karierno upravljanje

Poslovni analitik: perspektive in značilnosti poklica

Kazalo:

Poslovni analitik: perspektive in značilnosti poklica

Video: Razkritje True Donald Trump: uničujoča obtožnica njegovega podjetja in življenja (2016) 2024, Maj

Video: Razkritje True Donald Trump: uničujoča obtožnica njegovega podjetja in življenja (2016) 2024, Maj
Anonim

Sodobna družba ima veliko različnih poklicev. Zdaj lahko izberete katero koli izmed njih, ki jo bo vodilo zadovoljevanje intelektualnih potreb, poklicnih možnosti ali ekonomske stabilnosti. Ta članek se osredotoča na poseben poklic, imenovan poslovni analitik. Povpraševanje je na področju, ki odpira nove priložnosti za ta svet, razvija vaš um, vas uči, kako stopiti v stik in razmišljati, prav tako pa pomaga kateri koli finančni družbi rasti.

Glede poklica, njegovih glavnih značilnosti

Poslovni analitik je specialist v določenem podjetju, ki preučuje njegove strukture, trende, priložnosti, napovedi rasti, analizira informacije in aktivno komunicira z nasprotno stranjo - strankami. Vedeti mora, kaj se zahteva od njegovega podjetja, da bi lahko po njegovih izdelkih povpraševali, dohodki rasli in kupci ne bi smeli pritoževati. Zato odgovornosti tega strokovnjaka vključujejo tesno komunikacijo s strankami, da se razjasnijo vse njihove zahteve.

Naloge poslovnega analitika vključujejo naslednje funkcije:

  • Analiza sposobnosti podjetja.
  • Razvoj novih delovnih modelov.
  • Opredelitev možnosti.
  • Avtomatizacija dejavnosti.

Popolnoma upravičeno lahko trdimo, da je ta poklic sestavni del vsakega podjetja in mu pomaga rasti, si zaslužiti kredibilnost v družbi in izboljšati svoj ugled med kupci.

Zgodba o videzu

Uradna začetnika tako zanimivega poklica sta bila Zahodna Evropa in Združene države Amerike. Pred 20 leti so ugotovili, da podjetjem po vsem svetu primanjkuje novih idej za rast, možnosti za izboljšave in vizualno distribucijo. Iz tega sledi, da so začeli iskati usposobljeni kader, ki bi jim pomagal pri tem. Sklepati je mogoče, da je poklic poslovnega analitika dovolj mlad in je razvijajoča se in produktivna posebnost.

Dolžnosti

Poslovni analitik, tako kot vsak drugi specialist v podjetju, ima seznam odgovornosti, do katerih je dolžan odgovorno ravnati. Razumeti mora, da je prihodnost podjetja odvisna od njegovih ocen trga in delovanja podjetja. Prav tako morajo poslovni analitiki ohraniti tesno poslovno sodelovanje s stranko, ugotoviti, kakšne izdelke želijo videti, in rešiti vse spore v zvezi s tem vprašanjem. On mora:

  • V korist podjetja, katerega zaposleni je analizirati zahteve kupcev za blago, preučevati standarde, razpravljati o proizvodnih pogojih in izboljšati izdelke, zbirati podatke in jih formalizirati ter se o njih dogovoriti, biti samozavesten uporabnik osebnih računalnikov.
  • Delo s poslovnimi modeli. Izvajajo sestavljanje, analizo, obdelavo razvojnih modelov podjetja.
  • Razviti nove učinkovite poslovne prakse. Pomembno pri njegovem delu je upoštevanje poslovnih analiz analitike procesov promocije podjetja.
  • Znati delati z dokumenti. Ta vrsta dejavnosti bo postala sestavni del poklicne dejavnosti analitika.
  • Naredite predstavitve za podjetnike, kupce, zaposlene v tem podjetju, da ocenite razvite ideje.
  • Aktivno primerjajte dosežke različnih podjetij, da učinkoviteje napredujete.

Kot vidimo, dolžnosti zaposlenega vključujejo dokaj dostojno število funkcij, ki jih mora opravljati v okviru svoje poklicne dejavnosti.

Ali obstajajo kakšne posebne zahteve

Vsako visoko plačano in obetavno prosto delovno mesto pomeni velike zahteve za prijavitelje. Poklic poslovne analitike ni izjema. Ljudje pogosto ne morejo najti zaposlitve zaradi pomanjkanja nekaterih elementov na seznamu zahtev:

  • Prisotnost visokega šolstva.
  • Delovne izkušnje kot poslovni analitik. Potreben bo. Dobrodošli so tudi znanje iz bančnega sektorja in dejavnost analitika informacij.
  • Izkušnje s pisanjem in vzdrževanjem dokumentacije, ki ureja predpise.
  • Pravilno in učinkovito analitično razmišljanje.
  • Pismeni govor, ustni in pisni.

Če ste lastnik vseh teh ugodnih lastnosti - vaš poziv k delu na tem področju. Ni se vam treba zmešati z dejavnostmi, ki se jih popolnoma ne zavedate. To ne velja samo za ta poklic.

Kako postati dober specialist

Kdor je končal matematično, finančno, ekonomsko, tehnično univerzo, pa tudi nekdo, ki ima analitično sposobnost priprave predpisov in oddaje zahtevanih predlogov, se lahko prijavi na delovno mesto kot poslovni analitik.

Wigers Karl v svoji knjigi Razvoj zahtev po programski opremi pravi, da so analitiki rojeni, ne usposobljeni za to. Za delo na tem precej zapletenem področju morate imeti svoje značilnosti in ne naučeno gradivo. Tako avtor poudarja, da je teh analitikov, in sicer tistih, ki so bili rojeni za ta posel, malo.

Plača poslovne inteligence

Ker gre za zelo priljubljen poklic, ki zahteva posebno miselnost in spretnosti, je povsem pošteno domnevati, da bo plača zaposlenega visoka. To velja, zlasti na področju informacijske poslovne inteligence. Vaša plača se lahko nekoliko razlikuje, odvisno od stopnje vaših spretnosti in sposobnosti, izobrazbe in zmožnosti, delovne dobe, narave proizvodnje in drugih dejavnikov. Povprečna plača zaposlenega na tem področju v Rusiji je 80 tisoč rubljev. Toda lahko je na ravni 40 tisoč in doseže do 150 tisoč rubljev na mesec.

Kot vidite, se vam usposabljanje iz poslovne analitike zagotovo izplača, ko začnete. Poleg tega je poklic v marsičem koristen in zanimiv, z obeti za samorazvoj, ki je zelo pomembno merilo za tiste, ki potrebujejo samopopolnjevanje.

Postanite pravi analitik!

Številni se vidijo na tem področju, vendar jih malo resnično želi razumeti, kaj je treba storiti, da postanemo poslovni analitik. Nasveti ljudi, ki so na tem področju že uspeli, nam bodo pomagali ugotoviti. Treba je opozoriti, da se strokovnjaki za analitiko počutijo zelo neodvisne in samozavestne v svetu sodobnega poslovanja. Če želite to doseči, morate upoštevati naslednja priporočila:

  • Razvijte svojo komunikacijo. Če je analitik v isti zgradbi / prostorih s stranko, ga mora obiskati, se pogovoriti, razjasniti podrobnosti skupnega projekta, poizvedoti, koliko je všeč stranki ta predlog, z njim preveriti, kako želi videti rezultate sodelovanja.
  • Za lažje in bolj sistematično delo narišite diagrame, tabele, poslovne situacije. To zelo pogosto ljudem pomaga hitro pokriti ves material in se odločiti.
  • Ustvarjajte in igrajte se z različnimi situacijami. Analitiki si morajo pogosto zakomplicirati naloge, da dosežejo bolj učinkovit rezultat. Enako produktivno lahko delate s poenostavljenimi možnostmi, saj morate biti sposobni predvideti vse poti dogodkov.
  • Ne zavračajte primerjave. Delo analitika vključuje stalno primerjavo dejavnosti različnih podjetij. Strokovnjaki bi morali primerjati tudi svoje delo z dosežki drugih specialistov s splošnega področja. To je ena od komponent sistema poslovne inteligence. Nadaljnje usposabljanje, priložnost za komunikacijo z bolj izkušenimi delavci na tem področju - to je tisto, za kar si morate prizadevati.
  • Analitično pristopite k rešitvi nalog. Če se pojavi težava, je glavni cilj analitika odpraviti njegov koren. Če želite to narediti, morate analizirati vse podatke o opravljenem delu, "priti do dna" problema in ga odpraviti.
  • Pravilna izjava govora. Ta točka ni pomembna v smislu pismenosti (tudi zelo potrebna), temveč zaradi tega, da lahko stranke pravilno in natančno predstavite svoje zmogljivosti. Zavajanje je ena izmed pogostih težav, in to ne samo v poslu.

Kako sami določiti najpomembnejše naloge poslovnega analitika.

Primerjati je treba obstoječe procese s podrobnimi željami kupcev, jim ponuditi možnosti za optimizacijo teh procesov in se posvetovati z razvijalci in preizkuševalci. Pri delu analitik tehta vse prednosti in slabosti, ki daje ekonomsko utemeljitev za vsako njegovo odločitev. Ljudje tega poklica pomagajo strankam in izvajalcem (proizvajalcem blaga) pri iskanju skupnega jezika, gradnji podjetja, da se razvijeta vzajemne koristi in želja po nadaljnjem sodelovanju.

Obstaja veliko delovnih mest poslovne inteligence. Najdemo jih na povsem različnih področjih. To so lahko bančna podjetja, gradbena podjetja, trgovina, IT, industrijska podjetja. Na vsakem od teh področij so ta prosta delovna mesta visoko plačana in obetavna.

Delajte v velikih mestih

V mega mestih je veliko lažje najti primerno zaposlitev, saj obstaja veliko obetavnih področij, kjer lahko uresničite svojo karierno rast, uporabite svoje znanje in spretnosti. Dovolj je tudi delovnih mest poslovne analitike, saj mora vsako podjetje voditi svoje poslovanje z največjo koristjo.

Po vseh zgornjih razlagah glede zahtev po najemu analitikov morate upoštevati tudi nekatere želje delodajalca glede vašega pričakovanega dela. Poslovni analitiki v Moskvi morajo biti prepričani, da znajo več tujih jezikov, saj metropolitanska podjetja precej pogosto sodelujejo s tujimi poslovnimi partnerji. Delovne izkušnje, potrebne za analitiko v vodilnem podjetju, bi morale biti vsaj deset let.

Enako je opaziti v drugih velikih mestih, kot so Kijev, Jekaterinburg, Sankt Peterburg, Minsk. Poslovni analitiki v teh največjih središčih lahko tudi sami preprosto najdejo podjetje. Ker delodajalci lahko zahtevajo, da ravnate v skladu z njihovimi dolžnostmi, imate od njih pravico zahtevati spodobne pogoje za vaše podjetje. Včasih obstajajo situacije, ko specialist zaradi nezadovoljivih pogojev, ki so mu zagotovljeni, noče delati v podjetju.

Delo poslovnega analitika je večplastno in ga je mogoče uporabiti na številnih področjih dejavnosti. Včasih ljudje v tem poklicu hkrati izpolnjujejo odgovornosti vodje kakovosti ali menedžerja v podjetju.

Slabosti stroke

Strokovnjaki na področju analitike ugotavljajo naslednje težave, s katerimi se morajo spoprijeti:

  • Težave pri komunikaciji s strankami, nezmožnost pogajanj ali kompromisov.
  • Potreba po preučevanju precej velike količine informacij v kratkem času za analizo in obdelavo. Poleg študija in razvoja svojih projektov mora specialist imeti pod nadzorom nove tehnologije in pristope ter biti sposoben analizirati poslovne modele.

Vendar pa poslovni analitiki v podjetjih o svojih nalogah razpravljajo vnaprej, to je, da se nepredvidene situacije pogosto ne zgodijo. Delodajalec mora s prosilcem razpravljati o prednostih in slabostih prihodnjega dela, s čimer prevzame odgovornost za vse nesporazume, ki se lahko pojavijo v prihodnosti.

Možnosti v vsakem primeru so različne. Če želite postati vodja analitike ali usposobljen strokovnjak, zagotoviti svetovalne storitve, se morate veliko naučiti. Pri odpiranju podjetja je treba analizirati tudi dobičkonosnost podjetja. Poklic analitika je resnično raznolik. Kljub pomanjkljivosti, ki so prisotne na vseh področjih dejavnosti in ne le v analitiki, lahko tukaj znatno dvignete raven samozavedanja in izvedete najambicioznejše projekte.

Povzeti

Poklic poslovne analitike je zapleten, vendar precej zanimiv, premišljujoč. Če želite dobiti službo, morate imeti veliko veščin: delovne izkušnje, sposobnost komuniciranja z ljudmi, sposobnost analize stanja, biti sposobni narediti načrte, modele, načrte, krmariti na mnogih drugih področjih, saj so vsa ta znanja lahko koristna pri delu. V poslovni analitiki je veliko prostih mest, zato lahko vedno najdete prostor zase.

Dejavnost analitika vodi do organizacijskih sprememb. Odgovorna je za določitev, katere spremembe in metode bodo predlagane, da se zagotovi stabilna rast dobička podjetja. Glavni cilj analitikovega dela je tudi sposobnost, da ne samo analizira podatke in razvija nove, ampak ima možnost komunikacije - komunicirati z ljudmi, tako da ponudba ustreza tako podjetju kot kupcu. To je mogoče le za enote, zaradi česar je delo specialista tako pomembno in pomembno.

Če povzamemo podatke o poklicu poslovnega analitika, lahko samozavestno rečemo, da je v sodobnem svetu zelo potreben. Ta posebnost izboljšuje delo podjetij, pozitivno vpliva na njihov ugled, razvoj novih idej in izdelkov, izboljšuje pa tudi interakcijo s strankami - vir življenja vsakega podjetja.

Potrebno je imeti rad svoje delo in se mu popolnoma predati. Potem bo v veliko korist ne samo vam, ampak tudi drugim.