karierno upravljanje

Kako postati radijski voditelj: nasveti in triki

Kazalo:

Kako postati radijski voditelj: nasveti in triki

Video: PODCAST Epizoda #1 - Kako Se Pripraviti Na Nastop | Gost: Boštjan Romih | AUDIO ONLY 2024, April

Video: PODCAST Epizoda #1 - Kako Se Pripraviti Na Nastop | Gost: Boštjan Romih | AUDIO ONLY 2024, April
Anonim

Kljub prevladi televizije v našem življenju še vedno ne izgublja svojega položaja še ena medijska hiša - radio. Njegovi oboževalci si vzamejo čas za poslušanje svojih najljubših oddaj v službi in na dopustu. In pogosto si mladi pri izbiri poklica zastavijo vprašanje: "Kako postati radijski voditelj?" Zanje je - naša priporočila.

Seznam veščin

Posebno izobraževanje v tem primeru ni potrebno. Čeprav lahko poklic, ki se seka z izbranim, kadar koli pride prav. Najpomembnejša stvar, brez katere ne moreš, je brez natančno opredeljene dikcije. Tisti, za katere je to naravno darilo, lahko preprosto dihate. Preostali, da bi dosegli sprejemljivo raven, bodo morali narediti posebne vaje.

Skrbi za odpravljanje morebitnih glasovnih klopov in nepravilnosti. Pazite na razvijanje glasu, ki bo pritegnil čim več poslušalcev.

Poleg naštetega je radijski voditelj nujno zanimiva oseba. Niso vsi deležni možnosti, da bi vzbudili poslušalčevo zanimanje in ga spodbudili. Če si prizadevate postati profesionalec in svoje delo opravljate učinkovito, potem naj bo vaš pogled na svet širok, način komunikacije prijeten. Imeti morate tudi sposobnost, da pravilno govorite.

Bodite pripravljeni na dejstvo, da v primeru težke situacije ne morete storiti brez zmožnosti hitrega krmarjenja. Zrak ne prenaša praznin, nerodnih trenutkov in situacij.

Prijatelji smo z mikrofonom in tehnologijo

Delo z mikrofonom zahteva tudi določene spretnosti. Eden od nasvetov izkušenih predstaviteljev je eksperimentirati z različnimi instrumenti in nato poslušati posnetke, da bi ugotovili, kako uporabiti to temo z odličnim učinkom.

Poklic »radijskega voditelja« nakazuje, da človek samozavestno uporablja računalniško tehnologijo. V idealnem primeru pozna studijsko opremo. Mimogrede, če prejšnji odstavki "ne hromijo", se je to mogoče naučiti v delovnem procesu.

Kako postati radijski voditelj: priporočila

Torej, prvo, kar je treba začeti, je delo z dikcijo. Pomagali bodo sprejemi, kot sta branje na glas in govorjenje. Če vam uspe posneti lasten glas in po poslušanju posnetka boste imeli odlično priložnost za delo na problematičnih trenutkih izgovorjave.

Lepo bi bilo slišati mnenja drugih ljudi. Zato naj vam ne bo nerodno in naj nekdo posluša vaš posnetek, katerega mnenje cenite.

Učenje iz izkušenj

Pozorni ste lahko na vodilne priljubljene programe: njihov način govora, nagovarjanje poslušalcev, način šale. Navsezadnje so se nekoč resno zmedli nad tem, kako postati radijski voditelj. Takoj ko spoznate, da ste pripravljeni nastopiti kot vodja, ne odložite odločilnih korakov v dolg okvirček. Ko izberete določeno radijsko postajo (morda več), boste morali poklicati tja ali poslati elektronsko pošto v vnaprej pripravljen kratek povzetek.

Še en nasvet za tiste, ki razmišljajo, da bi postali radijski voditelj. Naj bo pravilo, da spremljate, kaj je novega na področju radia. Vzemite si čas za branje čim več različnih publikacij. Registrirajte se na internetnih virih, ki se nanašajo na delo na tem področju, ter na spletnih mestih samih radijskih postaj. Dejstvo je, da občasno delajo glasila.

Naredite prve korake

Vprašajte se o programih, na katere je možno priti v studio. Ko kličete in ste na sporedu, ne boste samo slišali svojega glasu, ampak tudi komunicirali s strokovnjakom. Če se pogovor z vami izkaže za zanimiv, potem bo to dokaz, da kariera radijskega voditelja ni bila izbrana zaman in zagotovo vam bo uspelo na izbrani poti. Malo po malem ugotovimo, kaj je potrebno, da postanemo radijski voditelj.

Dober začetek na poti do kariere je pridobivanje resničnih izkušenj. Lokalne radijske ali radijske organizacije bodo pomagale. Prvi v karieri številnih priljubljenih predstaviteljev so bili le majhni lokalni programi. Eden od načinov, da se dobite na radiu, je delo prostovoljca ali delo v kateri od lokalnih institucij.

Delo vodilnih družabnih dogodkov, koncertov, zabav vam bo omogočilo, da boste izpopolnili svoje poklicne sposobnosti in napolnili svoj življenjepis.

Če ste študent ali univerza, preverite, ali ima šola študentski radio. Pustite svoje podatke. Če enega ne boste imeli, boste imeli odlično priložnost, da sestavite skupino in postanete njen ustvarjalec.

Druga možnost je, da začnete delati na lastni internetni oddaji. Ustvarjanje le-teh je zdaj enostavno. Ni primeren za tak razvoj? Poskusite se pridružiti obstoječemu projektu.

Ustvari predstavitev

Kako postati radijski voditelj po pridobitvi malo izkušenj? Lahko začnete ustvarjati demo različico oddaje, da jo prikažete strokovnjakom, ki predstavljajo večja oddajna omrežja. Ko izvedete, da se odpira nova radijska postaja, poskusite čim prej poslati demo različico. To bo povečalo verjetnost, da bo slišana.

Poslušanje različnih vrst radijskih programov: državnih, lokalnih, komercialnih, internetnih oddaj je odlična priložnost, da preučite njihovo strukturo in naredite svoje lastne zamisli bolj profesionalne.

Vaš trud bo zagotovo nagrajen. In kariera, ki ste si jo prizadevali, vam bo zagotovo uspela. In morda boste v bližnji prihodnosti komu dali nasvet: postanite radijski voditelj.