karierno upravljanje

Cooper - poklic, ki je postal del zgodovine

Kazalo:

Cooper - poklic, ki je postal del zgodovine

Video: SOIFIE COOPER - Sexual Taboos and Social Limits in Colombia | A Cam Life (2018) Documentary 2024, Maj

Video: SOIFIE COOPER - Sexual Taboos and Social Limits in Colombia | A Cam Life (2018) Documentary 2024, Maj
Anonim

Cooper je poklic in hkrati starodavna obrt za izdelavo velikih lesenih posod, sodov, kad. Drug obrtnik se imenuje obrtnik, ki včasih izdeluje ladijske jambore.

Da se lahko lotimo takšne obrti, potrebujemo veliko fizične moči in veliko spretnosti. Zato v celotni zgodovini ni bilo niti ene same ženske. Izdelavo sodov so zaupali le pravi mojstri, saj so le tako lahko ustvarili visokokakovosten izdelek. In to je zelo cenjeno.

Odkar so ljudje prišli na idejo, da bi nabirali hrano za dolg rok trajanja, so dobri sodi postali nuja v vsakdanjem življenju. Nič manj pomembni so v vinarjih in vinogradih. Plemenite pijače, kot so vino, konjak, žganje, se infundirajo in hranijo v hrastovih sodih. Če je obrtnik pravilno izbral in drevo pripravil, pijača ne bo oksidirala, ne bo izhlapela in bo lahko pravilno fermentirala.

Cooper je poklic, katerega zgodovina sega stoletja

Prve hladnejše jedi so se pojavile še pred našo dobo v stari Grčiji. Zgodovinarji domnevajo, da so domačini uporabljali sodčke za shranjevanje vin, olj, vode in hrane. Do zdaj arheologi najdejo boljše predmete po vsem svetu, predvsem v Evropi in Rusiji. Starodavni modeli imajo enake elemente kot sodobni - to so obročki, zakovice in dna.

Mimogrede, v Rusiji je cooper poklic, ki se je pojavil okoli X-XV stoletja. in je bila razširjena vse do sredine XX stoletja. Sodi so se uporabljali za soljenje in shranjevanje kumar, kisle zelje, gobe in drugih izdelkov. In gospodarji so bili spoštovani ljudje za celo vas.

V 21. stoletju kuperizem ni nič manj zahteven v proizvodnji. Kljub ravni sodobne tehnologije mnogi vinarji še vedno raje hrastove sodčke. Seveda je večina njihovih proizvodnih procesov avtomatiziranih, vendar ne vsi. Noben stroj ne more nadomestiti ročnega dela poveljnika.

Kaj pomeni poklic kuperja?

Na prvi pogled se lahko zdi, da je imenovana obrt preprosta in ne zahteva nič drugega kot fizično moč. Toda v resnici se mojster ne srečuje z eno nalogo, temveč z mnogimi. Delo se začne z izbiro materiala, torej je treba določiti, katere vrste lesa bodo izbrane. Šteje se za najbolj kvaliteten in drag hrastov sod. Tak material ima številne prednosti pred drugimi, na primer:

  • elastičnost in prožnost;
  • hitro se posuši in ne poči;
  • ob stiku z vodo ne razpade, ampak postane še močnejši.

Lipa se zlahka razreže, ne razpoka in ne poči. Aspen pa hrano ohranja veliko dlje in bolje, za razliko od drugih pasem.

Druga faza je priprava lesa z uporabo posebnih postopkov. Pred tem so jo tri leta pustili na soncu, na prostem. V tem času se je drevo posušilo in deževje je iz njega izpralo vse škodljive elemente. Zdaj se material posuši s pomočjo posebnih peči, postopek traja od 3 do 12 mesecev.

Na naslednji stopnji sodnik (katerega poklic je opisan v našem članku) naredi izračune in pripravi risbo. Pred izdelavo morate ugotoviti, kakšne velikosti bo izdelek, za kakšen izdelek bo uporabljen, koliko materiala bo potrebnega za izdelek.

In šele po izvedbi zgornjih postopkov lahko poveljnik začne izdelati sod. Vključuje več stopenj:

  • Montaža.
  • Namestitev zakovice.
  • Polnjenje obročkov na sodu.
  • Izdelek prižge ali peče od znotraj.

Trenerski poklic

Cooper je poklic, katerega usposabljanja ne ponuja nobena institucija na svetu. To delo je zelo specifično in velja za neprijavljeno. Kljub temu se lahko usposabljanje na tej posebnosti zaključi v tovarni, vinarstvu ali pivovarni - v podjetju, ki potrebuje sod. Lahko pa najamete profesionalnega kuharja, ki vas bo naučil obrti izdelovanja sodov, vrčev in kad.

Cooper zaslužek

Skozi celotno življenjsko dobo pokladniki so zelo cenjeni in dobro zaslužijo. Pred nekaj stoletji so tega človeka spoštovali in njegovo delo je bilo veliko povpraševanje. Z zasluženim denarjem je lahko kupil majhno zemljišče in zgradil hišo. Seveda zdaj kupec ne more takoj pridobiti zemlje, vendar je plača od 30 do 50 tisoč rubljev vredna. Poleg tega je sama delovna sila postala veliko lažja kot prej, saj polovico postopka izvaja tehnologija, in ne ročno.

Kot rezultat lahko rečemo, da je kuhar kompleksen poklic, ki zahteva posebno znanje, a zanimiv. Poleg tega je cooper obrt zelo stara in je del svetovne zgodovine.