karierno upravljanje

Kako postati TV voditelj? Potrebne lastnosti, kam iti

Kazalo:

Kako postati TV voditelj? Potrebne lastnosti, kam iti

Video: A Pride of Carrots - Venus Well-Served / The Oedipus Story / Roughing It 2024, Maj

Video: A Pride of Carrots - Venus Well-Served / The Oedipus Story / Roughing It 2024, Maj
Anonim

Danes je pogosto mogoče slišati naslednjo besedno zvezo iz ustnic deklet: "Ne zanima me, kako, ampak želim postati televizijska voditeljica!" Seveda v takšnih sanjah ni nič sramotnega, saj si vsi ljudje, tako ali drugače, prizadevajo za splošno priznanje. Težava je v tem, da le malokdo ve za pasti, ki jih čakajo na poti do televizijske slave.

Zato odložimo vse mite in predsodke ter se pogovorimo o resničnih dejstvih. Navsezadnje je to edini način, da razumemo, kaj je potrebno, da postanemo televizijski voditelj. In ali je res mogoče doseči splošno prepoznavnost z opiranjem na lastni talent in veščine? Ali je svet zvezd odprt samo za izbiro ljudi?

Kaj pomeni biti TV voditelj?

Glavna težava je, da so mnogi obsedeni s tem, kako postati TV voditelj, namesto da bi razumeli, kako to biti. Konec koncev je to, kar vidimo na TV zaslonu, le majhen del sveta, v katerem živijo novinarji. Za kulisami čakajo številne urne vaje, neuspešni dvojniki, živčni zlom in gore materiala, ki ni dovoljen zraku.

Zato morajo dekleta, preden se podajo na televizijsko novinarstvo, dobro premisliti, ali lahko obvladajo tako naporen urnik? Bodo zdržali vsi testi, ne da bi izgubili navdušenje? Če ne, potem se sploh ne bi smeli začeti! Če pa jih težave in ovire ne prestrašijo, potem je tukaj recept, kako postati televizijski voditelj v prostranosti ruske televizije.

Izbira prave univerze

Danes nobena spoštujoča televizijska postaja ne bo zaposlila zaposlenega, ki nima ustrezne izobrazbe. Seveda to pravilo velja za TV voditelje. Zato je prvo, kar morate storiti, pridobiti novinarsko diplomo. Na srečo je v naši državi veliko univerz, ki so pripravljene z veseljem sprejeti nove prosilce.

Kljub temu morate dobro razmisliti, kam iti. Postati je TV voditelj na papirju enostavno, vendar je v resničnem življenju uspeti veliko težje. Zato previdno izberite izobraževalno ustanovo. Dejansko bo v prihodnosti njegov ugled lahko odločilno vlogo pri izbiri TV voditelja. Še posebej, ko gre za velike televizijske kanale ali za sodelovanje z znanim producentom.

Najboljših 5 najboljših ruskih univerz

Torej, izvedimo strog izbor in predstavimo majhne vrhunske ruske univerze. Zanašali se bomo predvsem na kakovost izobraževanja in na veliko povpraševanja njegovih diplomantov. Na podlagi teh meril imamo naslednji seznam:

  1. Moskovski humanitarni inštitut Lomonosov. Odlična znanstvena baza in usposobljeni učitelji so ključ do uspešnega usposabljanja. Povprečni stroški enega tečaja na novinarski fakulteti znašajo 90 tisoč rubljev na leto.
  2. Humanitarni inštitut za televizijo in radiodifuzijo poimenovan v M. A. Litovčina. Lepota te univerze je v tem, da so njeni študenti v prvem letniku študija vključeni v praktični pouk na televiziji. Poleg tega tak užitek stane študente le 80 tisoč rubljev na leto.
  3. Moskovski inštitut za televizijsko in radijsko oddajanje "Ostankino". Glavna prednost te izobraževalne ustanove je njeno ime. Veliko znanih ruskih TV voditeljev je končalo prav to univerzo. Težava je v tem, da se tukaj stroški leta usposabljanja gibljejo od 150 tisoč rubljev.
  4. St. Petersburg Državna univerza za kino in televizijo. Za tiste, ki se ne morejo učiti v Moskvi, je ta univerza odlična alternativa. Za doplačilo 150 tisoč rubljev na leto bodo študentje lahko deležni najnovejših tečajev, več ur prakse in predavanj znanih novinarjev.
  5. Moskovski državni inštitut za kulturo. Ta univerza združuje vse dobro, kar je bilo v prejšnjih izobraževalnih ustanovah, le za manj denarja. Torej, za en tečaj študija tukaj morate plačati le 65 tisoč rubljev.

Kaj se morate naučiti?

Če želite postati televizijski voditelj, ne sme le uspešno končati univerze, ampak tudi tam pridobiti štiri zelo pomembne lastnosti. Brez njih graditi kariero kot televizijska zvezda preprosto ne bo šlo, saj so osnova tega poklica. Torej, to so lastnosti:

  • Privlačen videz.
  • Izrazita dikcija.
  • Igralske spretnosti.
  • Sposobnost prilagajanja.

Dela na našem videzu

Vsako dekle mora, preden postane televizijska voditeljica, svoj videz urediti. Seveda ne gre za plastičnost obraza ali pasu modela, ampak za pristno ženskost. Se pravi, negovana koža, lepa pričeska, elegantna oblačila in prijeten make-up. Zdi se, da je to povsem očitno dejstvo, a prav na njem se spotikajo številni kandidati za mesto televizijskega voditelja.

V tem okolju se mora ženska naučiti, da bo našla sredino med konzervativizmom in seksualnostjo. Navsezadnje je nezanimivo gledati preproste, preveč vulgarne dame pa povzročajo gnus. Zato izkušene dame vsem začetnikom svetujejo, da opravijo več posvetovanj s stilisti. Takšna izkušnja ne bo samo pripomogla k ustvarjanju nove podobe, temveč bo tudi dala samozavest za prihodnost.

Dikcija in glasovno igranje

Sposobnost čudovitega govora je glavna profesionalna veščina TV voditelja. Žal, od rojstva je le nekaj deklet obdarjenih s takšno kakovostjo. Preostali se ga bodo morali naučiti iz nič. Na srečo danes obstaja veliko tečajev in spletnih treningov, ki lahko razkrijejo osnove oratorija. To je vse, kar zahteva veliko truda, povezanega z urnimi treningi.

Poleg tega ni dovolj samo doseganje dobre dikcije. Poleg tega se morate naučiti, kako nastaviti pravilen tember glasu, tako da pritegne poslušalce. Prijetno dejstvo je, da je ta ženska na začetku višja kot pri moških, zato imajo na tem bojišču jasno prednost.

Osnove igranja

Vsi, ki želijo delati na televiziji, morajo biti sposobni takojšnje preobrazbe. Brez te veščine tukaj preprosto ni ničesar. Dejansko specifičnost tega dela pomeni pogosto spreminjanje čustev, saj to zahteva sodobnega gledalca. Strinjam se, da je neprijetno gledati TV voditelja, ki s kamnitim obrazom govori o tragičnih dogodkih. Ali ko napove zmago ekipe s takim izrazom, kot da bi pojedla sveže stisnjeno limono.

Seveda se takšne veščine v človeku ne bodo pojavile same od sebe. Zato bi bil idealen tečaj igranja. Ni treba vsega preučevati, čeprav bo precej dobro. Dovolj je, da obvladate osnove, kar vam bo pomagalo obvladati svoja čustva in obrazno mimiko.

Sposobnost prilagajanja

Povejmo resnico: neumni TV voditelji. Zato, če želite priti na sam vrh - trenirajte svoj um. Najprej to velja za tiste veščine, s katerimi se človek hitro odzove na nepredvidene situacije. V resnici med prenosom v živo takšne nastajajo nenehno.

Na primer, v najbolj ključnem trenutku se lahko teleprompter pokvari ali se bo povabljeni gost začel nesramno obnašati. Televizijski voditelj mora biti pripravljen na takšne zasuke usode in jih trdno prenašati. Zato trenirajte svoj um, da se bo takoj odzval na nepredvidene situacije.

Ustvari privlačen videz

Tukaj je še en nasvet, kako postati TV voditelj: razlikovati se morate od vseh ostalih. Skoraj vse znane televizijske zvezde imajo svoj slog. Niso podobni drugim in zato izstopajo po svojem ozadju. Proizvajalci takšne ljudi dobro opazijo, zato imajo veliko boljše možnosti za uspeh kot "žigosane" osebnosti.

Seveda ustvariti karizmatično podobo ni enostavno. Toda dolge ure vadbe in nenehno izboljševanje bodo prej ali slej obrodili sadove. Kar se tiče dobrega nasveta, je sestavljeno v simuliranju vedenja in govora drugih zvezd v zgodnjih fazah. Z mešanjem njihovih slogov lahko dobite nekaj novega, prej brez primere in povpraševanja.

Kako postati TV voditelj v Moskvi?

Ločeno točko želim govoriti o tem, kako doseči prepoznavnost v prestolnici. Stvar je v tem, da veliko deklet samo hrepeni o tem, kako postati televizijska voditeljica v Moskvi. Od praske se prebije do vrha slave in vsem dokaže, da so prave zvezde. Žal se takšna težnje pogosto razbijejo v nepregledno trdnjavo prestolniških medijev.

In razlog za to je velika konkurenca in naporna izbira. Če želite tukaj dobiti zaposlitev, morate imeti vsaj eno od naslednjih lastnosti:

  1. Prestižna izobrazba, pridobljena na eni največjih univerz v državi. V tem primeru je priporočljivo pridobiti priporočila učiteljev ali pozitivne povratne informacije s kraja prakse.
  2. Imajo osupljivo karizmo. Včasih se za razpad morate samo razlikovati od drugih. Na primer, Ksenia Sobchak je zelo ekscentrična osebnost, ki pritegne k njej povečano pozornost.
  3. Imeti delovne izkušnje. Recimo, preden poskušate dobiti službo na moskovskem televizijskem kanalu, lahko eno ali dve leti delate na regionalni televizijski postaji. Tako bodo spretnosti fiksirane v praksi in v življenjepisu bo nekaj zapisati.

Srečno v vseh vaših prizadevanjih!