karierno upravljanje

IT sfera - kaj je to področje dejavnosti?

Kazalo:

IT sfera - kaj je to področje dejavnosti?

Video: Informativni dan 2021 na UL Medicinski fakulteti 2024, Maj

Video: Informativni dan 2021 na UL Medicinski fakulteti 2024, Maj
Anonim

IT je zelo mlado področje dejavnosti. Zlasti za Rusijo, ki zaradi zapletene politične preobrazbe prvih let neodvisnosti dolgo časa ni mogla iti na vrsto s tehnološkim razvojem zahodnih držav. Danes seveda IT strokovnjaki iz naše države hitro zapirajo vrzel s tujimi kolegi. Navadni državljani se začnejo zanimati za informacijsko tehnologijo. IT sfera - kaj je to? V katerih poklicih ljudje delajo? Je težko delati na področju IT-tehnologij?

Teorija

Informacijska tehnologija (angleška okrajšava je IT, v celoti pa "informacijske tehnologije") je skupek področij človeške dejavnosti, pa tudi izobraževalnih ved, ki so povezane s procesi ustvarjanja, shranjevanja, obdelave podatkov, pa tudi upravljanja z njimi z uporabo računalnikov (in drugih vrst računalniška tehnologija).

IT: mednarodna interpretacija

IT sfera - kaj je to - znanost ali uporabna dejavnost? Menijo, da oboje. Podpira ga lahko na primer avtoriteta velikih mednarodnih organizacij. Zlasti obstajata dve priljubljeni definiciji bistva IT Unesca. Po prvem je informacijska tehnologija skupek disciplin (narave tehnoloških, znanstvenih ali inženirskih raziskav), ki preučujejo načine organiziranja dejavnosti ljudi, ki obdelujejo in shranjujejo podatke. Druga opredelitev strokovnjakov Unesca je naslednja. IT je računalniška tehnologija, pa tudi metode njene interakcije z ljudmi in industrijsko opremo, njeni aplikativni programi, pa tudi vidiki družbeno-ekonomskega in kulturnega razvoja ljudi, povezanih z njegovim delom.

Kakšno mesto zaseda internet v strukturi takega pojava, kot je IT sfera? Kaj je to v razumevanju teoretikov informacijske tehnologije? Interpretacije vloge interneta so seveda številne. Toda v večini strokovnih razlag je svetovni splet preprosto orodje za prenos (izmenjavo) podatkov. Internet običajno ne velja za ločen razred dejavnosti IT.

IT: ljudje in poklici

Ljudje, katerih poslovni profil je povezan z izvajanjem nalog v okviru informacijske tehnologije, se običajno imenujejo IT strokovnjaki. Obstaja veliko konkretnih primerov dejavnosti, ki ustrezajo tej definiciji. Razmislite o nekaterih pogostih poklicih IT: programer, sistemski administrator in spletni skrbnik.

Programer

To je oseba, ki je usposobljena za ustvarjanje in urejanje algoritmov, napisanih v posebnih jezikih in zasnovanih za organiziranje in organiziranje procesa vhodno-izhodnih podatkov z uporabo računalnika ali druge vrste računalniške opreme. Za kaj se gre? Glede programov, seveda. Ti algoritmi, ki jih človek nastavi, omogočajo, da računalnik razume njegova "naročila". Primeri programskih jezikov so C ("C"), Perl, Java.

Uporabnik s pomočjo programa jasno pove, kaj želi od njega. Po drugi strani računalnik, ki prepozna "zahteve", odda v jeziku, ki je človeku razumljiv - besedilo, slike, zvok - rezultat.

Programer: teoretik ali praktik?

Programer ni znanstvenik ali teoretik. Tudi če dela na univerzi in opravlja naloge, povezane z raziskavami. Se pravi, pomembno je razumeti, da ta oseba najprej nekaj proizvede, zato se lahko njegova dejavnost šteje za uporabljeno. Programiranje je področje IT-tehnologije, pri katerem ima vidik praktične uporabnosti dejanj ljudi ključno vlogo. Tukaj je vedno pričakovati, da bo vsako teoretično delo pripeljalo do določenega rezultata.

Računalniški program ni samo besedilo v določenem jeziku. Je tudi samostojen izdelek, ki lahko deluje neodvisno od drugih. Ključna značilnost programa je neodvisno delovanje. Lahko se prenese nekam v obliki datotek ali po možnosti proda.

Poslovanje z IT v resnici temelji na prodaji rezultatov dela programerjev. Največje IT družbe: Apple, Microsoft in drugi zaslužijo s tem.

Za delo s programi sploh ni potrebno pridobiti posebne izobrazbe in biti certificiran specialist - to so le možni načini za pridobitev zahtevanih znanj.

Večjezičnost je glavna zahteva

Običajno programerji vedo več jezikov za gradnjo algoritmov hkrati. Če ne, potem obvladovanje novih običajno ni težko, saj so osnovna načela "komunikacije" z osebnim računalnikom na splošno enaka. Nekateri jeziki so bolje prilagojeni ustvarjanju računalniških iger, drugi - izdaji urejevalnikov besedil. V mnogih primerih, ko ste program napisali v enem jeziku, ga lahko "prevedete" v drugega, ne da bi pri tem izgubili funkcionalnost.

Sistemski skrbniki

Primer drugega pogostega poklica na področju IT je sistemski skrbnik. To je oseba, ki je usposobljena za zagotovitev stabilnega delovanja zaupane računalniške opreme. Se pravi, v prvi vrsti gre za zaposlenega. Sistemski administrator je v manjši meri poklic, v večji meri funkcionalna vloga. To lahko dokazuje tudi dejstvo, da je na seznamih univerzitetnih specialnosti "sistemski administrator" izjemno redek. Medtem ko je "programer" reden. Vendar sta obe dejavnosti priznani po poklicih.

Delo osebe kot sistemskega skrbnika na splošno ni povezano s pisanjem programov. Najpogosteje se "admin" ukvarja s strojnimi komponentami računalnikov in sodeluje pri postavljanju tiskalnikov, modemov, monitorjev itd.

Delo sistemskih skrbnikov se pogosto splača izučiti (poučiti) druge zaposlene o osnovah pravilnega dela z računalniki in drugimi napravami. Če je podjetje veliko, v njegovem osebju pa je več "administratorjev", je lahko vsakdo odgovoren za določeno področje. Relativno gledano, Ivanov - za učinkovitost notranjega računalniškega omrežja, Petrov - za stabilnost komunikacijskega kanala z internetom, Sidorov - za pravilno delovanje programov na osebnih računalnikih zaposlenih.

Vidimo, da je sistemska administracija primer poklica, v katerem je človek zaposlen s strojno področje te globalne kategorije, ki je področje IT. Ni dvoma, da je to enako kot programiranje, najpomembnejši del informacijske tehnologije.

Spletni skrbnik

To je oseba, ki se ukvarja z ustvarjanjem spletnih strani na internetu, predstavnik ene najmlajših IT poklicev. Programerji in sistemski skrbniki so se vrnili, ko je bila svetovna mreža v fazi teoretičnega razvoja. Spletni skrbniki in programerji so do neke mere tesni poklici. Združuje jih dejstvo, da ustvarijo izdelek, ki je pomemben z vidika uporabe računalnika - spletnega mesta ali programa. IT je področje dejavnosti, na katerem so si številni poklici in specializacije podobni. Vendar je še vedno veliko razlik.

Spletni skrbnik deluje s posebnim jezikom - HTML. Ima določene podobnosti s programskimi jeziki, in sicer z algoritmi, s katerimi človek računalniku jasno pove, kaj želi. V tem primeru mora izgledati spletna stran, ki jo prikazuje brskalnik. Toda HTML ima eno funkcijo, ki mu ne omogoča uvrstitve kot programski jezik: algoritmi, ki jih ustvari, se ne morejo samostojno izvajati. Dejstvo je, da spletna stran ni program, ampak dokument, ustvarjen tako, da ga internetni brskalnik pravilno prepozna.

Seveda veliko spletnih skrbnikov uporablja specializirane programske jezike, namenjene ustvarjanju izboljšane funkcionalnosti ustvarjenega spletnega mesta. V tem primeru govorimo o tem, da na internetu ne postavljamo spletnih strani, ampak lahko samostojno izvajajo algoritme. In potem se združita dva poklica: spletni skrbnik poleg glavne dejavnosti postane programer.

IT literarni učenjaki

Omeniti velja, da je izdelava spletnih strani področje IT tehnologije, ki meji na veliko število zelo različnih industrij. Spletni skrbniki se pogosto obrnejo na oblikovalce, psihologe, ki jim lahko pomagajo narediti vtis na uporabnike. Pomembno vlogo pri ustvarjanju spletnih mest igrajo humanitarna področja - jezikoslovje, filologija, literarna kritika, saj je besedilo najpomembnejša sestavina spletnih dokumentov. Za obiskovalce virtualnih portalov mora biti kompetenten in privlačen.

IT je področje dejavnosti, ki meji na zelo veliko drugih industrij. To je predvsem marketing. Razumljivo - IT poslovanje vključuje promocijo računalniških izdelkov na različnih trgih. To je lahko sociologija, ki vam omogoča razumevanje posebnosti javnega mnenja glede razvoja računalniških omrežij ali distribucije katere koli programske ali strojne rešitve. Matematiki, ekonomisti in ekologi lahko pomagajo IT strokovnjakom.

Kadar si poklici niso podobni

Kljub dejstvu, da so vse zgoraj omenjene dejavnosti povezane z IT, ljudje, ki predstavljajo eno od njih, morda nimajo nobene zveze z drugima dvema. Mogoče je, da programer, ki zna na desetine računalniških jezikov, nima pojma, kako deluje znotraj korporacijsko omrežje ali kako nastaviti računovodsko programsko opremo. Medtem ko vse te naloge "administrator" zlahka reši. Po drugi strani se spletni skrbnik, ki ima izjemno nadarjenost pri gradnji kul spletnih strani, morda ne bo sposoben pravilno spoprijeti z barvno shemo svojega monitorja in bo poklical pomoč istega sistemskega skrbnika. Slednji, dobro seznanjen z natančnostmi vzpostavljanja povezave med notranjimi osebnimi računalniki in strežniki ponudnika internetnih storitev, je možno, da ne bo razumel niti besede iz označevalnega jezika hiperteksta.

Ozki profil ali široka specializacija?

Obstaja različica, da bi moralo biti delo na področju IT tehnologij čim bolj ozek profil. V nekaterih primerih je to upravičeno, vendar le, če je specializacija, ki jo izbere oseba, resnično tržno povprašena na strateškem področju. Strokovnjak za IT, ki pozna samo en programski jezik, čeprav popolno, se lahko prej ali slej sreča s situacijo, ko postane njegovo znanje zastarelo. V zvezi s tem mnogi strokovnjaki priporočajo, da se programerji usposobijo za učenje več jezikov - čeprav ne tako globoko, vendar z nenehno sposobnostjo spreminjanja profila glede na razmere na trgu dela. Enako velja za sistemske skrbnike in spletne skrbnike. Res je malo verjetno, da obe teh pozicij IT ne bosta več pomembni za trg. Težko si je predstavljati, da bodo podjetja, kot je sistemski administrator ali spletni skrbnik, izginila v podjetjih. Ne glede na to, kako se spreminja IT sfera, bo podjetje za razvoj spletnih mest in dobavitelj blagovne znamke računovodske ali druge specializirane programske opreme verjetno ostalo med najpogostejšimi poslovnimi enotami.