karierno upravljanje

Kakšen poklic je logist?

Kakšen poklic je logist?

Video: OPIS OSEBE (3., 5. in 6.r NIS) 2024, Julij

Video: OPIS OSEBE (3., 5. in 6.r NIS) 2024, Julij
Anonim

S pojavom tržne ekonomije so sistemski administratorji, managerji in logistiki postali najbolj iskani na trgu dela. Če pa se nekaj pozna pri sistemskih administratorjih in upravnikih, še zdaleč vsi ne vedo, kdo je ta logist. Informacije o tem so pred vami!

Poklic logistike je neposredno povezan s trgom blaga. Prometna logistika vključuje vse, kar je povezano s pretokom izdelkov (od kraja proizvodnje do mesta skladiščenja in dostave izdelkov do končne točke). Mehanizem dostave je treba skrbno odpraviti. To je potrebno, da blago pravočasno pride na prodajno mesto in prinese dobiček.

Skladiščna logistika vključuje vrsto procesov, povezanih s skladiščenjem blaga na skladiščnih terminalih. Specialist, ki nadzoruje to dobavno verigo, se imenuje logist.

Poklic logističnega ponudnika predvideva visokošolsko izobrazbo na tej specialnosti. V zadnjem času se strokovnjaki za logistiko usposabljajo na Višji ekonomski šoli, Moskovskem inštitutu za avtomobile in ceste, na Državni univerzi za upravljanje, pa tudi na nevladnih izobraževalnih ustanovah, kot sta logistični izobraževalni center in Moskovska poslovna šola.

Delo logistike je zelo raznoliko. Njegove dejavnosti so tesno povezane z vsemi oddelki podjetja. Ta specialist mora biti sposoben analizirati velike količine informacij, da lahko izbere najboljšo pot, izračuna stroške prevoza in njegovo časovno razporeditev, organizira postopek, pri čemer je stalno v stiku s cariniki, dobavitelji, skladiščniki. Znati mora računati (potrebna so osnovna računovodska znanja), preučiti strukturo povpraševanja in analizirati zaloge (tu je potrebno tržno znanje), voditi ekipo (vodstvene veščine morajo biti na vrhu). Logistik mora imeti komunikacijske veščine z vsemi "povezavami", biti zelo družaben, imeti matematično miselnost in biti sposoben profesionalno uporabljati ustrezne programe, potrebne za delo. Logistik, ki mora sodelovati z dobavitelji iz tujine, mora odlično poznati tuje jezike.

Za logistično stroko je značilno več tveganj, saj je povezano z dobavo blaga. Blago, ki ni bilo pravočasno dostavljeno, ni samo strošek, ampak tudi izguba zaupanja kupcev. Če carinski dokumenti niso pravilno izvedeni, blaga preprosto ne bo dovoljeno prečkati meje. Zato je logistična stroka primerna za ljudi, ki so sposobni sprejeti pomembne odločitve ob pravem času.

Funkcionalne odgovornosti:

  • delo s ponudniki;
  • delo s strankami;
  • upravljanje z dokumenti;
  • oblikovanje naročil;
  • oddajo naročila;
  • predložitev dokumentov carinskim organom;
  • nadzor skladišča;
  • nadzor prevozne storitve;
  • napovedovanje optimalnega režima javnih naročil;
  • tovorna smer.

Logistična stroka je najbolj povprašena v trgovskih verigah, storitvah, ki dobavljajo blago in v podjetjih, ki se ukvarjajo z dobavo surovin in komponent. Izkušeni logistiki so v zlatu vredni svoje teže. Plača logistike je odvisna tako od delovnih izkušenj kot tudi od razpoložljivosti potrebnih lastnosti. Želite graditi logistično kariero? Začnite kot mlajši logist. Logistika skladišča je dober začetek. Vso srečo