povzetek

Osebne lastnosti v življenjepisu: primeri, značilnosti in priporočila

Kazalo:

Osebne lastnosti v življenjepisu: primeri, značilnosti in priporočila

Video: Analiziraj se in izdelaj prepričljiv CV 2024, Maj

Video: Analiziraj se in izdelaj prepričljiv CV 2024, Maj
Anonim

V luči popolne brezposelnosti in norih natečajev za prosta prosta delovna mesta pri vlagateljih morajo prosilci dobesedno oditi, da bi pritegnili pozornost. Toda še pred neposrednim sestankom s potencialnim delodajalcem morajo izdelati življenjepis in priporočljivo je, da to storijo kar najbolje. Na to temo je veliko priporočil in skoraj vsak izmed nas ve, kako izpolniti vprašalnike za prosilce za prosto delovno mesto, hkrati pa so nekateri njihovi predmeti izpolnjeni nepravilno ali celo ostanejo prazni.

Najprej se nanaša na poglavje "Osebne lastnosti". Če povzamemo, ta postavka ni obvezna, saj je za vsakega delodajalca bolj pomembno, da dobi informacije o izobrazbi osebe, njenih izkušnjah, specifičnih spretnostih in sposobnostih. Hkrati je vsak zaposleni oseba, ki ima poseben nabor lastnosti, ki mu omogočajo, da se spopade z nalogami in izpolni svoje delovne obveznosti. Zato je načeloma pomembno razumeti, katere lastnosti znaka ljudem pomagajo pri doseganju ciljev in kaj, nasprotno, jim to preprečuje.

Kaj so osebne lastnosti?

Jasno opredelitev tega koncepta je praktično nemogoče, saj vključuje preveč sestavnih delov. Ko morate za življenjepis navesti osebne lastnosti, mislimo na družbeno pomembne lastnosti v značaju določene osebe. Lahko je odporna na stres, točna in namenska, utrujena od vseh in bolj izjemnih lastnosti: odzivnost, natančnost, predvidevanje.

Strokovnjaki za zaposlovanje priporočajo, da prosilci ne izmislijo ogromnega seznama svojih zaslug. Treba je določiti največ pet prednosti vaše osebe pred drugimi prosilci, to je povsem dovolj za življenjepis. Osebne lastnosti, navedene v vprašalniku, morajo biti resnične. Pozneje med intervjujem lahko delodajalec prosilcu razloži, zakaj je izpostavil eno ali drugo značilnost svojega značaja in kako mu bo to pomagalo pri opravljanju službenih dolžnosti.

Zakaj vključiti takšne podatke v življenjepis?

Pravzaprav veliko zaposlovalcev v življenjepisu preskoči točko »Osebne lastnosti«. Primer takšnega malomarnega odnosa do dela je bil zagotovo najden v življenju vsakega prosilca. Vendar to ne pomeni, da tega oddelka ni treba dokončati. Nasprotno, delodajalci, ki vedo, koga želijo najeti, berejo profile kandidatov od platnic do naslovnic.

Po mnenju strokovnjakov z agencij za zaposlovanje dobri delodajalci, ki izberejo osebo za določen položaj, analizirajo vse prednosti vseh prosilcev. To je njihova strokovnost in njihove osebne lastnosti. Prosilci morajo tudi razumeti, kje se zaposlijo, in na podlagi teh informacij morajo svoj življenjepis prilagoditi zahtevam delodajalca.

Pristop o spolu

Deklarativno v svetu obstaja popolna enakost spolov. Toda v resnici sta se morala oba predstavnika močnega dela človeštva in lepe dame spoprijeti z nezadovoljstvom delodajalcev glede njihovega spola. To je zato, ker imajo ljudje izključno na mentalni ravni veliko stereotipov o "ženskem" in "moškem" delu. Zato osebne lastnosti v življenjepisu za dekle in za fanta ponavadi kažejo na različne. Povedati je treba, da v tej zadevi ni enotnega standarda.

Vse je odvisno od tega, za katero delovno mesto se prijavlja kandidat. Če želi ženska prevzeti mesto vodje (in to je tradicionalno moško delo), mora s svojim profilom dokazati, da še zdaleč ni mišičasta mlada dama, ampak pravi moški v suknji. Toda kaj natančno kažejo na osebne lastnosti v življenjepisu? Primer za dekleta:

  • analitične spretnosti (nekaj, česar ženske po moških pogosto primanjkuje);
  • sposobnost voditelja in vodilne osebe (dekleta so verjetno podrejena deklici, ona mora biti tudi avtoriteta zanje);
  • samozavest (če ne verjamete vase in v svojo moč, kako boste prepričali druge v svoje sposobnosti?);
  • samokontrolo in odpornost na stres (deklica mora dokazati, da ne bo jokala, tudi če za to obstajajo objektivni razlogi).

Pri moških je seznam drugačen. O njihovi volji in avtoritarnosti običajno ni dvoma, zato bi se morali osredotočiti na druge lastnosti značaja: stik, osredotočenost na rezultate, trdo delo, ambicioznost.

Strokovna komponenta

Katere osebne lastnosti naj nakažejo v življenjepisu, je neposredno odvisno od posebnosti prihodnjega dela. Za upravitelja - to je en sklop lastnosti, za prodajalca - drugega, za tovornjakarja pa - tretji. V vsakem posameznem primeru lahko obstaja primer. Osebne lastnosti v življenjepisu za ljudi, ki se ukvarjajo s trgovino (prodajalci, vodje prodaje, prodajni zastopniki, trgovci):

  • stik;
  • prilagodljivost;
  • namenskost;
  • moč volje;
  • odgovornost.

Kdor želi delati v industriji (delavci, obrtniki, tehnologi), mora v vprašalniku poudariti druge lastnosti svojega značaja:

  • pozornost;
  • vzdržljivost;
  • natančnost;
  • dobra sposobnost učenja;
  • pripravljenost za doseganje visokih rezultatov.

Priporočljivo je, da strokovnjakom, ki po poklicu, svetujejo strankam (odvetnikom, psihologom, zdravnikom), navedete naslednje lastnosti:

  • poslušne spretnosti;
  • strpnost;
  • zmožnost zmage nad ljudmi;
  • sposobnost logičnega in analitičnega mišljenja;
  • pozornost do podrobnosti.

Za kandidate, ki se prijavijo na delovna mesta, ki vključujejo delo z otroki (guvernerka, varuška, učitelj, učitelj, učitelj), je ta seznam lahko naslednji:

  • prijaznost;
  • sposobnost iskanja skupnega jezika z oddelki;
  • sposobnost sočutja;
  • samokontrola;
  • odgovornost.

Osebne lastnosti osebe v življenjepisu za delodajalca so priložnost, da razumete, kaj je vlagatelj kot posameznik, in na to ne smete pozabiti, ko izpolnite vprašalnik.

Kako se počutite do sebe?

Obstajajo štiri področja, na katerih delodajalci določajo osebne lastnosti prosilcev:

  1. Odnos človeka do sebe.
  2. Njegov odnos z drugimi ljudmi.
  3. Kako se počuti ob svojem delu.
  4. Kako ravna s stvarmi.

Prvi parameter je neposredno povezan s samopodobo, vodstvom, vero v svoje prednosti in zmožnosti. Obstajajo vrste dejavnosti, pri katerih brez teh lastnosti ni mogoče narediti uspešne kariere.

Kako se počutite do drugih ljudi?

Tudi če dela na orbitalni postaji ali na severnem polu, se bo oseba še vedno morala spoprijeti s sodelavci in zaposlenimi na sorodnih področjih ali oddelkih, v vseh drugih primerih pa se zaposleni obrnejo na stranke, vodstvo, podrejene. Vsak od njih ima svoj značaj, delati morajo v različnih pogojih, pogosto stresnih, zato je za kadrovske uradnike pomembno vedeti, kako se bodo iskalci zaposlitve obnašali v potencialno neugodnem okolju, kako družabni so in ali bo njihov nastop v podjetju povzročil težave v timu.

Kaj napisati o osebnih lastnostih v življenjepisu o tem, kako prepričati delodajalca o njegovi družabnosti? Govoriti je treba o zmožnosti iskanja skupnega jezika z različnimi ljudmi, o strpnosti, o popuščanju, saj so to za številne vrste dejavnosti bistveno pomembne lastnosti.

Kako se počutite pri delu?

Ta določba bi morala biti prepričljiv dokaz, da bo kandidat za delo opravil dobro. Vsak delodajalec želi vedeti, da njegovi podrejeni ljubijo posel, ki ga opravljajo, poskušajo razvijati sebe in svoje podjetje. Primeri lastnosti, ki to dokazujejo:

  • ambicioznost;
  • pripravljenost, da se 100% prepustimo delu;
  • sposobnost osebne odgovornosti za rezultate svojih dejavnosti;
  • sposobnost »zbrati« se v kriznih razmerah;
  • disciplina.

Zadnja točka je pomembna, da se ne zamenjate s poklicnimi veščinami, saj tukaj morate navesti podatke o sebi z vidika personalizacije in ne kot strokovnjaka.

Kako se počutite glede stvari okoli sebe?

V razdelku „Osebne lastnosti“ za življenjepis bi moral biti tudi podatek o tem, kako človek obravnava, kaj ga obdaja. To je vprašanje o prosilčevem občutku materialne odgovornosti, njegovi natančnosti, pedantnosti, organizacijskih sposobnostih in varčnosti. Za delodajalca je pomembno vedeti, da bodo njegovi zaposleni skrbeli za premoženje podjetja, vzdrževali njegovo normalno stanje in bili sposobni pravilno opremiti svoje delovno mesto.

Na negativne in lastne pomanjkljivosti

V vprašalniku delodajalcev je ena točka, ki vlagatelje zmede - negativne osebne lastnosti osebe. Za življenjepis morate izbrati takšne lastnosti znakov, ki zadovoljujejo radovednost delodajalca, vendar ga ne odtujijo od kandidature vlagatelja, na primer:

  • maksimalizem;
  • nezmožnost laganja;
  • pretirana čustvenost;
  • skromnost in sramežljivost;
  • visoke zahteve do sebe.

V očeh delodajalca se ne smete črniti, najti je treba kompromis med njegovo željo, da bi ugotovil slabe lastnosti potencialnega podrejenega, in njegovo željo, da bi nanj naredil dober vtis.