povzetek

Katere lastnosti človeka za življenjepis so bistvene?

Katere lastnosti človeka za življenjepis so bistvene?
Anonim

Večina nas je navajena deliti "sfere iskrenosti" in poskušajo z enimi predstaviti le svoje prednosti, drugi pa ne oklevajo in kažejo pomanjkljivosti. Vendar razmislimo, katere lastnosti človeka so pomembne in pomembne za življenjepis in o katerih je bolje molčati?

Torej, na zahtevo ali željo delodajalca je praviloma napisana kratka biografija v najrazličnejših formatih. Pred tem je moral kadrovski oddelek izpolniti vprašalnike. Zdaj je vse preprostejše in samoumevno je, da če se prijavljate ne samo na delovnem mestu, ampak celo samo za sodelovanje v kakšnem zanimivem projektu, morate poslati življenjepis. Kaj je vključeno vanj in kako lahko opiše našo osebnost? Naj takoj rezerviramo: delodajalec praviloma nima ne časa ne želje po premišljenem branju in preučevanju tega dokumenta. Namesto tega je - vendar ne zato, da bi se poglobili v predpomnilnike vaše osebnosti, temveč da bi hitro in učinkovito presodili, ali se je sploh vredno ukvarjati s tabo. Zato je prvi nasvet: dokument mora biti kratek in jedrnat, največ 1-1,5 strani. Zato ni treba podrobno opisovati vseh incidentov iz življenja, vseh krajev študija ali dela.

Poskusite poudariti in poudariti glavno stvar. Poleg tega se osredotočite na dejstvo, da je vse odvisno od posebnosti dela. Včasih je najpomembnejša izobrazba, v drugih primerih pa izkušnja ali lastnosti človeka. Za življenjepis spet ne poglobite vseh notranjih izkušenj, uporabite rezultate testov in barvno opišite svoj značaj. Dovolj je, da izberete do deset najpomembnejših lastnosti, pri čemer navedite tri ali štiri stavke. Poleg tega poskusite zavzeti mesto delodajalca in razumeti, koga želi najti na vašem obrazu. Vsaj približno.

V katerih primerih so človeške lastnosti za življenjepise velikega ali celo odločilnega pomena? Najprej na vseh področjih, povezanih z delom z ljudmi, z vodstvom vsaj majhne ekipe. Vendar tudi tukaj ni enakih mnenj in zahtev. Konec koncev, na primer, če je zdravnik od Boga profesionalec, če globoko pozna svojo posebnost, potem lahko njegov težko ali neživ značaj vpliva na odločitev za iskanje zaposlitve, vendar v manjši meri kot recimo v primeru učitelja ali vzgojitelja. Osebne lastnosti osebe za življenjepise socialnih delavcev, učiteljev, popravnih delavcev, psihologov so lahko še posebej pomembne. Kaj je treba napisati in kako?

Najprej, čeprav smo vsi nagnjeni k temu, da dobro govorimo o sebi, kljub temu ni vedno vredno, da bi si želeli razmišljati. To pomeni, da lahko za življenjepis poudarite pozitivne lastnosti osebe, vendar jih ne priporočamo, da jih preveč izkrivljate. Najprej za vaše dobro. Bistvo seveda ni v tem, da bi morali opisati svoje pomanjkljivosti - ampak bi bilo to neprimerno. Če pa na primer ne marate komuniciranja z ljudmi, če raje delate na projektih sami, ne pa kot tim, vam ni treba pisati, da ste odprti in imate radi nove prijatelje ali ste odličen organizator. Četudi bo to zaznano kot vrlino, vam bo v procesu dela prineslo veliko neprijetnosti, če boste morali opravljati naloge, na katerih duša ne leži.

Prav tako je vredno zapomniti, da se lahko šibke lastnosti osebe za življenjepis oblikujejo kot prednosti. Le jasno morate razumeti, zakaj se to počne. Ste na primer neodločni in ne marate sprejemati pobude? To se lahko predstavi kot vrlina, ki piše na primer "marljivost". In obratno - takšne lastnosti človeka za življenje, kot so egocentrizem, avtoritarnost ali težnja po prevladi, je mogoče oblikovati kot "trden življenjski položaj, aktivnost in sposobnost vodenja." Ne pozabite, da je življenjepis nekakšen vaš oglas. Ne samo karierni razvoj, ampak tudi življenjski slog bo odvisen od tega, kako lahko prodajate svoje veščine, znanje in spretnosti. Opisovati neobstoječe lastnosti človeka za življenjepis ni vredno. Toda predstaviti se v ugodni luči je zaželeno in potrebno.