zaposlovanje

Poklic delavca. Poklici: Seznam. Seznam poklicev

Kazalo:

Poklic delavca. Poklici: Seznam. Seznam poklicev

Video: Máte poklice za pár korun a chcete aby vypadaly jako drahé?? 2024, Julij

Video: Máte poklice za pár korun a chcete aby vypadaly jako drahé?? 2024, Julij
Anonim

Poklic delavca je danes izgubil svojo priljubljenost. Ljudje s specializirano srednjo in tehnično izobrazbo se srečujejo s številnimi težavami tako v družbi kot pri zaposlovanju. Poskusimo dokazati, da imeti "delovni" poklic ni samo zanimiv in povpraševan, ampak tudi koristen za družbo in precej donosen!

Vrnimo se malo nazaj

Poglejmo zadnje stoletje naše države. Nato se je začel množični razvoj mest z visokimi stavbami, obnavljale so se stare tovarne in pojavljale so se nove tovarne različne proizvodnje, poklic delavca je bil bolj priljubljen kot kdajkoli prej … To je bilo posledica dejstva, da so le redki imeli priložnost pridobiti visoko izobrazbo, v težkem povojnem obdobju pa so se najprej želeli finančno zagotoviti in šele nato, če je bil čas, za študij.

Nato je poklic delavca veljal za častnega, ustrezno plačanega, država ga je močno spodbujala (stanovanje, vse vrste prejemkov, socialna pomoč itd.). Vendar pa se je s prihodom dostopnega in možnega za vse visokošolsko izobraževanje ljudi delovnih delavcev začelo pripisovati "delavskemu razredu". Preprosto so jih nehali spoštovati in ceniti …

Zakaj je poklic delavca izgubil visok položaj med drugimi obrti?

Razlogi za to so več, naštejemo jih:

  • dostopnost izobraževanja v visokošolskih zavodih (in to ima svoje prednosti in slabosti);
  • poslabšanje delovnih razmer v različnih industrijskih podjetjih (zmanjšanje delovnih mest, nižje denarne prejemke, neprimerni delovni pogoji itd.);
  • slabo vključevanje študentov v tehnične šole in šole (za takšne poklice ni dostojnega oglaševanja);
  • negativne podobe delavcev so se ustalile v družbi (potrebni so pozitivni liki in junaki teh poklicev).

Ti razlogi še vedno obstajajo in bodo obstajali, malo se naredi za njihovo odpravo. Poklic delavca, kot še nikoli doslej, potrebuje oglaševanje in popularizacijo!

Ali naj kot glavno izobrazbo izberem šolo (tehnično šolo)?

S stališča, da v tej izobraževalni ustanovi obvladujejo tečaj specializacije veliko hitreje kot v katerem koli visokem šolstvu, se lahko svetuje mladim, ki želijo hitro osamosvojiti in začeti zaslužiti. Poleg tega zaradi pomanjkanja delavcev zaposlitev ne bo trajala dolgo. Plus je dejstvo, da bo delodajalec zainteresiran za takega specialista, zato mu zagotavlja spodobno plačo.

Tehnologija je iz dneva v dan bolj izpopolnjena, vendar so ljudje v delovnih poklicih še vedno potrebni v kateri koli panogi. Takoj po šoli se lahko uspešno namestimo do tam, kjer bodo oblasti ustvarile najudobnejše delovne pogoje. Možna karierna rast in dodatni tečaji nadaljnjega izobraževanja ter drugi prijetni trenutki.

Ne pozabite pa, da poklic delavca v družbi še ne uživa posebnega prestiža in lahko vpliva na vsako zdravstveno stanje s kakršnimi koli odstopanji od norme.

Najbolj priljubljeni poklici za diplomante poklicnih šol

V sodobnem svetu je resnično potrebna le peščica delavcev, ki so, kot pravijo, vredni zlata, še posebej, če imajo talent za svojo obrt, kvalifikacije in željo po nadaljnjem razvoju in rasti po karierni lestvici.

Podružnice inženiringa, živilske industrije in tekstilnih podjetij nenehno morajo polniti svoje vrste z dragocenimi kadri. Zato lahko mladi diplomant ustreznih šol in tehničnih šol uspešno dobi službo, tudi kot študent.

Tu so - poklici po povpraševanju (seznam):

  • terenski delavci;
  • vozniki avtomobilov;
  • gradbeni delavci (zidarji, betonski delavci, štukature itd.);
  • čistila za sobe;
  • mizarji;
  • kuharice;
  • motorji.

Po uradnih podatkih je po takih specialistih veliko povpraševanja, predvsem pa je na teh področjih še posebej malo mojstrov.

Število delavcev

Za uspešno zaposlitev je zaželeno, da ima oseba, ki je končala poklicno šolo, neko stopnjo kvalifikacije, to mu bo zagotovilo višjo plačo in boljši položaj.

Urejene delovne posebne komisije in delodajalci dodelijo za zahtevane ideje in dolgoletne poklicne izkušnje. Nadaljnje usposabljanje je možno s širitvijo specializacije. Vsaka proizvodnja ima svoje izpustne mreže - od začetnih (nizko plačane) do najvišjih (zahtevanih in dragocenih).

Kaj je klasifikator?

Nekdo ali nekaj naj loči delavce glede na njihovo specifičnost, pri čemer se mora držati posebnih ustaljenih pravil. Zato obstaja takšen podatek, kot je klasifikator delovnih poklicev. Poskusimo razumeti, kaj je to.

Klasifikator je poseben seznam pravil za določene kriterije, ki jih je razvil Znanstvenoraziskovalni inštitut (Znanstvenoraziskovalni inštitut), njegova specifičnost je reševanje delovnih in socialnih vprašanj. Uveden je bil v ZSSR leta 1987.

Razvrščevalec poklicev delovnih mest obravnava naloge izračuna števila različnih delovnih mest, upošteva in razporeja osebje po kategorijah osebja, kvalifikacijah glede na posebne delovne pogoje, jih primerja s plačnimi sredstvi in ​​potrebami institucij v njih.

Vsa vprašanja o zagotavljanju zaposlovanja prebivalstva, vseh denarnih časovnih razmejitev (plače, pokojnine itd.), Zaposlitve itd., Rešujejo zgoraj omenjeni dokument. Vsa dejanja se izvajajo v skladu z določenim sklopom pravil, v skladu z legaliziranimi omejitvami.

Struktura klasifikatorja

Razdeljen je na oddelke poklicev delavcev in položaje zaposlenih. Prva je sestavljena iz poklicev, ki so navedeni v skladu z ETKS (referenčni seznam delovnih mest in poklicev). Drugi je bil razvit na podlagi "enotne nomenklature poklicev zaposlenih", "kvalificiranega imenika izvršnih delovnih mest", obstoječih uredb in drugih regulativnih dokumentov.

Vsi položaji so sestavljeni iz več blokov: identifikacija, imena klasifikacijskih predmetov in informacijski odsek.

Poklice v razvrščevalcu odlikujejo številne značilnosti, od vrst industrije in posebnih razredov do delovnih pogojev in stopnje mehanizacije.

V tem dokumentu najdete najbolj podrobne informacije o katerem koli položaju in poklicu.

Čas je, da spremenimo svoje poglede!

Kljub pomanjkanju prestiža delavskih poklicev te možnosti izobraževanja ne gre popustiti. Vsako leto je vse manj dobrih strokovnjakov. Ta poklic začne postajati redek in povpraševan, kar posledično pomeni povečanje plač in izboljšanje odnosa do takega specialista.

Presodite sami: prvič, izobraževanje v tehnični šoli traja veliko manj časa kot na inštitutu ali univerzi, drugič pa so stroški takšnega izobraževanja bistveno nižji kot na visokošolskih zavodih. Tretjič, če imate talent za neko obrt, vam bo v prihodnje delo prineslo le užitek in raven vaših storitev bo cenjena.

Dobra možnost za diplomante poklicnih šol je, da začnejo svoje podjetje in odprejo malo (in pozneje morda srednje) podjetje. Še bolje je - delati zase je veliko bolj prijetno in donosno kot za neko organizacijo.

Na splošno so prednosti delovnih poklicev, kot pravijo, "očitne", vendar je izbira vedno vaša!