karierno upravljanje

Koliko let lahko najstniki delajo in kje?

Koliko let lahko najstniki delajo in kje?

Video: This is INTENSE! - Dimash Kudaibergen & Igor Krutoy - Olimpico 2024, Julij

Video: This is INTENSE! - Dimash Kudaibergen & Igor Krutoy - Olimpico 2024, Julij
Anonim

Številni najstniki razmišljajo o izbiri svojega bodočega poklica. Nekdo si že želi najti službo. A o tem, koliko let lahko delaš, večina ne ve.

V skladu s členom 63 zakonika o delu Ruske federacije lahko začne vsak, ki je starejši od 14 let

dela, vendar brez sklenitve pogodbe. Zahteva soglasje enega od staršev ali organov skrbništva. Največ, kar lahko zaslužite, je 5000 rubljev na mesec.

Poleg tega obstajajo časovne omejitve. Najstniki ne bi smeli delati več kot 3-4 ure na dan. Druga omejitev za 14-letnike: nemogoče je delati na področjih, povezanih z denarjem. Tako so prosta delovna mesta blagajnikov in poštarjev zanje zaprta. Med razpoložljivimi - plakati, kurirji, promotorji. Slednji poklic je še posebej priljubljen med mladimi. Zelo pogosto boste opazili skupine najstnikov, ki ponujajo brošure, ki vas vabijo na dogodek.

Potem, koliko let lahko delaš na komercialnih področjih? Isti kodeks dela daje jasen odgovor: od 16 let. Še več, ko se ta starost pokaže

možnost sklenitve pogodbe. Najstnik postane skoraj polno zaposlen. Časovna omejitev še vedno ni odstranjena. Le rahlo poveča na 5-6 ur. Toda plača se znatno poveča. Dviga se nad življenjsko plačo 2000-3000 rubljev. Izkazalo se je že 8000. Zelo dobro za mladoletnike.

Vendar obstaja delo, za katerega vprašanje, koliko let lahko delaš, ni pomembno. Otroci lahko začnejo prejemati lastne plače že zelo zgodaj. Kako? Pojdite kupiti izdelke za starejše ljudi, ki živijo v soseščini, pomagajte jim pri gospodinjskih opravilih. Peni hvaležnosti se bodo spremenili. Pomoč lahko ponudite tudi zelo zaposlenim ljudem. Veseli bodo tudi, če jim kdo pomaga pri čiščenju, stoji v vrsti pri notarju, nosi dokumente. Pomembno je le, da prevzamete pobudo.

Koliko let lahko delam v internetu? Na to vprašanje lahko trdno odgovorimo: od vseh zavestnih. Nič čudnega, da je novica pokazala 13-letnega najstnika, ki je svoj prvi milijon zaslužil na Globalni mreži. Na internetu je veliko možnosti za ustvarjanje dohodka: ustvarjanje lastne spletne strani, pisanje člankov in borza. Potreben je samo prosti čas. In mladih jih ima dovolj.

Prav tako je marsikoga zaskrbljeno nad vprašanjem, koliko let lahko delaš v McDonald'su. To svetovno znano podjetje ponuja možnosti zaposlitve za najstnike, stare od 16 let. Hkrati mladi prejemajo brezplačno hrano in zelo spodobno plačo. Poleg vsega si mnogi prizadevajo za delo na tem področju, saj je lahko dober začetek za uspešno kariero.

Koliko let lahko delate - danes je zelo priljubljeno vprašanje. Večina mladih išče način, kako najti zaposlitev. Nekdo dobi neformalno službo, drugi se zaposli na trgu dela, tretji začnejo svoje majhno podjetje: popravljajo in krojijo, izdelujejo obrti iz lesa. Potrebno je le imeti željo.