karierno upravljanje

Davčni inšpektor za poklice: Opis in odgovornosti. Kje študirati kot davčni inšpektor

Kazalo:

Davčni inšpektor za poklice: Opis in odgovornosti. Kje študirati kot davčni inšpektor
Anonim

Poklic davčnega inšpektorja je dobro znan. Nekdo izgovarja te besede z zadihanim dihom, drugi pa sanja, da je na njegovem mestu. Delo je zelo prestižno in zaželeno. V tem gradivu so osnovne informacije o tem poklicu.

Davčni inšpektor - kdo je on?

Za začetek je treba opozoriti, da gre za uslužbence državnih organov, katerih naloge vključujejo posedovanje velike količine informacij, sposobnost analitike in pogosta potovanja, službena potovanja. Davčni inšpektor je položaj zaposlenega, ki spremlja pravočasnost in popolnost prihodkov v državni proračun vseh kategorij prebivalstva.

Prvo omembo inšpektorjev najdemo v Svetem pismu, šele takrat so davke imenovali "desetine".

Dolžnosti

Davčni inšpektor, katerega odgovornosti so opredeljene v zakonu, bi moral revidirati različna podjetja, povzeti podatke računovodskih izkazov in računovodstva, prejeti pojasnila od plačnikov.

Njegova pristojnost vključuje tudi možnost uporabe finančnih sankcij zoper kršitelje. Inšpektor davčne službe ima vrsto nalog, ki jih mora kakovostno opravljati. Tej vključujejo:

  • spremljanje skladnosti z davčno zakonodajo;
  • odgovarjanje plačnikov;
  • poznavanje ustavnega in davčnega prava;
  • preverjanje finančnih dokumentov za prikrivanje plačil;
  • ozaveščenost o gospodarskih podjetjih, s katerimi posluje;
  • izvajanje inšpekcijskih pregledov na kraju samem in pregledov na kraju samem;
  • analiza rezultatov;
  • naložitev kazni;
  • nepristranskost;
  • vodenje evidence;
  • svetovanje za državljane;
  • zbiranje, preučevanje in analiza velike količine finančnih informacij;
  • priprava finančne dokumentacije (poročila, prodajne pogodbe in drugo).

Davčni inšpektor je na nek način svojevrsten poklic, saj seznam nalog vključuje veliko postavk, za katere mora izvajalec imeti določene veščine.

Kakovost, ki je potrebna za poklic

Davčni inšpektor, katerega naloge imajo široko paleto, mora imeti številne potrebne lastnosti, da se lahko spopade s svojim delom. To:

  • sposobnost analitičnega razmišljanja;
  • dolg razpon pozornosti;
  • povečana pozornost do podrobnosti;
  • čustvena stabilnost;
  • nepristranskost;
  • poštenost;
  • odgovornost;
  • samozavest;
  • sposobnost zagovarjanja svojega mnenja;
  • vztrajnost;
  • zahtevnost do sebe in drugih;
  • urejenost misli;
  • sposobnost hitrega sprejemanja odločitev;
  • delavnost;
  • dober spomin;
  • sposobnost posploševanja;
  • vztrajnost pri delu z dokumentacijo.

Poklicna zgodovina

Da bi ugotovili, od kod izvira poklic državnega inšpektorja, morate pogledati v daljno preteklost. V starih časih so kralji in fevdalci vsem ljudem zaračunavali različne pristojbine, da so zagotovili obstoj države in kraljevega dvora.

Te pristojbine so se imenovale "pranje" - dajatev, pristojbina. Zato so že od antičnih časov v Rusiji ljudi takšnega poklica imenovali "publicisti." Iz tega lahko sklepamo, da se je sprva davčni inšpektor ukvarjal izključno z zbiranjem sredstev od prebivalstva.

V XVIII stoletju so se takšni delavci začeli imenovati fiskale (iz "zapleniti"). Glavni davčni inšpektor tistega časa je opravljal funkcijo zbiranja denarja, za tiste, ki tega niso plačali, pa je Petru I. napisal odpovedi. Kralj je za to uvedel posebno odredbo, ki se je imenovala "ober-fiskalna." Zatem ima ta beseda tudi nov pomen - "jabednik". Pozneje so se, da bi se izognili vsem vrstam ocen, preimenovali v davčni inšpektor.

prednosti

To je zelo prestižno delo. Davčni inšpektor je položaj, katerega glavne komponente so stabilnost, visoke plače, celoten socialni paket in stalna komunikacija.

Poleg tega je glavna prednost poklica inšpektorja ta, da so vsi njegovi predstavniki državni uslužbenci. Iz tega izhaja, da davčni uradniki nikoli ne bodo izgubili svojega pomena in bodo imeli vedno zaščito pred državo. Plugi vključujejo dejstvo, da je to eden najbolj priljubljenih poklicev in vedno bo potreben dober mojster svoje obrti.

Vredno je biti pozoren na to, da si lahko oseba, ki svetuje drugim, vedno pomaga sama. Imeti znanje prava in financ je najpomembnejša stvar v življenju vseh.

Med glavne prednosti poklica so tudi visoke plače. Plača je ena največjih delovnih mest, ki veljajo za proračunska.

In seveda, predstavniki tega poklica imajo svoje počitnice. Dan davčnih inšpektorjev v Rusiji vsako leto praznujemo 21. novembra.

Minusi

Če želite postati dober davčni specialist, morate razumeti vse pomanjkljivosti tega poklica:

  • velika količina informacij, ki jih je treba zapomniti;
  • veliko rutinskega dela z dokumenti;
  • visoka stopnja odgovornosti;
  • pogoste spremembe zakonodaje;
  • možna pogosta poslovna potovanja, ki običajno motijo ​​družinske ljudi.

Davčni inšpektor je zelo težaven poklic, ki zahteva stalno koncentracijo. Ne morete se sprostiti za en dan, tako da se vsak človek ne more spoprijeti s takšnim položajem. Ni toliko pomanjkljivosti, še posebej, če ste zavestno izbrali to pot.

Objava zahteva posebno pozornost do detajlov, nenehno usposabljanje in veliko časa.

Ko govorimo o pomanjkljivostih, je treba opozoriti, da davčni inšpektorji že dolgo ne marajo. Zato so ljudje v tem poklicu pogosto ničesar užaljeni, se bojijo in nepridipravi zanje. Tudi poklic ima nekaj psihološkega stresa.

No, in kar je najpomembneje, v pomanjkljivostih tega prestižnega dela izstopata njegova monotonost in skoraj popolno pomanjkanje raznolikosti.

Mesta dela

Državni davčni inšpektor ima majhen izbor delovnih mest. Mnoge od njih so proračunske. To je ozek krog organizacij, ki vključuje davčno inšpekcijsko službo, zvezni davčni inšpektorat in nekatere vladne agencije, ki zbirajo sredstva od fizičnih in pravnih oseb.

Pomembno pa si je zapomniti, da s tem, ko ste prejeli diplomo, niste omejeni na seznam zgoraj omenjenih delovnih mest. Kot oseba s poklicnimi veščinami državnega davčnega inšpektorja se boste podredili katerikoli stroki, povezani s pravom, ekonomijo in celo politiko.

Davčni inšpektor: kam študirati?

Za obvladovanje specialnosti je potrebna visokošolska izobrazba, ki se pridobi na ekonomskih in finančnih oddelkih univerz. Pa tudi poseben strokovnjak, ki ga na oddelku "Davki in davki" dajejo v računovodskih in kreditnih tehničnih šolah.

Najboljši ruski visokošolski zavodi diplomirajo briljantni strokovnjaki. Lahko se vpišete v:

  • Akademija za ekonomsko varnost pri Ministrstvu za notranje zadeve Rusije;
  • Vseslovenska državna davčna akademija pri Ministrstvu za finance Vlade Ruske federacije;
  • Moskovska državna univerza za ekonomijo, statistiko in finance (MESI);
  • Ruska ekonomska akademija po imenu G. V. Plekanova;
  • Ruska univerza za trgovino in ekonomijo (in njene podružnice).

Če pa imate naravne sposobnosti, nagnjenost k temu poklicu, vam bo vsako gospodarsko ali pravno izobraževanje odprlo vrata na področju davkov.

Strokovna znanja

Med treningom lahko korenito spremenite svojo osebnost. Na univerzi boste dobili dobro teoretično podlago, vendar obstajajo takšne veščine, ki jih morate razviti v sebi. Nekatere od njih so opisane spodaj.

Poklic davčnega inšpektorja vključuje veščine, kot je poznavanje davčne zakonodaje. Vendar pa vam bodo univerzitetni učitelji lahko zagotovili le majhen del teorije, saj se zakoni spreminjajo vsak dan. Morate se navaditi na vsakodnevno spremljanje novic na glavnih področjih, zlasti tistih, povezanih z vašimi dejavnostmi.

Prikazane bodo tudi osnove sestavljanja davčne dokumentacije, različna poročila. Boste morali sami vaditi in vzgajati veščine avtomatizma. Na univerzah bodočim davčnim inšpektorjem sporočajo, kako se usmeriti v osnove, vrste in oblike računovodstva. Toda ta posel bo treba tudi samostojno preučiti.

Ko že govorimo o profesionalni etiki, vam bodo teoretično razložili vse, vendar morate znati pravilno uporabiti svoje znanje v praksi.

Dodatne lastnosti

Državni davčni inšpektor mora imeti visoko izobrazbo na pravnem, gospodarskem ali finančnem področju. Oseba v tem poklicu potrebuje vrsto dodatnih znanj. Ne pozabite, da takoj po diplomi ne postanete glavni davčni specialist države. To je zelo zapleten in večnamenski poklic, ki zahteva vsakodnevno delo na sebi. Pogosto se vsi novinci začnejo pri majhnih storitvah, njihove naloge pa vključujejo monotono in rutinsko delo z dokumenti. To je treba jemati kot nepogrešljive praktične izkušnje in prehodno obdobje pri gradnji vaše kariere.

Predstavniki tega poklica igrajo ključno vlogo pri razvoju države. Navsezadnje so ti tisti, ki zagotavljajo, da se pobiranje davkov izvaja čim bolj pošteno in nepristransko. Ta sredstva dopolnjujejo državni proračun. Izvajajo tudi funkcijo zagotavljanja državnih institucij. Zato je na ramenih davčnega uslužbenca velika odgovornost, ki je ne morejo vzdržati vsi. Pravzaprav je od njegovega poštenega dela odvisno, ali bo država svojim državljanom omogočila dostojno življenje.

Poklic inšpektorja ima veliko vidikov, na katere morate biti pozorni, preden začnete izobraževati. Po tehtanju prednosti in slabosti bi morali jasno vedeti, ali zmorete tako težko in zahtevno delo.

Kariera in plača

Vsak davčni inšpektor mora pridobiti visoko ali posebno izobrazbo. Kje študirati - na univerzi ali fakulteti, ni pomembno, ali postaneš dober profesionalec. Ker je položaj javni, imate veliko možnosti, da najdete službo. Po poklicu je povprečna raven povpraševanja, vendar so vedno potrebni dobri strokovnjaki.

Plače so precej visoke, poleg tega imajo davčni organi na voljo dodatke, dopust, preferencialno nadomestilo, dodatke. Imajo odličen socialni paket.

Na tem področju so jasno vidne poklicne možnosti. Ker je sama struktura zelo zapletena in večstopenjska, davčni inšpektorji začnejo z običajnim položajem. Potem je priložnost, da prevzame mesto vodje oddelka. Temu lahko sledi mesto glavnega inšpektorja na tem območju. No, ko si osvojil mestne službe, lahko dosežeš vseslovensko raven.