karierno upravljanje

Slaščičarna je poklic. Opis in značilnosti

Kazalo:

Slaščičarna je poklic. Opis in značilnosti

Video: OPIS POKLICA - 4. razred (SDZ Znanka ali uganka) 2024, Julij

Video: OPIS POKLICA - 4. razred (SDZ Znanka ali uganka) 2024, Julij
Anonim

Do danes je poklic slaščičarne priljubljen in velja za precej povpraševanja. Slaščičarne so se specializirale za mojstrske sladkarije. Potrošniki se lahko s svojim delom razveselijo z vaflji, piškotki, tortami, muffini, čokolado, želejem, sladoledom, marmelado, pa tudi z drugimi vrstami sladic in peciva.

Priprava različnih vrst testa, nadevov in krem, pa tudi polizdelkov za kasnejše pečenje - to so dolžnosti, ki jih poklic slaščičarne nalaga. Spodaj bo opisan poklic, lastnosti, spretnosti in odgovornosti.

Kaj je značilnost dela kot slaščičarne

Specifičnost poklica lahko imenujemo dejstvo, da je slaščičar prisiljen velik del dela opraviti z rokami. Pogosto to velja za izdelavo okrasnih elementov jedi in dekoracijo izdelkov (torte, peciva).

Za razliko od kuharja peciva, specialist slaščic deluje kot mojster z bolj univerzalnimi znanji. Program kuharjev peciva vključuje trening pri pripravi juh, prigrizkov in drugih kulinaričnih dobrot.

Kvalifikacije in uvrstitve

Za določitev stopnje usposobljenosti slaščičarjev je bila uvedena delitev specialistov na šest kategorij. Povišanje ranga poveljnik pridobi dodatne veščine, ki pričajo o njegovi strokovnosti in mu pomagajo pri opravljanju kompleksnejših nalog.

Značilnosti izpustov so naslednje:

  1. Prvi. Kuhar iz peciva že na začetku svoje kariere reže gotove piškote, na delovna mesta polaga polizdelke, nalaga polnila in kreme v stroje, poleg tega pa nadzira delovanje opreme. Vedno bolj zapletene naloge lahko tak novinec opravi le v prisotnosti mojstrov z bogatimi izkušnjami.
  2. Drugič. Slaščičarju, ki je v tej fazi obvladovanja specialitete, je zaupano pripravo krem, njihovo stepanje in barvanje, kuhanje sirupov, rezanje piškotov, mazanje z nadevom. Pripravo nekaterih polizdelkov, polaganje testa v stroj, zagon in prilagajanje njegovega dela izvaja tudi novomeški slaščičar. Ta poklic ni preprost, zato morajo mojstri, da dobijo vsak naslednji čin, opravljati izpite.
  3. Tretjič. Po pridobljeni kvalifikaciji lahko mojster izdeluje preproste vrste slaščic in pekovskih izdelkov, pripravi nekaj vrst krem, nadevov in testa. Zaupa mu tudi pripravo polizdelkov, oblikovanje bonbonov s fondantom ali glazuro.
  4. Četrtič. Na tej ravni program poklica kuharja peciva vključuje usposabljanje mojstrov pri pripravi določenih vrst peciva, piškotov, tort iz vseh vrst surovin. Prav tako lahko pobirajo kreme glede na posodo in pripravijo posamezne elemente, ki so del okraskov kompleksnih slaščic (torte).
  5. Peta. Po prejemu tega praznjenja se slaščičaru dodelijo dodatne dolžnosti. Medtem ko je še pod nadzorom višjega mojstra, je odgovoren za pravilni potek priprave nestandardnih tort, ki jih naroči individualno. Tudi slaščičar, katerega poklic je vedno neločljivo povezan s sladkarijami in sladicami, dobi priložnost za nadzor nad delom, povezanim s proizvodnjo sladkarij, lahko okrasi torte in peciva s kompleksno dekoracijo.
  6. Šesti. Profesionalec te stopnje se lahko ukvarja z izdelavo zapletenih kodrastih visoko umetniških slaščic. Sposoben je izbrati potrebne materiale v skladu z barvo in velikostjo, pa tudi samostojno pripraviti najbolj zapletene od njih. Poleg tega lahko slaščičar šeste kategorije razvije tehnologijo in recept za izdelavo sladkarij.

Slaščičarna (poklic): prednosti in slabosti

Pri izbiri prihodnjega poklica morate skrbno pretehtati vse njegove povezane prednosti in stroške. Kuharji in slaščičarji bodo vedno povpraševani, saj povpraševanje po njihovih storitvah ostaja stabilno veliko. Izboljša svoje znanje, lahko mojster zgradi odlično kariero in prejme dober denar.

Za nadarjenega uslužbenca na tem področju obstaja veliko možnosti za samouresničitev kot najetega zaposlenega ali kot lastnika lastnega podjetja.

Ko govorimo o takšni posebnosti kot slaščičar, katere poklic je povezan s številnimi nevarnimi dejavniki, velja izpostaviti tveganje za poškodbe in pojav številnih bolezni. Mojstri, ki so skoraj ves svoj delavnik v stoječem položaju, so nagnjeni k poškodbam sklepov nog, hrbtenice. Neugoden je tudi učinek visoke temperature in vlažnosti na človeško telo.

Da bi zmanjšali število poškodb pri stiku z ostrimi in vročimi predmeti, vsi kuharji in slaščičarji opravijo varnostno usposabljanje tako med treningom kot na delovnem mestu.

Kakšne lastnosti bi moral imeti dober kuhar peciva

Pri odločanju o začetku usposabljanja za slaščičarstvo je treba upoštevati nagnjenost k tej vrsti delovne dejavnosti, pa tudi ustreznost temperamenta, značaja in sposobnosti zahtevam, ki jih ta poklic postavlja mojstru.

Če želite v celoti obvladati tankosti slaščičarskih izdelkov, morate imeti naslednje lastnosti:

  • razvit vonj in občutljivi občutki okusa;
  • odličen spomin, ki je uporaben za zapomnitev sestavin in receptov;
  • razvita domišljija;
  • vitkost roke in možnost hitrega preklopa med različnimi vrstami dela (navsezadnje se številni procesi in operacije izvajajo hkrati);
  • fizična vzdržljivost

Kaj je potrebno, da postane slaščičarski virtuoz

Zgornje lastnosti, v kombinaciji s spodobno izobrazbo, vam bodo omogočile uspešno delo v kuhinji. Če pa presežete običajnega kuharja peciva in postanete strokovnjak najvišjega ranga, ni mogoče brez umetniškega okusa, iznajdljivosti in ustvarjalnosti.

Poleg tega slaščičar med svojim delom sodeluje s člani ekipe in nadrejenimi, zato naj bi bil potrpežljiv, potrpežljiv, prijazen, prijazen, družaben. Navidezni, nepazljivi in ​​malomarni delavci na tem področju niso uspešni.

Kako postati kuhar peciva

Številne izobraževalne ustanove ponujajo posebne programe in tečaje. Glede na pomembnost, ki jo ima poklic slaščičarne, usposabljanje hitro začne obrobljati sadove.

Osnovno znanje se uči v ustanovah osnovnega in srednjega poklicnega izobraževanja. Če želite pridobiti slaščičarno tehnologijo, morate iti na visokošolski zavod. Program, ki ga vodijo učitelji v javnih in zasebnih zavodih, mora biti v skladu z zakonskimi standardi.

GEF poklic kuharja peciva ureja vsebino in postopek predstavitve informacij študentom ter določa rezultat usposabljanja v obliki specifičnih spretnosti diplomantov.

Kjer lahko slaščičar uporabi svoje sposobnosti

Po izobrazbi je mojster sprejet v stanje pekarne, gostinskih lokalov (kavarna, restavracija, menza), v zdravstvene tabore ali v sanatoriju. Poleg tega imajo vse izobraževalne ustanove, brez izjeme, slaščice na osebju.

Ker ste mojster slaščičarskih izdelkov, lahko dobite tovarno gredic ali tovarno polizdelkov.

Karierna lestev

Karierna rast znotraj določenega podjetja je možna tistim slaščičarjem, ki imajo vodstvene sposobnosti in ambicije. Postanejo vodje premikov, delavnic ali proizvodnje.

Za tiste, ki želijo preizkusiti svojo moč v zasebnem podjetju, obstaja možnost, da odprejo lastno slaščičarno ali pekarno.