karierno upravljanje

Razvoj osebja je ključ do uspeha

Razvoj osebja je ključ do uspeha

Video: LICNI RAZVOJ I POSAO 2024, Julij

Video: LICNI RAZVOJ I POSAO 2024, Julij
Anonim

Razvoj osebja je skupek medsebojno povezanih dejavnosti, namenjenih razvoju strategije izbire kadrov, načrtovanju potreb po zaposlenih, upravljanju karierne rasti ter organiziranju njihovega usposabljanja in prilagoditvenega procesa. Poleg tega takšna dejanja vključujejo oblikovanje delovnega etiketa in organizacijske kulture.

Ker je razvoj kadra sistematičen proces, bi moral potekati nenehno in biti usmerjen v oblikovanje spretnosti med zaposlenimi v skladu s potrebami posameznega podjetja, pa tudi na študij in razvoj izobraževalnega in produktivnega kadra med zaposlenimi.

Delo na razvoju osebja vključuje več sestavnih delov, med katerimi so strokovno usposabljanje, izpopolnjevanje zaposlenih, rotacija in načrtovanje kariere.

Pomembna sestavina razvoja osebja je seveda njegovo usposabljanje. To so ukrepi, ki se razvijajo v okviru posebnega koncepta usposabljanja zaposlenih in so usmerjeni v njihovo nenehno izboljševanje. Takšni ukrepi pozitivno vplivajo na poklicni razvoj in produktivnost na vseh ravneh, zadovoljujejo individualne potrebe po usposabljanju osebja.

Kar zadeva strokovni razvoj, gre za usposabljanje osebja za izpolnjevanje novih odgovornosti, reševanje novih težav in prehod na višje položaje.

Kakšni so cilji razvoja osebja? Prvič, z njegovo pomočjo je mogoče povečati delovni potencial delavcev, ki lahko rešijo ne samo osebne naloge, ampak tudi prispevajo k razvoju celotne organizacije. Drugič, raven delovne učinkovitosti se povečuje, vodilni kadri pa se izobražujejo. Tretjič, razvoj kadrov izobražuje mlade zaposlene z izjemnimi sposobnostmi, jim pomaga pri prilagajanju na nove tehnologije in razvija njihove socialne lastnosti.

Vsak vodja, ki razmišlja o razvoju osebja v svojem podjetju, naj se spomni, da bo takšen nabor ukrepov pomagal ohranjati učinkovitost, prilagoditi zaposlene novim spreminjajočim se pogojem, pripraviti osebje na zahtevnejše naloge in organizirati psihološko pomoč zaposlenim.

Načela razvoja vključujejo:

- integriteta razvojnih ukrepov, pozornost do različnih vrst in oblik razvoja osebja;

- razvoj, ki temelji na napovedih, pred naravo izobraževanja zaposlenih;

- prilagodljivost oblik razvoja, uporaba različnih oblik na različnih stopnjah;

- spodbujanje razvoja človeških virov na poklicni in socialni ravni;

- organizacija razvoja osebja ob upoštevanju vseh zmogljivosti podjetja, obstoječih gospodarskih razmer.

Zakaj je potreben strokovni razvoj osebja? Odgovor na to vprašanje je očiten. Visoka konkurenca in globalizacija gospodarstva, razvoj informacijske tehnologije, potreba po reševanju pomembnih vprašanj glede upravljanja produktivnosti zaposlenih, potreba po sodelovanju vseh menedžerjev pri izboljšanju podjetja in številni drugi dejavniki vplivajo na pomen razvoja kadrov v sodobnih razmerah. Zato bi morali menedžerji, ki želijo danes uspeti, posvetiti veliko pozornosti razvoju osebja.