karierno upravljanje

Opis delovnega mesta učitelja-organizatorja. Opis zaposlitve socialni učitelj

Kazalo:

Opis delovnega mesta učitelja-organizatorja. Opis zaposlitve socialni učitelj

Video: To bo moj poklic: Učitelj razrednega pouka 2024, Maj

Video: To bo moj poklic: Učitelj razrednega pouka 2024, Maj
Anonim

V kateri koli šoli obstajajo delovna mesta učitelja organiziranja, pa tudi socialnega učitelja. Kakšni ljudje so in kaj počnejo? Njihove odgovornosti in vloga v pedagoškem procesu niso očitne vsem. Poskusimo to ugotoviti.

Opis dela učitelja organizatorja

To je strokovni uslužbenec, ki ga najame in odpušča direktor šole. Oseba, ki se prijavlja na to delovno mesto, mora imeti višjo ali srednjo izobrazbo.

Vodi ga listina šole, glavni dokument v tem primeru pa je opis delovnega mesta učitelja organiziranja. V odsotnosti zaradi bolezni ali drugih razlogov je dodeljen drug uslužbenec, ki ga nadomesti s popolno dodelitvijo ustreznih pravic in dolžnosti.

Prednostna področja njegove dejavnosti so razvoj talentov in sposobnosti učencev, samostojno delo z osebnostjo vsakega otroka, oblikovanje kulture in organiziranje prostega časa učencev.

Glavne odgovornosti

V opisu dela učitelja organizatorja je navedeno: ta specialist preučuje potrebe in interese študentov, upoštevajoč njihove starostne in psihološke značilnosti, zagotavlja pogoje za njihovo izvajanje v obliki ustvarjalne dejavnosti.

V ta namen organizira tečaje za krožke, klube, sekcije, različna ljubiteljska društva ter posamezne in skupne dejavnosti učencev z odraslimi.

Dejavnost učitelja organizatorja vključuje razvoj katere koli smeri (športne, tehnične, umetniške, turistične in regionalne študije itd.) In vodenje njenega dela.

Njegova naloga je organizacija večerov, počitnic, izletov, izletov, podpora ustvarjalnim prizadevanjem študentov na področju prostega časa. Vključevanje staršev, kulturnih in športnih delavcev v delo z otroki in stiki z javnostjo. Organizacija počitnic na dopustu.

Kaj še počne

Opis delovnega mesta učitelja-organizatorja šole ga zaveže, da mora poznati in spoštovati norme in pravila varnosti, varovanja dela in požarne zaščite. Njegova naloga je razviti in predložiti v obravnavo vodstvo pobude za optimizacijo izobraževalnega procesa z vidika okrevanja.

Prav tako sistematično dviguje lastno poklicno raven, sodeluje na sestankih in sestankih šolskega pedagoškega sveta, upošteva etiko in vsakdanje norme vedenja, sprejete za učitelja, redno opravlja zdravniške preglede.

Pravice učiteljev

Katere svoboščine in privilegije zagotavlja opis delovnega mesta učitelja organiziranja? Neodvisno izbere metodologijo in obliko dela s študenti, načrtuje delo, ki ga vodi njegova primernost. Sposoben je sodelovati pri vodenju šole v skladu z Listino, pa tudi v dejavnosti pedagoškega sveta.

Ima pravico, da se seznani s pritožbami nad svojim delom in da razlago, zaščiti lastne interese, tudi prek odvetnika v položaju uradne ali disciplinske preiskave, pa tudi pravico do zaupnosti.

Lahko izboljša poklicno raven, prostovoljno opravi certifikacijo in prejme ustrezno kvalifikacijsko kategorijo.

Med odmori in poukom ima pravico spremljati disciplino in po potrebi učencem privabiti k odgovornosti, ki jo določa pravilnik.

Za kaj je odgovoren učitelj organiziranje?

Odgovorni so lahko, če ne opravljajo ali nepravilno opravljajo svojih nalog učitelja organiziranja v skladu z delovnim pravom: za kazniva dejanja, storjena pri delu (ki urejajo upravno, kazensko in civilno pravo), za povzročitev škode na zavodu.

Glavni predmet njegove osebne odgovornosti je ohranjanje zdravja, življenja in varnosti učencev v šoli med izobraževalnim procesom.

Opis zaposlitve socialni učitelj

To je ime zaposlenega v šoli, katerega naloga je ustvariti pogoje za samorazvoj učencev z organiziranjem dela šolske ekipe in staršev na podlagi morale in kulturnih tradicij.

Njegova funkcija je socialna zaščita otrok, njihove pravice in potrebe, organizacija ugodnega okolja za otrokov razvoj, vzpostavljanje in vzdrževanje vezi med šolo in družino.

Opis delovnega mesta socialnega vzgojitelja omogoča, da te naloge opravljajo le zaposleni s poklicno pedagoško usposobljenostjo, potrjeno s certifikatom. Povezuje se z učitelji, šolsko upravo, psihologom, organizacijskim učiteljem, specialistom vrednostologije, staršem in vzgojitelji.

Za poklicne namene je v stiku z uradniki - predstavniki vladnih organov in javnih združenj, sodeluje na sestankih šolskega pedagoškega sveta in se povezuje z občinskimi službami socialnega varstva.

Glavne funkcije

Delo učitelja vsebuje precej različnih funkcij. Kontigent, s katerim sodeluje, so učenci, učitelji in starši. Kaj točno počne?

Opravlja analitično delo pri oblikovanju družinske diagnoze družine, za katero preučuje posamezne značilnosti in življenjske razmere otrok, njihovo socialno okolje. To mu daje možnost, da prepozna glavne dejavnike, ki vplivajo na otroka ali mladostnika - pozitivne in negativne.

Vzpostavlja vire različnih težav, vzroke za devijantno (devijantno) vedenje oddelkov, njihovo socialno prikrajšanost. Identificira nadarjene otroke, pa tudi tiste, ki imajo zamudo pri intelektualnem ali čustvenem razvoju.

Naslednja naloga je s to analizo napovedati proces izobraževanja in določiti možnosti za razvoj osebnosti, na podlagi katerih je načrtovano dejansko delo učitelja.

Druge funkcije

Vključiti študente, njihove starše in javnost v skupno delo in prosti čas, vzpostaviti poslovne in osebne stike, oblikovati demokratične odnose med otroki in mladostniki ter prilagoditi odnose z odraslimi.

Izravnati vzgojni vpliv na mlajšo generacijo iz nefunkcionalne družine in neformalnega družbenega okolja.

Organizirati preventivne ukrepe za devijantno in kriminalno vedenje mladostnikov, sistem za izboljšanje družine in zagotavljanje pravne in psihološke pomoči otrokom iz tako imenovanih skupin socialnega tveganja.

Seznam učiteljskih funkcij je izjemno širok. To je varstvo otrokovih pravic in vzpostavljanje zaupanja vrednih odnosov z njim ter posredovanje med njim in šolo in še veliko več.

Na kaj se mora osredotočiti socialni vzgojitelj?

Temelji na Konvenciji o otrokovih pravicah, zakonu o vzgoji in šolskih predpisih.

Njegove dolžnosti so voditi evidenco in gibanje vseh študentov, določiti prednostna področja dela in določiti posebne naloge ter se boriti proti kršitvam pravic študentov. Izboljšajte lastne kvalifikacije, lastite sodobne pravne informacije, zastopajte interese študentov v vladi.

Prav tako ima pravico zahtevati ustvarjanje pogojev za učinkovito delo in možnost dostopa do dokumentov študentov, izvajanje socioloških anket in anket ter dajanje uradnih prošenj različnim organom.

Socialni vzgojitelj nosi poklicno odgovornost za kršitev delovnih dolžnosti ali poklicne etike, do vključno prenehanja delovnega razmerja.