karierno upravljanje

Fakulteta za mednarodne odnose: poklici. Katero posebnost pridobimo po diplomi?

Kazalo:

Fakulteta za mednarodne odnose: poklici. Katero posebnost pridobimo po diplomi?
Anonim

"Vsa dela so dobra, izberite po okusu …" Se spomnite, to je vrstica iz otroške pesmi? A obstaja vrsta specialitet, katerih eno ime nam vzbuja strahospoštovanje in spoštovanje tistih, ki se ukvarjajo s tem področjem. Zdravnik, gasilec, astronavt so naše prve otroške sanje. Zdi se nam zelo vznemirljivo, in kar je najpomembnejše - potreba po zdravljenju in reševanju ljudi. In včasih iz sfere zaposlovanja piha s tako romantiko in skrivnostnostjo … Tu so na primer mednarodni odnosi. Poklici, povezani z diplomacijo, so družabni dogodki, pogajanja, stalna poslovna potovanja v tujino … Tako se zdi človeku, ki je daleč od te posebnosti.

Romantika

Delo v tujih veleposlaništvih je bilo vsa stoletja najbolj častno, a hkrati najnevarnejše. Konec koncev, če se je med državami nenadoma začelo sovraštvo, so bili prvi prizadeti diplomati.

Seveda je sodobni svet veliko bolj humani, gospodarski, industrijski in drugi odnosi med državami pa iz dneva v dan postajajo širši. In ne gre vedno vse gladko in "kot ura". A zaradi tega so še bolj zanimivi - mednarodni odnosi. Različni poklici, ki zahtevajo znanje na številnih področjih dejavnosti, vedno pritegnejo izjemne ljudi. In zato si skoraj vsi želijo "študirati kot diplomat."

Posebnost

In vendar, kakšno smer ponuja poklic "Mednarodni odnosi"? Kaj bo to diplomantu dalo v prihodnosti? Tisti, ki bodo resnično gradili kariero na področju diplomacije, se morajo odločiti o izbiri določene specialnosti. Navsezadnje so poklici, povezani z mednarodnimi odnosi, zelo raznoliki. To je svetovno gospodarstvo in regionalne študije ter uporabna računalništvo na področju mednarodnih odnosov. Visoko specializirane univerze lahko nudijo tudi tuje gospodarske dejavnosti ali socio-kulturne storitve in turizem, jezikoslovje itd.

Poleg tega na primer v okviru regionalnih študij obstajajo takšne možnosti za izobraževanje:

  • Evropa;
  • Severna Amerika;
  • Azijsko-pacifiško območje;
  • Bližnji vzhod;
  • Afrika;
  • Baltske države
  • CIS;
  • posamezne države v vsaki regiji.

Pravzaprav vidimo, da včasih »na izhodu« dobimo zelo ozke (čeprav gre za zelo obsežen koncept - mednarodni odnosi) poklicev. Je to konkurenčna prednost ali pot do brezposelnosti? Strokovnjaki nedvomno zagovarjajo prvo - čim globlje se je mladi specialist učil ene smeri, bolj se je trudil obvladati redek jezik, večje so mu možnosti na trgu dela.

Kompleksnost in edinstvenost

Usposabljanje specialistov s področja mednarodnih odnosov (poklici so tukaj zelo različni) zahteva temeljito poznavanje ne le teorije, temveč tudi uporabnih disciplin. Ni dovolj le zapomniti zgodovinske dogodke in datume; o njihovem pomenu je treba izvesti ustrezne zaključke. Ni dovolj, da bi spregovorili o potrebi obojestransko koristnega sodelovanja, biti morate sposobni natančno določiti skupno stališče in utemeljiti svoje predloge. Tudi poklic "mednarodnih gospodarskih odnosov" zahteva resno poznavanje makroekonomije in značilnosti zunanjeekonomskih meddržavnih odnosov.

Jezikovno usposabljanje

Poleg tega se morajo učenci naučiti tudi več tujih jezikov. Dejansko sposobnost komuniciranja brez posrednika in prevajalca vam omogoča, da se izognete nesporazumom in pogosto hitro najdete skupno stališče med interesi pogajalcev.

Predstavljajte si, da MGIMO v Guinnessovi knjigi rekordov označi univerzo z največjo količino poučevanja državnih tujih jezikov. Tam lahko najdete učitelja v enem od 50 jezikov, vključno z redkimi evropskimi in orientalskimi. Strinjate se, da edinstveno znanje naredi strokovnjake nepogrešljive na svojem področju. Poleg tega lahko delajo ne le v Rusiji, ampak tudi gradijo kariero v tujih podjetjih.

Poleg jezikovnega usposabljanja mednarodni odnosi (poklic diplomata in ekonomista, ki na primer pozna znanje zunanje gospodarske dejavnosti) zahtevajo globoko znanje na področju razvoja izbrane regije. To je na eni strani zelo zanimivo, na drugi pa tudi izjemno težko. Konec koncev, da bi prodrli v težave države, si to resnično želite. Le če obstaja notranja motivacija, lahko govorimo o uspešnem pridobivanju izobrazbe na področju, kot so mednarodni odnosi.

Poklici, katerih opis nas danes zanima, so pomembna in najpomembnejša odgovorna sestavina življenja države v svetovni skupnosti. Očitno so zato mednarodni strokovnjaki ves čas tako cenjeni.

Tuje regionalne študije

To je eno od področij študentskega usposabljanja, ki ga ponuja Fakulteta za mednarodne odnose. Tukaj je poklic diplomatov in uslužbencev veleposlaništva. Tu je kovano osebje za delo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Študentje se že zelo dolgo usposabljajo za ta program. Na MGIMO so na primer prvič odprli tak oddelek leta 1943. Zato lahko samozavestno govorimo o programu "treniranja". Seveda pa je sodobno življenje veliko bolj dinamično od tistega, ki je bilo pred 60 ali celo 70 leti. Zato se programi redno prilagajajo in spreminjajo. Praktični delavci, ki več kot eno leto delajo na službenem potovanju v tujini, se nenehno vključujejo v poučevanje.

Ozki profil ne pomeni pomanjkanja priložnosti

Regionalni diplomanti, ki so prešli smer "mednarodni odnosi" (poklici, katerih plače so bistveno višje od povprečja za državo), najdejo zaposlitev veliko lažje kot njihovi kolegi z bolj splošno izobrazbo. To je posledica dejstva, da se študentje učijo redkih jezikov in dokaj globoko poznajo razmere v "ljubljeni" točki sveta. To pomeni, da jih je manj in so po povpraševanju bolj kot strokovnjaki širokega profila z znanjem angleščine, nemščine in francoščine.

In še opomba. Včasih na univerzah na področju "mednarodnih odnosov" poklice, povezane s tujimi regionalnimi študijami, imenujemo "diplomacija in politika tujih držav". Ob oddaji dokumentov morate natančno ugotoviti, o kakšnem programu usposabljanja govorimo.

Mednarodniki

Druga smer se na prvi pogled vedno zdi bolj prestižna in zanimiva - pravzaprav »mednarodni odnosi« (poklici, univerze ponavadi dajo seznam, so zelo zanimivi, vendar nimajo dovolj koncentracije na noben odtenek). To so tako imenovani strokovnjaki širokega profila.

V okviru priprave takih študentov ni nobene teme o zgodovini, gospodarstvu ali kulturi nobene države. Tukaj se raje ukvarja s preučevanjem globalnih vprašanj v razvoju odnosov v svetu. Na primer, preučujejo se razlike v celotnih regijah (vzhod-zahod), preučujejo se dejavnosti mednarodnih fundacij in organizacij itd. Poleg seznanjanja s tradicijami ruske diplomacije se preučujejo tudi tuje prakse. Enako velja za jezikovno usposabljanje: učenci obvladajo tradicionalni niz evropskih jezikov.

Skratka, mladi strokovnjaki se lahko po diplomi posvetijo ne samo delu na ministrstvu za zunanje zadeve, ampak tudi v drugih državnih ali nevladnih strukturah. Diplomanti imajo precej velike obete, zato jih je vredno poskusiti in uresničiti željo po vpisu na fakulteto za "mednarodne odnose". Poklice (plača novinarskega specialista je lahko majhna) lahko uveljavljajo podjetja, ki niso neposredno povezana z diplomacijo.

Jezikoslovci

Poklici, povezani z mednarodnimi odnosi, ne pomenijo vedno diplomatske kariere. Po izobrazbi v tej smeri se mladenič uči dva ali tri tuje jezike. In to je neposreden način za referente, referente-prevajalce, vodje odnosov z javnostmi v tujih podjetjih itd.

Program usposabljanja običajno ne vključuje le jezikovne sestavine, temveč tudi ekonomijo, papirologijo in informacijsko tehnologijo. Se pravi, vsa osnovna znanja, ki bodo morda potrebna pri nadaljnjem delu.

Med drugim referenti in prevajalci dobijo odlično priložnost za potovanje po svetu. Mednarodne korporacije morajo sodelovati na različnih forumih, simpozijih, konferencah itd. In to pomeni, da so zagotovljena majhna, vendar vsestranska poslovna potovanja v tujino. Če bodo ozki strokovnjaki to možnost lahko uresničili šele med počitnicami (grobo rečeno, lahko "zasijejo" z dolgim ​​potovanjem v regijo, ki je bila predmet preučevanja), potem jezikoslovci združijo koristno s prijetnim.

Pripravništvo

Kaj še zagotavlja usposabljanje na področju "Mednarodnih odnosov"? Kateri poklici zahtevajo praktične spretnosti med študijem? Tu je odgovor preprost: vsi brez izjeme. Najpogosteje imajo univerze dogovore z različnimi državnimi in komercialnimi podjetji, da študenti opravijo pripravništvo.

Velike in znane univerze se izobražujejo na področju "Mednarodni odnosi". Poklici (univerze v Krasnojarsku s proračunskimi mesti, statistika 2014 to zelo nazorno kaže) omogočajo izobraževanje v tujini v izbrani regiji. To je še posebej pomembno za tiste, ki prejemajo specialnost "Tuji regionalni študij". Dejansko bodo tudi trije meseci v državi, ki jo študirate, naredili čudeže: premagala se bo jezikovna ovira, razumela se bo psihologija lokalnih prebivalcev, obredi in kulturne tradicije se bodo prenehale zdeti »divjaške« (seveda če govorimo o Afriki ali nekaterih azijskih državah, kjer je filozofija življenje se bistveno razlikuje od našega običajnega).

Samostojno delo

Toda tisti, ki niso imeli sreče, da bi postali študent na prestižni univerzi, imajo veliko priložnosti, da se vključijo v razvoj svoje kariere že v času usposabljanja. Vsako leto se organizira veliko odprtih sestankov z uradnimi predstavniki diplomatskega zbora različnih držav. Nenehno se organizirajo vse vrste konferenc in simpozijev, večeri nacionalne kulture itd. Če aktivno sodelujete na takih dogodkih, lahko pridobite veliko koristnih in najpomembnejših - praktičnih veščin.