karierno upravljanje

Predstava o vzgojiteljici v vrtcu

Kazalo:

Predstava o vzgojiteljici v vrtcu

Video: vrtec Pivka-skupina GUMBKI, pesem Čebelar 2024, Maj

Video: vrtec Pivka-skupina GUMBKI, pesem Čebelar 2024, Maj
Anonim

Vsak učitelj, vključno z učiteljem, mora občasno (enkrat na pet let) opraviti certifikacijo. Njeno bistvo je potrditev stopnje usposobljenosti pred pedagoško skupnostjo. Kaj je potrebno za uspešno dokončanje tega postopka? Kakšne so zahteve za zaposlene v vrtcih?

Postopek certificiranja pedagoškega osebja

Ker naj bi ugotovili usposobljenost zaposlenega, se oblikuje posebna strokovna skupina treh ljudi. Po naročilu direktorice vrtca se certificirani učitelj seznani s časom izpita, pa tudi s tistimi, ki so vključeni v skupino. Če eden od njih vzgojitelja ne zadovolji, ima pisno pravico, da se ne strinja s sestavo strokovnjakov in prosi vodjo predšolske uprave, da imenuje novo sestavo skupine. Vse dejavnosti, povezane s potrditvijo stopnje strokovne usposobljenosti, imajo deset dni. Karakterizacija učitelja za certificiranje temelji na analizi portfelja, obiskovanja odprtih predavanj, med ustnim pogovorom s certificiranim učiteljem.

Pregled certificiranja na daljavo

Celoten postopek je sestavljen iz dveh delov. V procesu internega preverjanja učitelj strokovnjakom dokaže svoje neposredne dejavnosti: z otroki izvede odprto učno uro, prikazuje uporabo sodobnih pedagoških tehnologij pri svojem resničnem delu.

Karakteristike vzgojitelja v vrtcu morajo vsebovati informacije o tistih elementih pedagoških tehnik, razvitih posebej za delo s predšolci, ki jih uporablja certificirani vzgojitelj. V katerih primerih se učiteljev interni izpit ne opravi? Če je učitelj postal zmagovalec prednostnega nacionalnega projekta "Izobraževanje" na regionalni (ruski) ravni, ima pravico do certificiranja, ne da bi imel odprte prireditve.

Značilnosti vodenja odprte lekcije

Za izvajanje vzgojno-izobraževalnih dejavnosti v vrtcih so bili uvedeni zvezni vzgojni standardi druge generacije. Vsebujejo osnovne zahteve za predšolske otroke, navajajo vse univerzalne spretnosti, ki jih morajo otroci v vsaki fazi razvoja obvladati. Prav ti kazalniki uporabljajo strokovnjake, ki ocenjujejo kakovost certificiranega učitelja, ki izvaja odprto učno uro. Karakterizacija za vzgojitelja vključuje podroben opis skladnosti predšolskih otrok z zahtevami, ki so predstavljene v zveznem državnem izobraževalnem standardu. Od tega je neposredno odvisna kategorija, ki bo dodeljena učitelju.

Oddaja promocije

Karakterizacijo učitelja lahko poleg strokovnjakov napišejo tudi starši učencev. Učitelj lahko s pravilno in kompetentno pripravo računa na oddelčno nagrado za prizadevnost pri delu, vestno izvajanje njihovih opisov delovnih mest. Informacije, ki jih posredujejo starši, so seznanjene z vsemi zaposlenimi na pedagoškem svetu. Če se kolegi strinjajo, da si učitelj zasluži spodbudo, se pripravi karakterizacija učitelja od predstojnika do oddelka za izobraževanje. Na ravni občine se sprejema odločitev o priporočljivosti nagrajevanja učitelja. Če se sprejme pozitivna odločitev, se začne postopek zbiranja svežnja dokumentov. Za vzgojitelja je podelitev naziva ali podelitev diplome za vestno delo pogosto prijetno presenečenje.

Kako napisati značilnost za učitelja

Da lahko učitelj računa na uspešno opravljeno certificiranje, nagrajevanje, mora biti lastnost učitelja pravilno napisana. Poskusimo ugotoviti, katera merila so predstavljena v tem dokumentu. Obstaja navodilo, v skladu s katerim se za vzgojitelja predšolske šole pripravi karakterizacija. Vzorec bomo predstavili nekoliko kasneje, a za zdaj izpostavljamo odseke, ki naj bi bili v njem prisotni.

Navodila

Karakterizacija skrbnika se začne z uradnimi informacijami. Obvezno navedite:

  • Polno ime;
  • Datum rojstva;
  • stopnja izobrazbe (ime izobraževalne ustanove, fakultete, posebnost, letnik mature);
  • trajanje delovnega mesta vzgojitelja.

Kaj bi še moralo biti zapisano v značilnosti

Nadalje je pomembno podrobno opisati vse poklicne lastnosti vzgojitelja, ki temeljijo na nalogah, ki jih Ministrstvo za izobraževanje Ruske federacije postavlja pedagoškim delavcem DOE. Vključevati bi jih bilo treba v organizacijo dejavnosti predšolskih otrok, imeti komunikacijske veščine komunikacije z otroki, vedeti in uporabljati sodobne pedagoške tehnologije ter se spopadati z nastajajočimi konfliktnimi situacijami. Stopnja izpolnjevanja posebne naloge, ki je bila dodeljena vzgojitelju v vrtcu po posodobitvi ruskega izobraževanja, da prepozna in razvije posamezne sposobnosti vsakega otroka, nujno vsebuje karakterizacijo učitelja na PMPK. Če je učitelj razvil svoje izobraževalne metode, ki jih uporabljajo drugi kolegi, ima publikacije, se to odraža tudi v njegovem opisu.

Zahtevane poklicne spretnosti

Domača psihologa L. S. Vygotsky in S. L. Rubinstein sta dejavnosti vzgojitelja obravnavala kot skupek posebnih dejanj, katerih namen je oblikovanje polnopravne osebnosti predšolskih otrok. Če upoštevamo primer karakterizacije učitelja (za certificiranje), ugotavljamo, da odraža takšne spretnosti, kot je sposobnost opazovanja discipline med poukom, ne da bi pri otrocih uporabljali fizične kazni. Dober učitelj ne bi smel biti v konfliktu s kolegi, starši svojih oddelkov.

Primer funkcije

Ponujamo vam vzorec značilnosti vzgojitelja vrtca, predstavljenega za nagrado.

"Elena Sidorova je leta 1985 diplomirala na Leningradskem državnem pedagoškem inštitutu A. Herzen. Prejela je kvalifikacijo učitelja. Elena Anatolyvna deluje na državnih programih in učnih pripomočkih, ki jih je odobrilo Ministrstvo za šolstvo Ruske federacije. Od leta 2007 učiteljica izvaja posebne tečaje za svoje učence, namenjen ustvarjanju ekološke kulture, učni načrt, ki ga je razvil sam učitelj, je pregledal Oddelek za šolstvo. Rekreacijske vsebine vključujejo elemente problematičnega učenja z elementi igre, informacijske in komunikacijske tehnologije.

Od leta 2004 učitelj sodeluje v oddelku za okolje okrožne uprave, vodi skupne izlete, otrokom ponuja oblikovalske dejavnosti. Od leta 2012 organizira pouk v Mavričnem ekološkem in krajevnem krožku, ki se osredotoča na praktične dejavnosti: okoljske akcije, delovne pristanke, izlete, izlete in mojstrske tečaje. Učiteljica je leta 2013 z otroki in starši organizirala državno potovanje po obali Belega morja.

Učitelj pozna teorijo in metodologijo dela s predšolci v popolni skladnosti z zveznimi vzgojno-izobraževalnimi standardi, ima poglobljeno znanje, zna uporabljati inovativne oblike, sredstva, učne metode. V učilnici in v izvenšolskih dejavnostih učitelj uporablja znanje otroške razvojne psihologije. Elena Anatolyevvna ima prijateljske odnose z otroki in njihovimi starši.

Učitelj nenehno posplošuje in širi lastne pedagoške izkušnje z odprtimi pouki, mojstrskimi tečaji, objavami razredov in dogodkov.

Aktivno sodeluje pri delu okrožnega metodološkega združenja vzgojiteljev predšolskih otrok. Leta 2012 na temo "Dejavnosti okoljskih in regionalnih študijskih krožkov za razvoj zanimanja za predšolske otroke v njihovi rodni deželi." V letu 2013 na temo "Uporaba regionalne komponente v vrtcu".

Vzgojitelj posveča posebno pozornost raziskovalnim in oblikovalskim dejavnostim v vrtcu. Njeni učenci so aktivni udeleženci vseh okoljskih akcij in prireditev, ki jih organizira okrožni oddelek za izobraževanje. Postali so zmagovalci in nagrajenci regijskega natečaja otroških risb "V svetu živali." Učitelj letno sodeluje v žiriji regionalnih izobraževalnih raziskovalnih konferenc in je bil večkrat vodja študentske učiteljske prakse.

Elena Anatolyevvna je prejela častno diplomo oddelka za izobraževanje in znanost uprave Moskve (2006).

Kandidaturo Sidorove Elene Anatolijeve je priporočil metodološki svet vrtca št. 201 Občinski proračunski vzgojni zavod, protokol št. 2 z dne 12. aprila 2014."

Predlagani vzorec pisanja značilnosti učitelja je mogoče vzeti za osnovo, vnesti dodatke in spremembe ob upoštevanju značilnosti njegove osebnosti.

Posebnosti ocenjevanja pedagoške dejavnosti

Da bi lahko dejavnost učitelja v celoti ovrednotili, je treba izvesti obsežen študij. Vključuje kombinacijo organizacijskih, komunikacijskih, konstruktivnih, gnostičnih komponent.

Raziskovalci so prepričani, da je med dejavnostmi vzgojitelja in učitelja veliko skupnega. Specifičnost dela v vrtcu je, da je potrebno ne le uporabljati pedagoške tehnologije, ampak tudi organizirati dejavnosti oddelkov, njihovo komuniciranje, razvoj.

Zaključek

Tak poklic kot vzgojitelj v vrtcu je težaven in odgovoren, zato v vrtcu vzgojiteljice delajo pravi strokovnjaki. Vsak od teh zaposlenih ima pravico do zaslužene spodbude za njihovo trdo delo v obliki častnega spričevala, oddelčne nagrade. Da bi „nagrada našla junaka“, je pomembno, da vodja vrtca pravočasno pripravi sveženj dokumentov in ga predloži Oddelku za šolstvo. Med dokumenti, ki jih je treba predložiti, posebno mesto zaseda kakovostna značilnost učitelja. Končni rezultat je odvisen od tega, kako podrobno se odražajo glavne poklicne lastnosti vzgojitelja: dodelitev naziva, pridobitev naslednje kvalifikacijske kategorije.