnaprej.

Vrstni red prehoda

Pripravništvo na delovnem mestu se začne z dejstvom, da poslovodstvo izda ukaz, da ga začne. V istem dokumentu je imenovana oseba, odgovorna za prakso. Najpogosteje je to vodja mesta ali oddelka, drug vodja enote. Po tem se pripravnik opravi začetnih varnostnih navodil, se seznani z uradnimi nalogami itd. Vodja vodi dnevni dnevnik, v katerem je zapisan dolžina delovnega časa, vsebina dela pripravnika, upošteva vse vrste opravljenih nalog. Ko se pripravništvo konča, mora delavec opraviti preizkus varnosti in spretnosti. Običajno se od njega ne zahteva samo strokovno izpolnjevanje nalog, ampak tudi poznavanje dokumentacije, ki naj bi jo vodila pri delu. Če je kršeno katero od teh praks za pripravništvo, ima prevarana oseba pravico iti na sodišče.