karierno upravljanje

Snemalec je poklic v kinu. Oskarjev nagrajenec za najboljšo kinematografijo

Kazalo:

Snemalec je poklic v kinu. Oskarjev nagrajenec za najboljšo kinematografijo
Anonim

Snemalec je eden najpomembnejših poklicev v kinu, skupaj z igralcem, režiserjem in scenaristom. Le zahvaljujoč njihovemu usklajenemu delu je mogoče dobiti visokokakovosten film. Navsezadnje si nihče ne bo želel ogledati niti najbolj zanimive zgodbe, če je posneta grozno.

Kaj počne

Snemalec je oseba, ki nadzoruje kamero. Od njega je odvisno, kako bo film izgledal. Je umetnik, njegove barve so filmska kamera, njegova slika pa je podoba, ki bo prikazana v kinodvoranah.

To je zanimivo, a težko delo. Ni dovolj le, da vklopite kamero in začnete snemati. Snemalec mora spremljati osvetlitev, pogosto samostojno nastavlja svetlobne naprave. Včasih zavzamejo veliko več prostora kot sam okvir.

Operater potrebuje tudi močne živce in dobro telesno kondicijo. Ko zmanjkuje časa, morate delati 12-14 ur na dan, nositi težko opremo in spremljati kakovost vsakega okvirja. Ne more vsakdo obvladati tega načina.

A snemanje ni edina skrb snemalca. Delo se ne konča niti ob snemanju zadnjega prizora. Sodeloval bo pri namestitvi in ​​ustvarjanju posebnih učinkov. Skrbno spremlja, da se ne izgubi niti en okvir, slika pa izpolnjuje vse zahteve.

Skupina operaterjev

Če ima snemalec pod svojim vodstvom skupino ljudi, potem ga imenujejo direktor fotografije - ali glavni operater. Zdaj je mogoče ustvariti samo amaterske filme s sodelovanjem samo enega operaterja.

Ekipa vključuje:

  • Pomočniki (pomočniki). Lahko jih je več, odgovorni so za tehnični nadzor: število posnetkov in prizorov. Vedno obstaja "asistent za ostrenje", ki spremlja natančnost ostrenja.
  • Dodatni operaterji - za več kamere in kombinirano snemanje. Za razliko od glavnega operaterja se njihovo delo konča po snemanju.
  • Imetniki obresti in kranmeist. Prvi spremlja voziček s kamero, drugi pa žerjav med snemanjem od zgoraj.

Zgodba

Filmski ustvarjalci stroke so seveda bratje Lumiere. Leta 1895 je bila v Parizu prva plačana filmska predstava. Za projiciranje slike je uporabil kinetoskop - izboljšano različico ustvarjanja Thomasa Edisona. Po tem so druge ljudi naučili delati z njim, kar je spodbudilo razvoj kinematografije in posledično tudi nastanek poklica snemalca.

Oskar za najboljšo kinematografijo

Podeljena je od leta 1929 - torej od samega nastanka filmske nagrade. Sprva so bile nagrade podeljene ločeno za barvni in črno-beli kino. To se je nadaljevalo do leta 1967, ko so ločitev odstranili. In od tega trenutka je le en črno-beli film dobil nagrado. To je Schindlerjev seznam.

Oskarjev nagrajenec za najboljšo kinematografijo

V času obstoja filmske nagrade "Oscar" za delo s kamero je prejelo približno 100 ljudi. Nato bomo govorili o več izjemnih snemalcih:

  • Emmanuel Lubetzky.
  • Mauro Fiore
  • Janusz Kaminski.
  • Roger Deakins.
  • Jožef Ruttenberg
  • Leon Shamroy.

Emmanuel Lubetzky

Eden najboljših snemalcev našega časa. Edini, ki je dobil tri oskarje zapored.

Rojen leta 1964. Njegova mama in oče sta oba filmska producenta. To je določilo njegovo prihodnost. Končal je filmsko šolo. V osemdesetih letih je začel delati v Mehiki. Njegovo prvo delo v Ameriki je bil film Twenty Bucks, posnet leta 1993. Pogosto je sodeloval s prijateljem, režiserjem Alfonsom Cuaronom. Z njim je posnel šest filmov.

V letih 2014, 2015 in 2016 je prejel oskarja za filme:

  • Gravity (2014) je technotriller, v katerem sta bila samo 2 igralca: George Clooney in Sandra Bullock. Skoraj vse so posneli z računalnikom, igralci pa so bili v kocki, katere stene so prikazovale podobo vesolja. To je zadnji film, posnet z Alfonsom Cuaronom.
  • Birdman (2015) je črna komedija z glavno vlogo Michaela Kitana. Nekateri prizori so uporabljali sodobno neprekinjeno fotografiranje po sistemu Steadicam. Zahvaljujoč opravljenemu delu se morda zdi, da v filmu ni lepila, čeprav jih je v resnici več kot 100.
  • Survivor (2016) je akcijski vestern, za katerega je Leonardo DiCaprio, ki je odigral glavno vlogo, dobil svojo dolgo pričakovano figurico, Lyubetskiy pa je postal edini operater, ki je prejel 3 oskarje zapored.

Primeri njegovih filmov:

  • "Mačka";
  • "Ali";
  • "Drevo življenja";
  • "Spoznajte Joea Blackja";
  • "Po branju opeklina."

Mauro Fiore

Prvi snemalec je prejel oskarja za 3D film.

Rojen leta 1964 v občini Marzi v Italiji. Leta 1971 se je preselil v ZDA. Leta 1987 se je s sošolcem, dvakratnim dobitnikom oskarjev, Janusz Kaminsky odpravil v Hollywood.

Najtežje in najpomembnejše delo zanj kot snemalec je film Avatar. Snemanje je bilo več kot leto dni na Novi Zelandiji. Uporabljen je bil nov sistem zajema obraza: čelada z majhno kamero je bila nameščena na igralčevi glavi. Prvič je bila uporabljena kamera, s katero je bilo mogoče videti resnične slike igralcev med resničnim fotografiranjem. Tako kolosalno delo ni ostalo neopaženo in film je dobil tri nominacije, povezane s podobo.

Janusz Kaminski

Poljski snemalec, dobitnik dveh oskarjev. Posnel je zadnji črno-beli film, ki je za delo s kamero prejel kip.

Rojen leta 1959. Od leta 1981 živi v Ameriki. Od leta 1982 je študiral na Columbia College pri Mauro Fiore. Po diplomi je bil premeščen na konservatorij Ameriškega inštituta za kinematografijo.

Njegova prva kinematografija je bila "Temne prerijske zgodbe". Prvi in ​​edini film režiserja Wayna Coeja, posnet leta 1990.

Od leta 1993 sodeluje s Stevenom Spielbergom. Skupaj sta posnela dva filma, za katera je Janusz prejel oskarja - Schindlerjev seznam in Save Private Ryan.

Primeri dela:

  • Lincoln
  • "München";
  • "Terminal";
  • "Smešni ljudje";
  • "Sodnik".

Roger Deakins

Eden najbolj znanih hollywoodskih operaterjev. Prvi snemalec, ki je prejel naziv poveljnika reda Britanskega cesarstva.

Rojen leta 1949 v Torquayu v Veliki Britaniji. Študiral je na Nacionalni šoli za film in televizijo.

Od leta 1975 snema dokumentarne filme za angleško televizijo. Včasih je imel zelo težko pot. Na primer, devet mesecev je potoval po svetu na jahti in se pod civilno vojno znašel pod minobilnim ognjem v Etiopiji.

Slava je Rogerju prišla po filmu "1984" režiserja Michaela Andersona. Od leta 1990 dela predvsem v ZDA. Po izidu črne komedije Barton Fink začne sodelovati z režiserji, bratoma Cohen. Od leta 1995 je bil več kot ducat krat nominiran za oskarja, zmagal pa je šele leta 2018 - za znanstvenofantastični film Blade Runner 2049.

Operator filma:

  • Fargo
  • Barton Fink;
  • "Čas";
  • "Resen človek";
  • Veliki Lebovski.

Joseph Ruttenberg in Leon Shamroy

Ne morem si pomagati, da ne bi priklicali edinega lastnika štirih oskarjev za delo s kamerami. Nagrade so prejeli sredi prejšnjega stoletja. Pogosto so nominirani v enem letu in postanejo tekmeci.

Ruttenberg je zmagal leta 1939 (film "Veliki valček"), leta 1957 ("Nekdo tam me ljubi") in leta 1959 ("Gigi").

Shamroy - leta 1945 ("Wilson"), 1946 ("Bog naj ji sodi") in 1964 ("Kleopatra").

In leta 1943 sta oba postala nagrajenca. Joseph - za črno-belo dramo "Gospa Miniver", Leon - za barvni triler "Črni labod".