karierno upravljanje

Kako izbrati službo: osnovna merila in nasveti

Kazalo:

Kako izbrati službo: osnovna merila in nasveti

Video: Kdo vam daje zdrave nasvete? je six pack dobro in edino merilo? 2024, Julij

Video: Kdo vam daje zdrave nasvete? je six pack dobro in edino merilo? 2024, Julij
Anonim

Iščete službo? Potem se sprašujete, kako izbrati službo, ki vam je všeč. Prostih je prostih mest in dober specialist postavlja vprašanje, na kakšen položaj se želi prijaviti. K izbiri svoje življenjske poti morate pristopiti zavestno. Kako to storiti, preberite spodaj.

Delo bi moralo biti všeč

Ste se izobrazili in ste že pridobili izkušnje? Ali morda šele začnete iskati svojo prvo zaposlitev? Kako se pravilno odločiti? Oglejte si delovna mesta, ki so trenutno najbolj iskana. Za delo morate iskati svojo specialiteto. Ni smiselno loviti velike plače, če vam ni všeč dejavnost, za katero dobro plačate.

Kako izbrati službo po svojih željah? Razmislite, na katerem področju se želite uresničiti? Ali sanjate, da bi postali zdravnik, umetnik, častnik ali športnik? Pomislite, kje začeti. Kariero boste morali graditi od spodaj. Prijavite se lahko za položaj, ki vas nekako približa sanjam. Če želite postati zdravnik, se lahko zaposlite kot medicinska sestra, če želite biti oblikovalec, predložite življenjepis za delovno mesto pomočnika oblikovalca.

Začeti od spodaj ni strašljivo. Če ste nadarjena oseba, lahko veliko dosežete in hitro se povzpnete na karierni lestvici. Izobraževanje na področju svoje specialnosti lahko pridobite tako, da neposredno kombinirate delo s študijem.

Spodbuda za razvoj

Kako izbrati službo? Eno izmed obveznih meril bi morala biti osebna rast. Vse življenje je nemogoče delati na enem delovnem mestu. Nekdo uspe, vendar ne skrbite, če vam ne uspe. Občasno menjavanje službe je koristno. Lahko preučite "kuhinjo" več podjetij od znotraj in ugotovite, kako delujejo, ugotovite vse prednosti in slabosti uradov.

Glavno merilo za osebo, ki išče sebe, bi morala biti osebna rast. Če podjetje človeku omogoča razvoj, je dobro. Z uresničevanjem lastnih idej, obvladanjem in prakticiranjem novih tehnik, lahko postanete dober specialist. Ne bojte se prevzeti pobude. Kazniva je le tam, kjer je šef tiran. V podjetjih v razvoju so iniciativni delavci vredni svoje zlata. Preden se dogovorite za določeno prosto delovno mesto, se pogovorite z zaposlenimi v podjetju. Če rečejo, da jim je všeč delo, da jim podjetje daje možnost rasti, potem ravnajte odločno, ne boste izgubili.

Kariera

Niste prepričani, kako izbrati službo? Na prvem razgovoru vprašajte, ali boste imeli napredovanje v karieri. Strinjam se, da vse življenje na istem mestu ne gre za najboljše možnosti. Človek, ki se nikamor ne trudi, se bo hitro zataknil v svoji rutini. Pomanjkanje spodbud za razvoj bo poslabšalo delo. Ko ima podjetje zdravo konkurenco in ima človek priložnost, da se čez nekaj časa povzpne na karierni lestvici, bo imel spodbudo za razvoj. Oseba se bo potrudila, da bo delala dobro in učinkovito. Ukvarjali se boste s samorazvojem, kar pomeni, da ne boste stagnirali.

Prijazna ekipa

Kako izbrati pravo službo? Preden se zaposlite, preberite ocene o podjetju na internetu in se pogovorite z zaposlenimi. Ugotovite, kakšen odnos se je razvil v timu. Če ima podjetje velik promet, potem nekaj ne ustreza ljudem. Za vse paste morate vedeti vnaprej. Če ima ekipa dober odnos, potem lahko preprosto postanete del ekipe. Kolegi vam bodo pomagali udobno na delovnem mestu in pomagali ne samo na začetku, ampak tudi v prihodnosti. Če ima podjetje zaostrene odnose med zaposlenimi, se vam bo težko pridružilo timu. Stalne prepire in medčloveške vojne so zamudne. Razmišljali boste o tem, kako graditi odnose z ljudmi, ne o tem, kako lahko opravljate svoje delo. Prepiri, nesporazumi in nesoglasja vam bodo pokvarili razpoloženje.

Ugotovite, kako šef ravna s svojimi podrejenimi. Če je direktor tiran, potem dvakrat premislite, preden se prijavite za službo. Nemogoče je sodelovati s človekom, ki sprejema odločitve, odvisno od njegovega razpoloženja.

Dostojno plačilo

Plača ima pomembno vlogo pri izbiri službe. Svoje znanje morate ustrezno ovrednotiti. Delo za peni nima smisla. Dobrodelno delo opravljajo ljudje z dobrim finančnim stanjem. Če na svojem bančnem računu nimate nekaj dodatnih milijonov, potem ne smete izgubljati časa za slabo plačano delo. Trezno ocenite svoje sposobnosti. Delo vam vzame večino časa. Prav ona vas bo nahranila in vam dala priložnost, da se sprostite, kot želite. Če podjetje nima karierne rasti, potem boste vse življenje delali za peni. Ta možnost ni preveč svetla.

Kako izbrati službo po svojih željah? Poiščite posebnost, v kateri se želite uveljaviti, in predložite življenjepis več podjetjem s podobnimi dejavnostmi. Ste dobili nekaj povratnih informacij? Takoj določite, kakšne možnosti boste imeli. Ni se vedno vredno strinjati z najvišjo plačo. Če imate možnosti za kariero, potem lahko vlagate dolgoročno. V tem primeru boste spremenili čas za izkušnjo, ki vam bo pozneje prinesla denar.

Lokacija

Delo v bližini doma je idealna možnost. Če vam je uspelo najti podjetje, ki se nahaja v bližini vašega prebivališča, menite, da je to velik uspeh. V službi človek preživi večino svojega časa. Mestni izleti se izmučijo in odnesejo dragocene ure sprostitve.

Vendar ni vedno mogoče najti dela v bližini hiše. Kaj storiti v tem primeru? Če najamete stanovanje, potem ni težav. Mesto lahko najamete nekje v bližini podjetja, v katerem delate. In če ste lastnik stanovanja? V tem primeru se nima smisla dogovoriti za potovanje v drug del mesta, da bi tam delali 8 ur. Cenite sebe in svoj čas. Službo lahko najdete nekje bližje. Ali se vam zdi neumno odpovedati se sanjam, če je geografsko oddaljeno od vas? Oseba, ki tako misli, ni nikoli dve uri preživela na cesti. Takšna potovanja bodo utrudila in motila.

Če ne najdete zaposlitve bližje, ponudite direktorju podjetja sodelovanje na daljavo. Primerno je delati od doma. V podjetje lahko potujete ne vsak dan, na primer dvakrat na teden.

Kako se odločiti za prosta delovna mesta

Človek ima vedno pravico izbrati službo. Lahko se strinjate s katero koli možnostjo, ki jo želite. Toda kako izbrati sanjsko službo? Pojdite na nekaj intervjujev in nato na list zapišite vse prednosti in slabosti možnih možnosti. Izbrati morate podjetje, kjer bo več prednosti. Po katerih kriterijih bi se morali odločiti? Ocenite lokacijo dela, tim, vodstvo, karierno rast, plačo, možnost samouresničitve in motivacijo za razvoj.

Kako izbirati med dvema zaposlitvama? Včasih je sprejemanje odločitev intuitivno. Človek vedno ve, kaj hoče. Lahko vržete kovanec. Ni treba gledati, kaj izpada - glave ali repi. V tistem trenutku, ko bo kovanec v zraku, boste že točno vedeli, kateri izid vam je najbolj všeč.

Bi moralo biti delo hobi?

To vprašanje marsikoga muči. Kakšno je vaše mnenje o tem? Delo zavzame večino človekovega življenja, zato je samoumevno, da bi moralo biti zabavno. Super je, če uspete zaslužiti za preživljanje s svojo najljubšo stvarjo.

Kaj je pomembno pri izbiri službe? Moralno zadovoljstvo tega, kar počnete. Če uživate v preteklem dnevu, potem je delo primerno za vas. Toda delo ni edino, kar bi moral človek živeti. Branje, potovanja, šport, rokovanje, intelektualne igre - vse to lahko štejemo kot hobi. Polnost življenja mora biti največja, da se človek počuti dobro. Zato ne skrbite, če vaše delo ni hobi. Glavna stvar je, da vam delo v življenju prinaša zadovoljstvo. Za prostočasne dejavnosti lahko najdete prosti čas.