karierno upravljanje

Kaj je moderator in kaj je vključeno v pristojnosti te osebe

Kazalo:

Kaj je moderator in kaj je vključeno v pristojnosti te osebe

Video: Week 7, continued 2024, Maj

Video: Week 7, continued 2024, Maj
Anonim

Ste se že kdaj vprašali: "Kaj je moderator?" Toda v resnici je odgovoriti na to veliko težje, kot se morda zdi na prvi pogled.

Poklic? Ne, ker na univerzah ne le naše države, ampak tudi celotnega sveta ni niti take fakultete niti specializacije. Hobi? Prav tako je malo verjetno, ker je smer povpraševanja in velja za potrebno mesto na spletnih mestih in forumih.

Eno samo odpreti spletni vir, namenjen iskanju zaposlitve, saj bo skoraj takoj prišla najava, da je potreben moderator spletnega mesta.

In kaj je to? Poskusimo skupaj ugotoviti.

Oddelek 1. Kaj je moderator? Pomen tega področja

Najprej je treba opozoriti, da samo ime izvira iz latinske besede moderor, ki v ruščini pomeni "omejevati" ali "zmerno". Se pravi, lahko gre za posebnega uporabnika računalnika, ki ima širše pristojnosti v primerjavi z vsemi drugimi udeleženci v javnih omrežnih virih, ki vključujejo forume, klepete in odmevne konference.

Moderator ima pravico izbrisati ali urediti objave drugih ljudi in po potrebi tudi preklicati strani ter omejiti pravice nekaterih udeležencev za ogled ali urejanje vira.

Treba je opozoriti, da sem tukaj navedel le najosnovnejše naloge in načeloma ima vsako spletno mesto svoj, natančnejši seznam odgovornosti in pristojnosti.

Oddelek 2. Kaj je moderator in vrste moderiranja

Na splošno lahko moderiranje poteka na več načinov.

  1. Pred moderacija vam omogoča nadzor nad vsebino sporočil, preden so objavljena na spletnem mestu. Moderator preveri in po potrebi popravi pravopisne ali ločilne napake, sporočilo ustrezno dopolni, pripravi in ​​šele nato sprejme odločitev o objavi. Včasih je vsebina preprosto izbrisana. Ta vrsta se praviloma uporablja na uradnih virih podjetij ali v mrežnih skupnostih, namenjenih določenim temam. Prednost je, da forumi ne spominjajo na odlagališče. Med pomanjkljivostmi pa je treba opozoriti na možno subjektivnost moderatorja in nizko učinkovitost.
  2. Post moderacija vam omogoča nadzor nad vsebino po njeni objavi. Takšna sporočila se pojavljajo veliko hitreje, vendar se verjetnost neželene pošte ali poplave njihovega števila poveča. Moderator na takih spletnih mestih se je prisiljen nenehno udeležiti.
  3. Samodejno moderiranje V tem primeru udeleženci sami glasujejo "za" ali "proti", vnaprej pa so ustvarjeni avtomatski filtri in pravila. Subjektivnost moderatorja ni, članki na spletnem mestu pa so objavljeni precej hitro. Kljub temu je potrebna posebna programska oprema, ki mora izvajati glasovanje in filtriranje.

Oddelek 3. Kaj je moderator? Vrste sodobnih moderatorjev

Po branju gradiva v tem članku ste prepričani, da vaše spletno mesto potrebuje moderatorja? No, zelo pravilna odločitev, ampak povejte mi: katera, ker jih je danes že več vrst?

Naštela bom glavne:

  1. Moderator foruma. Praviloma bo v te namene potrebno več ljudi, saj boste morali v kratkem času izbrisati določene objave ali teme na splošno, urediti tisto, kar ste napisali, zaključiti razprave ali nasprotno, prepoznati jih kot pomembne in jih premakniti na vrh seznama.
  2. Moderator ehokonference napoveduje opozorila nekaterim posebej čustvenim uporabnikom ali jim prepoveduje izražanje svojih mnenj in jih prenese v način samo za branje.
  3. Moderator skupine novic je pomembna oseba na katerem koli spletnem mestu z novicami. Skozi njo gre celoten vir informacij in odloča o nadaljnji objavi.
  4. Moderator klepeta. Ta oseba praviloma spremlja razpravo in odstrani uporabnike, ki kršijo pravila komunikacije. V nekaterih tovrstnih internetnih virih sporočilo sprejme moderator, in šele po tem se prikaže v klepetalnem toku.