karierno upravljanje

Kako do zaposlitve brez delovnih izkušenj. Delo po diplomi

Kazalo:

Kako do zaposlitve brez delovnih izkušenj. Delo po diplomi

Video: Brithno! Zaposlovanje mladih z/brez delovnih izkušenj 2024, Julij

Video: Brithno! Zaposlovanje mladih z/brez delovnih izkušenj 2024, Julij
Anonim

Kako do zaposlitve brez delovnih izkušenj? To vprašanje postavljajo ne le študentje po diplomi, ampak tudi tisti, ki niso delali po svoji specialnosti.

Nato bomo govorili o uspešnem pridobivanju želene zaposlitve, tudi če prej niste delali.

Zahteve za kandidate

To, da kadri odločajo o vsem, vedo vsi, predvsem pa delodajalci. Ti ljudje poskušajo izbrati najboljše zaposlene. Dejansko je uspeh podjetja odvisen od njih in njihovih dejanj. Zaradi tega, ko vidite oglas o iskanju zaposlenega, so zahteve za kandidata zelo resne: visoka izobrazba, znanje angleškega jezika in seveda delovne izkušnje. Toda kje ga dobiti? Niso vsi imeli sreče, da so delali po svoji specialnosti, še posebej, če je oseba pravkar končala izobraževanje. Kljub temu pa vam bo lahko najemnik všeč tudi brez njega. Preberite na - kako.

Naredimo življenjepis

Ta dokument, ki je obvezen pri iskanju zaposlitve, vas bo predstavljal pri izbiri zaposlenega za določeno prosto delovno mesto.

Življenjepis naj bo pravilno napisan, še posebej, če vas zanima, kako dobiti zaposlitev brez delovnih izkušenj. Osnovni podatki so vaše ime, naslov, zakonski stan, izobrazba (morate navesti posebnost), državljanstvo. Toda poleg tega morate v življenjepisu omeniti svoje dodatne veščine. Če vas študentje zanimajo brez izkušenj, si zapišite vse, kar veste in veste. Na primer, lastništvo nad računalniškimi programi. Poleg tega, da ima vozniško dovoljenje, avtomobil in možnost uporabe pri delu.

Jeziki in njihovo znanje so zelo pomembni. Če jezik poznate na zadostni ravni, a ga zaradi pomanjkanja prakse nerodno navajate, potem je zelo zaman! A lagati, če si ga res nimaš v lasti, ni vredno.

Kaj napisati v razdelku »delovne izkušnje«, če ga ni?

Kako najti zaposlitev brez delovnih izkušenj je tisto, kar zanima večino študentov, ki končajo študij. Tega vprašanja v življenjepisu ni mogoče prezreti. No, ne bomo šli naokoli, ampak se bomo na to odzvali dostojanstveno.

Konec koncev ste verjetno že vadili, zato pišete o tem. Če imate pozitivno lastnost iz prakse, jo lahko pripnete k življenjepisu. To vam bo dobro služilo. Veliko študentov zasluži dodaten denar med usposabljanjem, najpogosteje pa ne na posebnosti, pridobljeni na visokošolskem zavodu: promotorji, natakarji, natakarji. Svetujemo vam, da to izkušnjo navedete v svojem življenjepisu. Konec koncev to pomeni, da ste že seznanjeni z delovno disciplino, znate komunicirati s strankami. Čeprav taka dejavnost ni povezana s tem "resnim" poklicem, pa dejstvo, da vas zanima zaslužek, govori že v vašo korist.

Ali je mogoče zapisati, da izkušnja obstaja, če ne obstaja?

Predpostavimo, da razumete, da bo poslovodja brez delovnih izkušenj delodajalca zanimalo manj kot z izkušnjami. Recimo, da imate v podjetju prijatelja. In če mu zagotovite njegove stike, bo lahko potrdil, da ste delali zanj in delali dobro.

Zakaj torej ne napišete, da imate izkušnje v tem podjetju na posebnosti, ki jo potrebujete? Pravzaprav je to teoretično mogoče storiti. Toda tudi najpreprostejši položaji, kot sta natakar ali prodajalec v trgovini, nudijo nekaj veščin in znanj, kaj pa, če na primer lažete, da ste bili vodja prodaje ali računovodja? Laži se bodo razkrile že prvi delovni dan. Verjemite mi, bolje je priznati, da nimate izkušenj, in pokazati svojo željo po delu, kot da bi se lagali s tremi škatlami o svojih sposobnostih in potem bili ujeti v laž.

Intervju iz oči v oči

Življenjepis bo povedal veliko o vas, veliko več pa boste povedali o sebi med intervjujem. Kako dobiti službo brez delovnih izkušenj, če gremo prek intervjuja? Upoštevajte te nasvete:

  1. Bodite samozavestni, a ne samozavestni. Miren nasmeh, trden glas bo pokazal, da ste morda zaskrbljeni, vendar se lahko v stresnih razmerah potegnete skupaj, kar je intervju. Poglejte direktno v oči anketarja - mehko, ne trdo.
  2. Odgovorite na zastavljena vprašanja. Ne smete lagati, saj bo tekaški pogled to rekel bolje kot kateri koli detektor laži.
  3. Obleka za zadrževanje na razgovoru. Če ste ženska, je bolje, da si ličil sploh ne nadenete, kot pa da naredite privlačno "vojno barvo". Ne nosite veliko nakita.
  4. Če je predmet vaše raziskave delo po diplomi, vam lahko delodajalec zastavi nekaj profilnih vprašanj, s katerimi preverite znanje. Če ste na primer študirali na ekonomski fakulteti, se boste morda vprašali, kaj pomeni dobičkonosnost, dobiček ali bruto domači proizvod. Če z zmedenim nasmehom rečete »ne spomnim se«, potem to seveda ne bo v vašo korist.

Predstavljajte si, da o vas ne vedo ničesar. Vaša oblačila, videz, vedenje bodo govorili veliko več kot vaše besede. Moški, oblečen z okusom, vendar ne svetel, iskren, neposreden in dovolj samozavesten vase in svojih sposobnosti, bo ustvaril pozitiven vtis.

Kaj storiti, če je brez delovnih izkušenj nemogoče dobiti želeni položaj?

Žal je, vendar kljub temu obstaja možnost, da vas ne bodo najeli za želeno delovno mesto le iz razloga, ker nimate izkušenj. Brez problema! Lahko dobite isto podjetje, vendar v popolnoma drugem položaju.

Na primer, skoraj povsod je potreben asistent brez delovnih izkušenj. Kot tudi pomočnica sekretarja, vodja pisarne. Ko ste se v letu ali dveh z izkušnjami, kot je kultura podjetja, seznanili z vodstveno ekipo, se lahko enostavno premaknete na želeni položaj, če želite, seveda. Samo ne zadržujte želje v sebi, poročajte o potrebi po napredovanju v karieri šefom.

Kdo se lahko dogovori po diplomi?

Ali menite, da lahko delate samo po pridobljeni srednji ali visoki izobrazbi? Ni potrebno! Delo po diplomi je pravzaprav raznoliko. In lahko najdete nekaj kot dodaten ali glavni dohodek. Kaj lahko naredijo nedavni študenti?

1. Prodajalec ali prodajalec. Lahko trgujete ali spodbujate nakup blaga za stranke.

2. Sodelovanje v promocijah. Distribucija letakov v trgovinah, degustacije in druge aktivacije prodaje delnic.

3. Kurir, podjetje za dostavo hrane.

4. Nalepka oglasov in objav.

Delo brez izkušenj za ženske

Nekatera dekleta med študijem na univerzi zanosijo, zato takoj po prejetju diplome takoj odidejo na porodniški dopust. Zato se delodajalec, ko se odločijo za začetek gradnje kariere, na mladega specialista pogleda vsaj z nezaupanjem.

A to ni razlog, da bi odložili roke in sploh ne poskušali najti prostora zase! Pridobite nekaj nasvetov, kako izpolniti življenjepis in dobiti intervju. Razmislite tudi o tem, ali želite delati na svoji specialnosti ali vas morda zanima kaj drugega? Računovodja in finančnik je veliko bolj dolgočasen kot na primer svetovalec v trgovini z ženskimi oblačili ali kozmetiko. Takšno delo brez izkušenj ženskam včasih bolj ustreza, porabi manj živcev in prinese toliko denarja, kot je na primer položaj bančne uslužbenke. Poleg tega vedno obstaja povpraševanje po mojstrih pedikure in manikure, frizerjih, športnih inštruktorjih. Po končanem ne zelo dragih tečajih boste prejeli drugo diplomo in takoj lahko zaslužite denar.

Takšna dejavnost ni zelo težka, nasprotno, denar lahko na dober način zaslužite za vas v dobrem okolju, brez izvajanja zapletenih operacij.

Premik brez izkušenj: kje dobiti zaposlitev

Če želite ne samo prejemati denar za delo, ampak tudi živeti za svoj užitek, je izmenično delo primerno za vas. Kaj je posebnost takega urnika? Ni vam treba biti osem ur na delovnem mestu pet dni v tednu. Delali boste po posebnem razporedu, ki ga odobri vodstvo. Na primer, lahko je delo po shemi dan po tri, mesec dni dela - mesec počitka in tudi drugačen sistem.

Gledanje brez delovnih izkušenj je za vas povsem možno, če ne zaničujete fizičnega dela. Torej, na primer, vedno obstaja povpraševanje po raznolikih in pomožnih delavcih, motorjih, varnostnikih, pakirnikih. Kaj seveda počnejo gibalniki in varnostniki. Toda kakšna je odgovornost pomožnih delavcev? Tukaj potrebujete vzdržljivost in vsaj minimalno fizično kondicijo. Delo s premiki je najbolje plačano na severu Rusije, lahko pa se naselite v domačem kraju.

In končno

Če še nimate delovnih izkušenj, to še ne pomeni, da ne morete dobiti službe. Na voljo imate več možnosti:

  1. Poskusite dobiti intervju za želeni položaj, tudi če zahteve za kandidata kažejo, da so delovne izkušnje potrebne. Če na delodajalca naredite ugoden vtis, vas ne bodo zavrnili in vas bodo naučili vsega v procesu.
  2. Zgodi se, da ugoden vtis ni dovolj. Poskusite se zaposliti v istem podjetju, kjer izkušnje niso potrebne. Po malo dela boste spoznali notranjo rutino in kulturo, se seznanili z vodstvom. Zelo verjetno je, da boste čez nekaj časa prestavljeni na želeni položaj.
  3. Če vas brez izkušenj trmasto ne pelje nikamor, premislite, a bi radi spremenili svojo specializacijo? Delati kot računovodja ali bankir je veliko bolj dolgočasno kot svetovati strankam v trgovini, izvajati fitnes vadbo in delati lase ali nohte. Pridobite drugo specialiteto in takoj se lotite poslovanja, ki vam bo prineslo denar.
  4. Če želite ne samo prejemati dohodka, ampak hkrati imeti veliko prostega časa, je delo na rotaciji primerno za vas. To pomeni, da urnik dela ni tradicionalen, v obliki petdnevnega tedna, ampak drug, na primer mesec dela - mesec počitka. Denar je lahko dostojen. In da bi dobili službo kot pakirnica, mojster ali varnostnik, izkušnje niso potrebne.