karierno upravljanje

Učinkoviti časovni sklad

Učinkoviti časovni sklad
Anonim

Načrtovan uporabni sklad delovnega časa - to se izračuna s formulo vrednost aktivnega in pasivnega dela med različnimi operacijami v podjetju. Z drugimi besedami, to je časovno obdobje, načrtovano za potek dela za določeno koledarsko obdobje, in sicer mesec, četrtino ali leto. Izračunajo ga tako, da ne le določijo potrebno število delavcev, temveč tudi ugotovijo glavne kazalnike porabe delovnih virov v posameznem podjetju. Za merske enote se izvajata h / h (človeške ure) in b / d (človeški dnevi).

Za določitev takšne vrednosti, kot je letni sklad delovnega časa, je treba za osnovo vzeti koledarsko zalogo. Glede na število dni v enem letu, če to pomeni način delovanja podjetja, se koledarski čas zmanjša, rezultat pa je časovna (standardna ali nominalna) vrednost delovnega časa.

Toda pridobljene vrednosti ni mogoče v celoti uporabiti za izvajanje vseh delovnih dejavnosti. Toda takšen koncept učinkovitega sklada delovnega časa bo dobil, ko bodo odvzeti vse bolniške odsotnosti, počitnice in podobno od vrednosti kadrovskega časa. Za določitev nazivne vrednosti delovnega časa za določenega zaposlenega je treba vse počitnice in vikende in dneve vzeti iz polnega koledarskega časa. Rezultat je obdobje za izvedbo dodeljenih delovnih operacij na predpisan način.

Sklad za delovni čas, skratka, Trv, ki se imenuje načrtovan, se določi na podlagi posebnega razmerja časa, namenjenega za delo, v skladu s spodnjo formulo:

Trv = Pcm x (Tk-Tprz-Tu-To-Tpr-Tu– Tv –Tb - Tg) - (Tp + Tc + Tkm) (oseba / ura)

- Tk - to so koledarski dnevi v letu;

- TV je vikend v enem letu;

- TPRZ - to so prazniki v letu;

- To so naslednje in dodatne počitnice (dnevi);

- Tb - to so dnevi odsotnosti na delovnem mestu (bolezen, uredbe in podobno);

- Tu so študijske počitnice;

- Tg - to je čas, porabljen za opravljanje javnih in državnih dolžnosti (vrednost se za določeno podjetje določi statistično);

- TPR - to so odsotnosti, ki jih dovoljuje zakon;

- PSM je trajanje delovne izmene;

- Tkm - to so skrajšani delovni dnevi za doječe matere;

- TP - to so skrajšani delovni dnevi za mladostnike;

- TS - to so skrajšane delovne počitnice.

Število Tu, Tb, Tpr, Tg, Tpk, Tp - neradni dnevi iz utemeljenih razlogov - so določeni strogo po delovni zakonodaji na podlagi povprečnih statističnih podatkov za preteklo leto.

Referenčne informacije:

Kot kaže dolgoročna računovodska praksa, je približno dvanajst odstotkov eksponentnega sklada delovnega časa začasna izguba. Zato je za izvedbo grobih izračunov prehoda nanjo potreben koeficient 0,88. Ne smemo pozabiti, da je koeficient 0,88 statistično določen na inženirskem področju proizvodnje. Zato se lahko za drugo podjetje ta številka znatno razlikuje.