karierno upravljanje

V iskanju poklica: poklici, povezani s kemijo

Kazalo:

V iskanju poklica: poklici, povezani s kemijo

Video: To bo moj poklic: Inženir lesarstva 2024, Junij

Video: To bo moj poklic: Inženir lesarstva 2024, Junij
Anonim

V šoli so mnogi menili, da je kemija neuporaben predmet in da v prihodnosti tega ne bo. No, na dvorišču XXI stoletja je čas tehnološkega napredka. In zdaj so poklici, povezani s kemijo, na vrhu seznama najbolj iskanih delovnih mest na trgu dela. In dobri kemični znanstveniki lahko brez dvoma računajo na obetavno in dobro plačano delo.

Toda ali so vse kemijske industrije zdaj zelo spoštovane? In kje pridobiti kemijsko izobrazbo? Kakšne so zahteve za take strokovnjake? Vsa ta vprašanja so povsem logična in zahtevajo jasen odgovor.

Vloga kemije v sodobnem svetu

Za začetek bomo razumeli, kaj je kemija. Če se ne spuščate v podrobnosti, potem je to področje naravoslovja, ki proučuje strukturo različnih snovi, pa tudi njihovo reakcijo z okoljem. To pomeni, da so poklici, povezani s kemijo, potrebni za preučevanje teh reakcij in njihovo uporabo v korist podjetja, države ali celotnega človeštva.

Zdaj so skoraj vsi izdelki na trgu tako ali drugače povezani s tehnologijami, ki uporabljajo kemične reakcije. Na primer, čiščenje goriva, uporaba barvil za živila, detergenti, pesticidi za gnojila in tako naprej. Tudi pri izdelavi lesenega pohištva, ki slovi po naravni čistoči, danes uporabljajo kemične koncentrate, laki in laki.

Zato je za strokovnjake na tem področju vedno zaposlitev. Kemik, še bolj pa procesni inženir, bo vedno lahko našel primerno mesto v mestni proizvodnji, glavna stvar je, da prvotno izberemo pravo smer.

Zahteve za strokovnjake

Najprej bi morali imeti ljudje v tem poklicu dober spomin in analitičen um. Konec koncev je kemik znanstvenik, ki mora biti sposoben predvideti posledice kemične reakcije in za to si morate zapomniti na tone teoretičnega in praktičnega gradiva.

Tudi poklici, povezani s kemijo, zahtevajo veliko časa za obvladovanje. Zato bi moral biti bodoči specialist pripravljen na dejstvo, da se bo moral tej znanosti popolnoma posvetiti. Pravilneje bi bilo reči, da je kemik bolj poklic kot poklic.

No, zadnja stvar je ustvarjalnost. Inovativne ideje, kreativen pristop in nekonvencionalen pogled na znane stvari omogočajo kemiku nova odkritja. Namreč, zdaj jih tako podjetja in korporacije tako potrebujejo, da bi lahko obšli tekmece.

Kje dobiti izobrazbo?

Gradivo, ki se ga učijo v šoli, je le vrh ledene gore. Za poglobitev svojega znanja na tem področju morajo bodoči strokovnjaki izbrati ustrezno izobraževalno ustanovo.

Osnovne koncepte lahko dobimo na fakulteti oz. Morate pa razumeti, da bo kakšno delo naknadno odvisno od izbire izobraževalne ustanove. Kemik je dokaj širok pojem, saj nekateri sodelujejo pri proizvodnji barv, drugi pa povečujejo kakovost aditivov za živila. In če izberete kraj za študij, morate najprej razmišljati o svoji prihodnosti in perspektivi fakultete.

Kar zadeva visokošolsko izobraževanje, ponuja priložnost za dostop do najprestižnejših poklicev s področja študija kemijskih reakcij. Sem spadajo biotehnolog, nanokemik, strokovnjak za alternativne oblike energije ipd.

Od teorije do prakse

Če z delitvijo kemikov na razrede in skupine ni mogoče ugotoviti krivde, potem lahko ločimo dve glavni vrsti: teoretični in praktični.

Prvi je raziskovalec. Znanstvenik je od glave do pet, dneve in noči preživlja v raziskovalnem laboratoriju v iskanju novih elementov, spojin in formul. Je urednik, ki je lačen odkritja. Za to kategorijo ljudi bi morala biti kemija smisel življenja, sicer se ne bi smeli zavedati uspešnih odkritij.

Kar zadeva praktične kemike, pri svojem delu uporabljajo znanje, ki so ga odkrili kolegi. Njihova glavna naloga je oživiti vse ideje in to celo tako, da bi služile v korist njihove organizacije ali podjetja. Živahni primer je lahko kemijski inženir, kemični tehnolog itd.

Toda, kot smo že povedali, gre le za splošno delitev. V resnici je vse veliko bolj zapleteno in zmedeno.

Poklici s kemijo: seznam najbolj iskanih specialnosti

Ne bomo govorili o strokovnjakih, ki delujejo na področju rafiniranja nafte in proizvodnje plina, saj so že od nekdaj veljali za elito in imajo seveda velike plače. Bolj smiselno bi bilo opisati tiste poklice, povezane s kemijo, ki lahko zagotavljajo delo v skoraj vseh regijah.

Torej, najbolj priljubljene kategorije kemikov:

  1. Kemik-tehnolog. Glede na profil usposabljanja lahko dela v prehrambenih ali industrijskih podjetjih. Glavna naloga tega strokovnjaka je nadzor kakovosti izdelkov, pa tudi uvajanje inovacij v proizvodnjo.
  2. Kozmetični kemik. Zelo priljubljena destinacija, zlasti v tistih regijah, kjer so velika kozmetična podjetja.
  3. Farmacevt. Visoka izobrazba omogoča delo v velikih podjetjih, ki proizvajajo droge. Navadni specialist lahko vedno najde mesto v mestni lekarni.
  4. Kemičar iz okolja. Skoraj vsako mesto ima oddelek, ki spremlja okoljske razmere v okrožju. V takšni organizaciji je vedno položaj kemika s polnim delovnim časom.
  5. Forenzika in forenzična preiskava. Kemiki so potrebni tudi na ministrstvu za notranje zadeve, saj lahko, kot kaže praksa, njihovo znanje pomaga pri lovu kriminalcev.

Pogled v prihodnost

Če govorimo o visoko plačanih poklicih, povezanih s kemijo, potem ne moremo omeniti področja, ki raziskuje alternativne vire energije. Konec koncev bo kmalu zmanjkala oskrba z nafto, isto se bo zgodilo s plinom, tako da vsako leto povpraševanje po takih specialistih hitro narašča. In kdo ve, morda bodo čez 10-20 let kemiki na tem področju vodili na seznamu najbolj iskanih specialistov.