karierno upravljanje

Koga delati, če ne veš, kaj hočeš? Izbira poklica. Poslovne ideje

Kazalo:

Koga delati, če ne veš, kaj hočeš? Izbira poklica. Poslovne ideje

Video: The power of introverts | Susan Cain 2024, Julij

Video: The power of introverts | Susan Cain 2024, Julij
Anonim

Mladi se po diplomi ali srednji posebni ustanovi pogosto srečujejo z dilemo: koga delati, če ne veste, kaj želite? Posebnost, navedena v diplomi, še zdaleč ni meja sanj ali pa je bila sploh izbrana po naključju. V tem članku bomo poskušali izvedeti, kako najti poklic, ki ustreza vaši duši in sposobnostim, ki bo prinesel dostojen dohodek.

Najbolj priljubljeni in visoko plačani poklici v Rusiji

Za začetek je povsem logično, da si razjasnimo vprašanje: kakšne strokovnjake danes potrebuje ruski trg dela? Po uradnih podatkih ministrstva za delo so vodilni na seznamu poklicev z najvišjo plačo tako romantične posebnosti, kot sta kapitan oceanske ladje (z mesečno plačo približno pol milijona rubljev) in poveljnik zrakoplova (približno 360 tisoč rubljev). Tretje mesto pripada glavnim tehnologom na področju pridobivanja zlata, njihov dohodek je približno 320 tisoč rubljev.

Poleg tega so med desetimi najvišjimi plačami poklici:

  • trenerji hokejskih ekip - približno 300 tisoč;
  • vodje gradbišč - približno 250 tisoč;
  • zobozdravniki in upravniki tveganj - do 200 tisoč;
  • inženirji elektrotehnike - približno 195 tisoč;
  • IT strokovnjaki - do 190 tisoč;
  • piloti - 180 tisoč rubljev.

Deset potrebnih poklicev

Najbolj priljubljeni in visoko plačani poklici v Rusiji niso vedno ista stvar. O plačah smo že malo ugotovili, zdaj bomo razmislili, koga delodajalci danes najbolj potrebujejo.

Najprej "roke in um" čakajo na področje informacijske tehnologije, potreba po strokovnjakih je izredno velika, pa naj bodo to sistemski administratorji, programerji, spletni programerji itd. IT sfera se vsak dan bolj in bolj razvija, zato povpraševanje narašča.

Rusija nujno potrebuje inženirje oblikovanja, arhitekte in oblikovalce. Žal tehnične posebnosti med študenti na univerzah niso zelo priljubljene zaradi bolj zapletenega učnega procesa v primerjavi z zahtevanimi gospodarskimi in finančnimi področji. Visokošolske ustanove privabljajo študente na te specialitete z nizkimi ocenami.

Pomanjkanje učnega osebja je iz dneva v dan vse večje. Pomanjkanje usposobljenih učiteljev je razloženo z nizko plačo. Izkušeni učitelji se na koncu odpravijo na zaslužen počitek, mladi specialisti pa ne pridejo v pravem znesku, saj ne morejo zagotoviti normalnega življenjskega standarda za učiteljeve plače.

Kot se je izkazalo, pravna sfera trpi tudi zaradi pomanjkanja specialistov. Zdi se, da so se v zadnjih 20 letih mladi izobraževali samo za pravnike in ekonomiste, vendar pomanjkanje resnih izkušenj, pridobljenih z leti, povzroča pomanjkanje tega poklica.

Drugo proračunsko področje, v katerem ni dovolj "rok", je medicina. Tu je enaka težava kot pri učiteljih - plače ali bolje rečeno njegova majhnost. Zlasti na medicinskem področju obstajajo »ozki« strokovnjaki: nutricionisti, logopedi, oftalmologi, otolaringologi.

Naslednjih pet

Če prejšnji seznam ni pomagal odgovoriti na vprašanje "kdo naj dela, če ne veste, kaj želite", bodite pozorni na drugo polovico desetih najbolj iskanih poklicev v domačem prostoru.

Živimo v dobi oglaševanja, ki nas preganja povsod: na radiu, televiziji, internetu in celo na ulicah - v obliki transparentov, distributerjev letakov ipd. Zamahovanje trga z blagom in storitvami je ustvarilo potrebo po kompetentnih trgovcih, ki ga lahko spremljajo in napovedujejo potrebno izdelkov ali storitev do danes.

Na seznamu priljubljenih poklicev so tudi kadrovski strokovnjaki, ki sodelujejo pri izbiri usposobljenega kadra, testiranju in sklepanju pogodb z njimi.

Država je ne glede na čas vedno potrebovala strokovne delavce. Vedno povprašujejo strokovno usposobljeni strojniki, monterji, električarji, varilec z visokim položajem, bogate izkušnje in arzenal spretnosti.

Sodobna dekleta in ženske vedno radi izgledajo dobro in skrbno spremljajo sebe. Ta trend je privedel do rasti lepotnih salonov po vsej državi in ​​s tem do potrebe po strokovnjakih v tej panogi.

Toda okoljska stroka je postala pomembna v Rusiji in po svetu v povezavi z nenehno slabšanjem okoljskih razmer.

Delitev spolov

Moški je že dolgo najti delo veliko lažje kot ženska. To je posledica razlike v moči in vzdržljivosti. Poklici, ki jih spremlja veliko fizično delo, ne ustrezajo pravi polovici. Seveda obstajajo dame, ki so naredile uspešno kariero na področju gradbeništva, rudarstva, surovin, avtomobilizma, a v splošni masi - to je kapljica v vedru.

Ko vprašanje "kaj delo punca?" takoj pridejo na misel poklic tajnice, prodajalke, frizerja. Seveda, ker so zanje potrebne resnično ženske veščine: odpornost na stres, družabnost, želja po čistosti in urejenosti. Toda razvit tehnični postopek je nekatere dame zvabil v informacijsko sfero, ki poleg povpraševanja prinaša vztrajnost in pozornost, ki sta lastni ženskam.

Naslednji najbolj priljubljeni sektorji na lestvici žensk "Moja prihodnost" so: medicina, PR, psihologija, marketing, ekologija, kemija, storitve in nanotehnologija.

Prava izbira

Ko majhnega otroka vprašate, kaj želi postati, pogosto odgovorite: "Delal bom kot mama, zdravnik, učitelj" itd. Če srednješolcem zastavite isto vprašanje, so najpogosteje v odgovoriti skomigniti. Res, s kom bi delal, če ne veš, kaj hočeš? Če želite to določiti, morate razumeti, da nesposobni ljudje načeloma ne obstajajo. Vsak lahko naredi nekaj, včasih boljšega od drugih, glavno je razumeti, k čemur je bolj naklonjen. Če nekatere mladostnike zanimajo posebnosti s tehnično komponento, potem so drugi raje humanitarni, tretji čutijo komunikacijske sposobnosti, četrti pa jih zanima le svet ustvarjalnosti.

Vsak na svojem mestu lahko doseže dobre rezultate, če natančno in pravočasno prepozna v sebi prirojene spretnosti le zato, da jih še bolj profesionalno razvije. Zato je pri izbiri poklica tako pomembna samoodločba.

Toda nič manj pomemben vidik je družina z njeno pomočjo in podporo v vseh življenjsko pomembnih okoliščinah. Starši bi morali otroka pripraviti na trenutek samostojnega koraka na poti poklicnega razvoja. Navsezadnje vsak dan opazujejo svojega otroka, kot nihče drug, opazijo posebnosti razvoja, nagnjenja, interesov in vedenja. Drugo vprašanje je, ali mladostnik sam sliši mnenje družine, ki ga določa koncept mojega bodočega poklica, vendar je treba stališče staršev izraziti brez napak.

Delaj zase

V primeru, da se je težko odločiti, s kom sodelovati, če ne veš, kaj bi rad, je vredno razmisliti: ali bi se lahko preizkusil v svojem podjetju? Ta izbira je zelo privlačna, saj tukaj:

  • delaš zase;
  • dohodki niso omejeni na fiksne plače in lahko rastejo;
  • Izberete lahko obseg zanimanja.

Po drugi strani pa je za lastništvo podjetja potreben začetni kapital, določeni organizacijski podatki in nenehno izboljševanje: preučevanje tržnih razmer, zakonodajne spremembe itd. Poleg tega vedno obstaja nevarnost, da bi "izgoreli" in ostali brez ničesar.

Kdor pa ne tvega, ne pije šampanjca: ko ljudje izbirajo delo, tako lahko izberete posel, ki ga boste opravljali sami. In ni treba vedno tvegati velikega denarja: morda je majhen začetni kapital ali pa sploh ni.

Ideje za majhna podjetja

Tudi če je finančno omejeno, obstaja veliko navodil za začetek lastnega malega podjetja, lahko jih celo razdelimo na kategorije:

  1. Domače podjetje je privlačno, ker vam ni treba najeti ločenega prostora za delo, dejavnosti pa lahko kombinirate tudi z gospodinjskimi opravili. To je še posebej priročno za mlade matere na porodniškem dopustu. Navodila dejavnosti so tu lahko zelo različna: od organizacije podjetja z lastno garažno ali vrtno parcelo do pletenja z rubljanjem donosnih dejavnosti (šivanje, pletenje, kuhanje, obrt itd.).
  2. Posel v vasi (vasi) - to območje je povezano s kmetijstvom, v njegovem okviru se lahko ukvarjate z vzrejo hišnih ljubljenčkov, gojenjem pridelkov, ekoturizmom, vzgojo eksotičnih živali.
  3. Poslovanje v letoviškem mestu - v tej kategoriji se lahko ukvarjate z odpiranjem mini-hotelov, zanimivosti, gostinskih lokalov, nočnimi diskoteki, organizacijo izletov.
  4. Za poslovanje v majhnem mestu se je najprimerneje osredotočiti na trgovino in storitveni sektor (frizer, servis za popravilo čevljev, stroje itd.).
  5. Nepremičninski sektor je zelo privlačen in zanesljiv za svoje poslovanje. Ena najbolj priljubljenih destinacij, ki je na voljo celo za začetnike, je podnajem apartmajev, ko mesečno najamete stanovanje za primerno ceno in ga najamete vsak dan, kar prinaša dobiček.

Internetno poslovanje

Vsakdo lahko danes po spletu zasluži denar, stabilnost in višina dohodka pa bosta odvisna od sposobnosti določene osebe in vloženega truda. Internetno poslovanje je priročno, ker ga lahko opravljate povsod: doma in vzporedno z glavnim delom, tako v metropoli kot v majhnem provinčnem ali letoviškem mestu. V tej sferi idej obstaja "nezapaženo polje"; če želite, lahko vedno najdete nekaj, kar vam je všeč. Občutite trgovsko žilico? Odprite spletno trgovino ali organizirajte spletne sejme.

Če imate literarne spretnosti ali filološko izobrazbo, se lahko ukvarjate s kopiranjem, spletni dizajn bo blizu umetnikom. Oglaševanje, promocija spletnih strani, prodaja, menjave, kripto valuta - to ni popoln seznam področij v internetnem poslu.

Brez denarja

Če imate trden začetni kapital, ki ga ni pomembno izgubiti, če podjetje ne izgore, je odprtje lastnega podjetja lažje. Kaj pa je s tistimi, ki nimajo denarja ali se niso pripravljeni deliti s slednjim, da bi lahko v primeru neuspeha odšli po svetu? Za take razmere je sprejemljivo začeti malo podjetje. Nenavadno je, da je v tej smeri kar nekaj idej, med katerimi so najpogostejše:

  • tutorstvo, izvajanje usposabljanj na različnih področjih: tuji jeziki, ples, fotografija, likovno risanje, kulinarične veščine itd.;
  • izdelava ročno izdelanih izdelkov in njihova prodaja;
  • organizacija potovalne agencije;
  • vodenje otroških zabav;
  • Kurirske storitve;
  • zasebno računovodstvo in pravno svetovanje;
  • psihološke storitve;
  • montaža pohištva doma.

Skupaj

Vedno lahko najdete življenjsko delo, ki bo prineslo tako užitek kot stalen dohodek. Morate le pravilno in pravočasno prepoznati lastne sposobnosti in talente in se pomakniti k izpolnjevanju svojih ciljev.