karierno upravljanje

Opis dela blagajne: naloge in zahteve

Kazalo:

Opis dela blagajne: naloge in zahteve

Video: KURS KNJIGOVODSTVA FK SW 003 Knjizenje i izvestaji 2024, Julij

Video: KURS KNJIGOVODSTVA FK SW 003 Knjizenje i izvestaji 2024, Julij
Anonim

Poklic blagajnika se je v zadnjih letih zaradi razvoja mrežnih tehnologij in gospodarstva kot celote bistveno spremenil. Zdaj je finančni specialist, ki upravlja z denarnimi rezervami podjetja. Ukvarja se ne le s sprejemanjem in izdajo denarja, ampak tudi prenaša vrednostne papirje, obdeluje bančne plastične kartice. Nekatera podjetja se morajo ukvarjati tudi z elektronskim denarjem. Zelo pogosto ti strokovnjaki hkrati kombinirajo več poklicev in opravljajo dodatne naloge.

Blagajne zahteve

Delodajalci zelo cenijo prosilce, ki lahko razdelijo svojo pozornost in se osredotočijo. Ker je to delo povezano s komunikacijo z ljudmi, mora biti zaposleni prijazen, družaben in imeti tudi dobro odpornost na stres.

Poleg osebnih lastnosti zaposleni pogosto zahtevajo uporabo osebnega računalnika in specializirane programske opreme. Delavci morajo biti sposobni opravljati gotovinske transakcije, hraniti potrebno dokumentacijo. Poudarek je na razpoložljivosti delovnih izkušenj. V nekaterih podjetjih zaposleni dodatno zahtevajo znanje angleškega jezika in razpoložljivost specializiranega izobraževanja.

Splošne določbe

Strokovnjak, najet za to delovno mesto, je tehnični izvajalec. Za pridobitev te zaposlitve mora prosilec pridobiti osnovno poklicno ali srednjo splošno izobrazbo. V drugem primeru bo moral tudi zaposleni opraviti posebno usposabljanje.

V večini primerov delodajalci ne potrebujejo delovnih izkušenj. Direktor podjetja ali vodja oddelka, kjer je blagajna zaposlena, lahko sprejme ali razreši zaposlenega z njegovega delovnega mesta.

Znanje

Opis dela blagajne predvideva, da mora zaposleni imeti določeno znanje, preučiti vso dokumentacijo upravljanja organizacije, ki se nanaša na njegove dejavnosti, in biti dobro seznanjen z obrazci bančne in gotovinske dokumentacije. Jasno mora poznati pravila glede dela z gotovino in vrednostnimi papirji, vključno z njihovim sprejemom, izdajo, hrambo in računovodstvom.

Opis delovnega mesta blagajnika pomeni, da ve, kako se sestavljajo dohodkovni in odhodkovni dokumenti, kakšni limiti gotovine so na blagajni družbe. Zaposleni mora razumeti, kako zagotoviti ohranjanje vrednosti podjetja, kako voditi knjigo gotovine, sestaviti računovodsko dokumentacijo. Poleg tega bi moralo njegovo znanje vključevati pravila uporabe računalniške tehnologije in osebnega računalnika. Poznati mora delovno zakonodajo, notranjo rutino podjetja, uredbo o varstvu in organizaciji dela.

Funkcije

Naloge blagajnika vključujejo posle, povezane s prejemom, računovodstvom in hrambo finančnih sredstev in dragocenih sredstev. Spremljati mora njihovo varnost v skladu z vsemi pravili, ki jih upošteva organizacija. Poleg tega se zaposleni ukvarja s papirologijo in prejema gotovino in vrednostne papirje, ki se nato izplačujejo zaposlenim kot plače in dodatki.

Ukvarja se tudi s plačilom potnih stroškov in drugih stroškov podjetja, vodenjem gotovinske knjige, ki se polni na podlagi vhodnih in porabljenih finančnih virov, usklajevanje dejanskega stanja zneska s podatki o računovodskih evidencah. Blagajna zapiše na seznam bankovce, ki so postali okorni, in se ukvarja z njihovim prenosom na posebne organe, da bi jih lahko zamenjali.

Dolžnosti

Naloge blagajnika vključujejo prenos denarja zbiralcem, vodenje gotovinskih računov, skrbno mora ravnati z vrednostmi, ki so mu zaupane, in upoštevati vsa pravila za zaščito in reševanje premoženja podjetja pred vsiljivci. Poleg tega uslužbenec takoj obvesti svoje vodstvo o vseh okoliščinah, ki bi lahko ogrozile varnost vrednot, ki so mu bile zaupane.

Zelo pomembno je, da zaposleni razume, da se pod nobenim pogojem ne sme razkriti pomembnih podrobnosti njegovega dela v skladu z varnostnimi navodili blagajne. Zaupni podatki so podatki o shranjevanju financ, kdaj in kam so jih poslali, v kakšnih okoliščinah se bodo prevažali, kako deluje varnost podjetja, alarmni sistemi in kakšna navodila zaposleni prejme na blagajni. Poleg tega so funkcije zaposlenega pri opravljanju ločenih nalog od višjega vodstva.

Pravice

Navodila za varstvo dela pri blagajni predpostavljajo, da ima zaposleni ob vstopu na ta položaj določene pravice. Seznani se lahko z odločitvami višjih upravnih struktur, ki neposredno vplivajo na njegovo dejavnost.

Prav tako ima pravico, da svojim šefom predlaga delo, ki bo pripomoglo k njegovi bolj učinkoviti in popolni dejavnosti. Zaposleni lahko sam ali v imenu svojega nadzornika od zaposlenih v drugih oddelkih zahteva podatke in dokumente, če obstajajo, za izpolnjevanje svojih nalog. Prav tako ima pravico od nadrejenih zahtevati neposredno pomoč pri izpolnjevanju obveznosti, ki so mu bile zaupane ali dodeljene.

Odgovornost

Opis delovnega mesta blagajnika predvideva, da lahko zaposleni odgovarja v skladu z veljavno zakonodajo države, če svojega dela ne opravlja pravilno ali ne spoštuje pravil podjetja. Lahko ga pritegne tudi, če je med opravljanjem delovnih nalog kršil delovni, upravni ali kazenski zakonik.

Odgovoren bo za razkritje zaupnih podatkov in kršitev poslovnih skrivnosti. Kazen bo, če podjetje po svoji krivdi povzroči materialno škodo v skladu z zakoni delovnega zakonika. Odgovoren je tudi za varnost vrednot, ki so mu zaupane. Zaposleni je odgovoren tudi za prekoračitev usposobljenosti in uporabo svojega statusa v osebne namene.

Zaključek

Zgoraj je značilno navodilo za blagajne, ki vključuje glavne točke in odgovornosti zaposlenega. Toda njegova vsebina se lahko spreminja glede na velikost podjetja in katere funkcije naj bi zaposleni opravljal za dobro počutje podjetja, ocenjujejo vodstva. Blagajnik nosi veliko odgovornost, svoje delo mora opraviti zelo previdno, dobro poznati finančno dokumentacijo in pravilno upravljati s premoženjem podjetja.

V večini sodobnih organizacij blagajniki ne ukvarjajo le z gotovino in vrednostnimi papirji, temveč tudi s plastičnimi karticami in včasih celo z elektronskimi denarnicami. Zato mora delavec imeti določena znanja in spretnosti, da lahko kakovostno izpolni obveznosti, ki jih določa opis dela.