karierno upravljanje

Poklicni scenarist: kje študirati, prednosti in slabosti dela

Kazalo:

Poklicni scenarist: kje študirati, prednosti in slabosti dela

Video: Pogovor s prof. Andreasom Schleicherjem, direktorjem Direktorata OECD za izobraževanje in spretnosti 2024, Maj

Video: Pogovor s prof. Andreasom Schleicherjem, direktorjem Direktorata OECD za izobraževanje in spretnosti 2024, Maj
Anonim

Poklic scenarija je za številne prebivalce povezan s kinematografijo, za nekatere pa z gledališčem. Zanimivo je, da ti strokovnjaki skoraj vedno ostajajo zakulisni, kljub temu, da je razvoj dogodkov v produkciji pravzaprav odvisen od njih.

Kaj počne?

Odgovornost scenarista je, da ustvari replike vsakega lika, navede mesta dejanja in druge podrobnosti. V prihodnosti se lahko originalna zgodba pod vplivom režiserja spremeni. Vendar je scenarij osnova.

Kje deluje?

Poklic scenarista je precej povpraševan. Njeni predstavniki lahko sodelujejo ne le pri ustvarjanju filmov in serij. Njihove storitve so potrebne tudi pri pisanju skript za:

  • računalniške igre;
  • zabavne prireditve;
  • televizijska oddaja
  • gostje pridobivajo na priljubljenosti.

Poklic scenarista vam ne bo omogočil, da ostanete brez dela. Dela za te strokovnjake obstajajo v različnih podjetjih, vključno z:

  • filmski studii in gledališča;
  • oglaševalske in počitniške agencije;
  • IT podjetja, ki izdelujejo računalniške igre itd.

Dolžnosti

Tako kot predstavnik katerega koli drugega poklica mora tudi scenarist izvajati vrsto dejavnosti. Njihov poseben seznam bo odvisen od področja dejavnosti. Naštejemo le osnovne odgovornosti scenaristov.

  • Izdelava koncepta za filme, gledališke produkcije, zabavne prireditve itd.
  • Razvoj potrebnih vsebin. Odvisno od naloge, s katero se sooča specialist, so to lahko pogovorni znaki, naloge za udeležence itd.
  • Scenarij za videoposnetke.
  • Pisanje oglaševalskih objav, pa tudi sporočil za javnost.

Poleg zgoraj omenjenih nalog lahko scenaristu dodeli več dodatnih dejanj, povezanih z udeležbo pri snemanju filma.

Zahteve

Standardni seznam vključuje naslednje predmete, ki jih mora igrati predstavnik poklica scenarista.

  • Višja izobrazba.
  • Ustvarjalno razmišljanje, ki vam bo zagotovo dobro prišlo pri sestavljanju različnih scenarijev.
  • Pravilni govor, tako govorjen kot pisan.
  • Znanje računalnika. Malo je verjetno, da je mogoče najti rokopisne skripte, zato bi moral strokovnjak uporabljati tehniko.
  • Znanje in izkušnje na izbranem področju. Na primer kino, gledališče ali zabavo.
  • Vztrajnost. Obseg scenarijev je različen. Nekateri morajo delati več tednov, odrekati se počitku in žrtvovati ga v prid ustvarjalnemu delu.

Dobro je, če scenarist ne izpolnjuje samo formalnih zahtev za omenjeni poklic, ampak ima tudi talent. Takšna oseba se bo ves čas učila novih zgodb, opazovala, kako se utelešajo v kinu ali na odru itd. Vse to vam omogoča, da pridobite izkušnje, dosežete boljše rezultate pri svojem delu in postanete bolj priljubljeni in temu primerno tudi povpraševani specialist.

Usposabljanje

Poklic scenarista vedno sprejema nove predstavnike. Kljub temu, da seznam zahtev vključuje visokošolsko izobrazbo, brez njega ne morete. Včasih nadobudni ljudje imajo dovolj talenta in sreče, da postanejo scenarist, tudi brez diplome, ki potrjuje obstoj visokošolskega izobraževanja. Vendar ustrezen dokument o filološkem ali gledališkem izobraževanju močno poenostavlja in pospešuje poklicno pot nadarjenih začetnikov.

Kje študirati?

Prosilci se morajo vnaprej odločiti, kam naprej. Poklic scenarista lahko obvlada v gledališki ali kino univerzi. VGIK, GITIS in nekatere druge izobraževalne ustanove bodo na primer odprla svoja vrata za prihodnje strokovnjake.

Zdaj veste, kje se izučiti za poklic scenarista. Vendar morate razumeti, da to področje zahteva stalno prakso. Zato se ni dovolj zanašati le na diplomo. Po prejemu specialist še nima velike vrednosti na trgu dela. Za scenariste je pomembno, da nadaljuje ali začne graditi portfelj. Navsezadnje delodajalce ne zanima formalna diploma, ampak resnična praktična znanja.

Priporočljivo je, da se zbudi razvoj portfelja v času usposabljanja. To vam bo omogočilo, da po diplomi hitro najdete delo.

Prednosti dela

Ugotovimo, zakaj poklic scenarista privablja potencialne prosilce in tiste, ki se še niso odločili za smer dejavnosti.

  • Nenehno povpraševanje. Scenariji so vedno povprašeni, zlasti tisti, ki so priljubljeni pri gledalcih.
  • Visok dohodek. Scenarist lahko zgradi neverjetno kariero in z njo bistveno poveča svojo nagrado.
  • Ustvarjalni poklic. Celoten potek scenaristov je praktično nenehna ustvarjalnost.
  • Realizacija lastnih idej. Zahvaljujoč kinematografski in gledališki umetnosti lahko scenarist svoje ideje predstavi poljubnemu občinstvu.

Slabosti dela

Verjetno ni popolnih poklicev. Scenaristi niso izjema. Pogovorimo se, s katerimi pomanjkljivostmi se morajo spoprijeti v procesu svojih dejavnosti.

  • Ni vsak scenarij povpraševanja. Ni dovolj za razvoj ideje. Poiskati moramo koncept, ki bo zanimiv za gledalce in režiserje.
  • Brez vikenda. Scenaristi morda nimajo normaliziranega urnika. Glede na obseg projekta se morate včasih odpovedati vikendom, da lahko projekt dokončate pravočasno.
  • Pomanjkanje priljubljenosti. Scenarist ustvarja idejo o katerem koli filmu, a običajno ostaja publiki neznan. Ker ga zasenčijo igralci in režiserji.

Plača

Prednosti in slabosti poklica scenarista so vam zdaj znane. Vprašanje dohodka takšnih strokovnjakov pa ni nič manj zanimivo.

Pravzaprav je dajanje natančnih številk neverjetno težko. Iz razloga, da v tej panogi praktično ni fiksnih stopenj. Poleg tega mnogi scenaristi raje delajo sami, sami pogajajo o naročilih. Pristojbina in drugi pogoji se obravnavajo posamično.

Vendar bralcev ne moremo pustiti popolnoma neznanih pisateljevih plač. Če verjamete informacijam, objavljenim na trenutnih prostih delovnih mestih, znaša povprečni dohodek takšnih strokovnjakov od petnajst do osemdeset tisoč rubljev na mesec.

Kot vidite, spodnja prečka ni tako privlačna in primerljiva s povprečno plačo v nekaterih ruskih regijah.

Morate razumeti, da scenaristi povprašujejo ne le na področju kinematografije. Na primer, razvoj koncepta za zabavni program lahko stane od štiri do deset tisoč rubljev.

Če scenarist razvije koncept reklame, je lahko nagrada od sedem do dvajset tisoč rubljev.

Scenarij je do neke mere poseben žanr literarnega dela, ki se razlikuje od vseh drugih. Zato si tega poklica ne bodo izbrali vsi. Zahteva določen talent in nenehno izboljševanje.