karierno upravljanje

Finančni nadzornik: odgovornosti za delo, funkcije in pregledi

Kazalo:

Finančni nadzornik: odgovornosti za delo, funkcije in pregledi

Video: Novice tedna, 23. januar 2021 2024, Maj

Video: Novice tedna, 23. januar 2021 2024, Maj
Anonim

V vsakem podjetju je gospodarski in gospodarski nadzor zelo pomemben. Za to delo je odgovorna finančna kontrolorka. V tem članku bodo obravnavane dolžnosti, funkcije in značilnosti predstavnika tega poklica.

Glede poklica

Finančni nadzornik je strokovnjak, ki vzdržuje informacijsko strukturo podjetja, izvaja različne revizije, spremlja računovodstvo zaradi skladnosti s standardi in se ukvarja s številnimi drugimi zadevami na področju financ in ekonomije. Vsako podjetje mora imeti finančnega nadzornika. Zato je zadevni poklic tako pomemben.

Biti finančni kontrolor ni tako preprosto. Svojo aktivnost je potrebno voditi zelo previdno. Navsezadnje je glavna naloga predstavnika zadevnega poklica iskanje pomanjkljivosti in napak v podjetju. Če pa finančni nadzornik deluje nemoteno in kompetentno, ima v prihodnosti vse možnosti, da postane finančni direktor.

Odgovornosti upravljavca

Vsak zaposleni ima svoje funkcije in odgovornosti.

Finančni kontrolor ni izjema. Naloge predstavnika zadevne stroke, je treba reči, zelo obsežne. Tukaj je le nekaj teh:

  • Priprava, analiza in nadzor nad proračunom podjetja.
  • Priprava računovodskih izkazov v skladu z uveljavljenimi standardi.
  • Sodelovanje pri delu na doseganju kazalnikov uspešnosti podjetja.
  • Delajte na zmanjšanju izgub podjetij.
  • Priprava finančnih napovedi.
  • Ocena finančne uspešnosti.

Finančni kontrolor ima tudi številne druge odgovornosti. Vendar bo njihovo naštevanje težko. Velja dodati le eno: zadevni poklic je zelo zapleten in do neke mere težaven. Toda to je njen prestiž.

Funkcionalne značilnosti finančnega regulatorja

Vse naloge, ki jih opravlja specialist, veljajo samo za določena delovna področja.

Tako je predstavnik zadevne stroke odgovoren le za določene funkcije določenega podjetja. Kakšne funkcije so to lahko?

Prvič, to je seveda drugačen odnos s finančnimi organizacijami, bankami, vladnimi organi itd. Drugič, to je organizacija vodenja računovodstva, njena priprava. Tretjič, podpira odločanje.

Najpomembnejše in osnovne funkcije so bile imenovane zgoraj. Toda tu lahko pripišemo še nekatere druge pristojnosti. To je na primer izvajanje operacij notranjega nadzora, podpora poslovnim projektom itd.

Zahtevana izobrazba

Samo ne morete dobiti niti enega dobrega položaja. Finančni kontrolor mora biti tudi izobražena oseba.

O tem, kje natančno se lahko naučite delati v zadevnem poklicu, bo opisano kasneje.

Strokovnjaki s področja ekonomije morajo imeti višjo ekonomsko izobrazbo. Enako velja za finančnega kontrolorja. Toda med drugim bi moral tak specialist imeti dobro znanje s področja računovodstva. Preprosto povedano, še vedno morate stopiti do zadevnega položaja: nekaj časa boste morali delati kot preprost računovodja.

Če boste morali delati v mednarodnem podjetju, boste morali dobiti posebno potrdilo (CIPA, MSRP). Poleg tega morate poznati vsaj dva tuja jezika (eden od njih je angleščina).

Tako je finančni kontrolor strokovnjak, ki mora imeti izjemno širok spekter znanja.

O odgovornosti finančnega kontrolorja

V zadevnem poklicu obstaja poseben opis delovnega mesta. V skladu s tem dokumentom je finančni kontrolor dodeljen nekaterim pravicam in obveznostim.

Obstaja razdelek o odgovornosti zaposlenih. Kaj je napisano tam?

  • Za izpolnjevanje rokov za opravljanje svojih nalog mora biti odgovoren finančni kontrolor.
  • Specialist bi moral biti odgovoren za upoštevanje pravil računovodstva. Treba je upoštevati računovodska pravila v podjetju, pa tudi skrbno spremljati izvajanje davčne zakonodaje.
  • Finančni kontrolor je odgovoren za varnost vseh obstoječih sredstev podjetja.

Pravice finančnega kontrolorja:

  • Blokirajte plačila.
  • Interakcija z vlado, vlado in statistiko.
  • Komunicirajte z revizijskimi družbami, bankami.
  • Odločite se za stroške (v skladu z uveljavljenimi standardi - do določenega zneska).

Kakovost in spretnosti, potrebne za delo

Kot pri vsakem drugem delu tudi predstavniki poklica potrebujejo določene lastnosti, spretnosti, lastnosti znakov itd.

Finančnemu kontrolorju je dodeljen celoten obseg pooblastil in pravic. Njegove delovne obveznosti so zaradi tega neverjetno obsežne. Seveda pa ne morejo vsi zavzeti prestižnega položaja upravljavca. Zato mora človek, ki želi dobiti to službo, imeti določene lastnosti. Sem spadajo: pozornost do detajlov, sposobnost pravilnega določanja prednosti, družabnost, odpornost na stres in še veliko več.

Finančni kontrolor in določene spretnosti so izredno potrebni. To je izvajanje v sistemih SAP, ERP, Sage itd. Morate imeti odlično znanje o prestrukturiranju podjetij, pa tudi o "združitvah in prevzemih."

Šele posedanje zgornjih lastnosti, znanja in spretnosti lahko upa, da bo dobil zaželen položaj.

O karierni rasti

Opis delovnega mesta seveda ne bo povedal ničesar o poklicni rasti specialista.

Finančni kontrolor pa ima ogromno priložnosti za izboljšanje svojih znanj, znanj in sposobnosti, zaradi česar lahko še bolj napreduje po karierni lestvici. Kakšne možnosti ima predstavnik zadevnega poklica?

Obvladovanje novih sistemov s strani specialista (na primer MBA) mu bo pomagalo znatno povečati vse možnosti, da postane finančni direktor. Zahvaljujoč trdemu delu je priložnost, da odrastete v izvršnega direktorja. Toda za to je seveda treba obvladati nove veščine, sposobnosti, pridobiti dragocene izkušnje, uvesti vse več delovnih sistemov itd.

Vredno je povedati, da so številni finančni nadzorniki še vedno zadovoljni s svojim delovnim mestom in niso posebej zavzeti za višje položaje. Navsezadnje je veliko ljudi, ki so podrejeni predstavniku zadevne stroke. To so vse vrste specialistov, pomočniki finančnih oddelkov in drugi zaposleni v podjetju.

O prednostih in slabostih stroke. Mnenja o poklicu

Prednosti zadevnega poklica so očitne: to je visoka plača in prestiž ter možnost hitre karierne rasti.

To vključuje tudi delo s podrejenimi, nadvlado nad vsem računovodstvom, pa tudi nekaj svobode delovanja.

Od pomanjkljivosti je seveda treba izpostaviti pretirano veliko odgovornost. Dejansko se skoraj ves proračun podjetja hrani na finančnem nadzorniku. To vključuje tudi težaven razvoj različnih posebnih sistemov, pa tudi težave pri delu z njimi. Interakcija s podrejenimi lahko pripišemo tako zaslugam poklica kot slabosti. Tu bo vse odvisno predvsem od samega regulatorja.

In kaj pravijo sami finančni kontrolorji in pišejo o svojem poklicu? Morda je to vredno vedeti, saj prav iz njih lahko dobite najbolj zanesljive informacije o poklicu. Tukaj je nekaj pregledov:

"Glavna stvar je pokazati resnično živo zanimanje za podjetje, v katerem delaš. Treba se je zares koreniti, morda celo živeti od tega. Šele takrat bo delo resnično ljubljeno in dragoceno."

"Glavna stvar pri mojem delu je disciplina. Le z načrtovanjem vsake malenkosti vnaprej lahko uspeš. Dela finančnega kontrolorja ni napak."

"Moj poklic je resnično zapleten. Vsega tega je preprosto nemogoče spremljati. Kljub temu pomaga kompetentno načrtovanje dejavnosti. Pomembno je razumeti, da imate veliko odgovornosti. Pogosto razumevanje tega spodbudi učinkovito delo."

Skoraj vsak finančni kontrolor je ponosen na svoj poklic. Mnenja o delu so običajno pozitivna. In je povsem upravičeno.