karierno upravljanje

1, 2 in 3 kategorije inženirjev. Dodelitev kategorije inženirju

Kazalo:

1, 2 in 3 kategorije inženirjev. Dodelitev kategorije inženirju

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj
Anonim

Inženirji so tisti, ki se ukvarjajo z različnimi tehničnimi napravami. Osnova njihovih dejavnosti je osredotočena na posodobitev ali optimizacijo tistih rešitev, ki trenutno obstajajo. Začetniki v tej zadevi se ukvarjajo le z neposrednim opazovanjem ali prilagajanjem tehničnih naprav.

Delavci imajo glede na kategorijo inženirjev različen dostop do tehnologij, enot ali opreme. Imajo tudi različne pravice in obveznosti. V skladu s tem se bo z rastjo kategorije povečeval obseg dela in plače.

Površna kategorizacija inženirjev

V domači praksi obstajajo naslednje kategorije inženirjev:

  1. Pomanjkanje kategorije. Delavci s to specializacijo bodo lahko izvajali le najpreprostejša dejanja. Poleg tega ne bi smeli sprejemati nobenih odločitev, če jih ne bi opazovali bolj usposobljeni strokovnjaki.
  2. 3 kategorija. Takšni delavci se lahko spopadejo z zgoraj opisanimi nalogami inženirjev. Poleg tega lahko razvijejo preproste risbe. Seveda bodo vsa dela opravili le pod strogim nadzorom specialistov višjih kategorij.
  3. 2 kategorija. Delavci se spopadajo z zgoraj navedenimi nalogami in brez nadzora strokovnjakov. Poleg tega imajo dostop do razvoja risb za posamezne dele ali majhne enostavne enote. V nekaterih primerih oblikovalci samostojno sestavijo takšne dele v skladu z ustvarjenimi risbami.
  4. 1 kategorija. Zaposleni izvaja vsa zgoraj navedena dejanja. Če vodja ali glavni inženir daje posebna navodila za izdelavo novih enot, jih inženirji lahko in morajo izpolniti.

Opaziti je mogoče tudi vodilnega inženirja. Ukvarja se z razvojem vseh osnovnih struktur, ki se uporabljajo v podjetju. Poleg tega lahko optimizirajo obstoječe sisteme in sklope, razvijejo opremo, ki bo postala bolj konkurenčna.

Inženirji 3 kategorije

Inženir kategorije 3 je izvršitelj, ki izvaja naročila in navodila višjega vodstva. Običajno vlogo slednjih igrajo bolj usposobljeni strokovnjaki. Kljub temu, da inženir podlago svojega dela izvaja pod strogim nadzorom, lahko sam opravi nekaj ukrepov:

  • Izberite pomožne materiale, ki jih bo lažje uporabljal.
  • Izpopolnjujejo svoje veščine in se učijo potrebnih materialov.
  • Razvija dokumentacijo, jo podpiše, preden jo izroči glavi.

Tako so kljub omejenim obveznostim vsi inženirji 3. kategorije samostojna delovna enota, ki jo je treba uskladiti s strokovnjaki.

Inženirji 2 kategorije

Inženir kategorije 2 pri izvajanju svojih dejavnosti mora voditi regulativne dokumente organizacije, v kateri dela. V njegovo pristojnost spada tudi izdelava proračuna in druge dokumentacije.

Praviloma je glavno delo inženirjev 2. kategorije, da prejmejo naloge od višjega vodstva, nato pa jih razdelijo med podrejene. Toda poleg tega mora uskladiti dokumentacijo in dejavnosti z drugimi oddelki. Seveda inženir ne sme odstopati od navodil bolj usposobljenih strokovnjakov.

Inženirji kategorije 1

Inženir kategorije 1 ima veliko več pravic in odgovornosti. Z rastjo njegove odgovornosti se povečujejo tudi plače. Lahko ima podrejene zaposlene, katerih posebna specializacija bo določena z usmerjanjem inženirja in podjetja.

Inženir kategorije 1 bo odgovoren za:

  • Neizpolnjevanje ali nepravilno opravljanje njihovih nalog. Poleg tega, če podrejeni inženirji niso izpolnili svojih obveznosti, bo odgovoren upravnik.
  • Kazniva dejanja, storjena med zaposlitvijo. Če na primer med delovanjem ne upoštevate varnostnih ukrepov, bo inženir odgovoren. To velja celo za primere, ko v TB ni bil nihče poškodovan.
  • Povzročajo materialno škodo podjetju.

Seveda se takšno število obveznosti izplača z visoko plačo, ker drugače nihče ne bo hotel prevzeti takšne odgovornosti.

Dodeljevanje kategorij

Dodelitev kategorije inženirju se izvede glede na rezultate certificiranja. Običajno bodo čas določile vladne agencije, včasih pa velika podjetja ali podjetja najamejo neodvisne komisije, ko verjamejo, da lahko eden ali več zaposlenih izboljša svoje znanje. V nasprotnem primeru lahko na izboljšanje strokovnosti računajo naslednji inženirji:

  • Za kategorijo 3 se prijavlja specialist, ki ima visokošolsko izobrazbo in vsaj 3 leta izkušenj.
  • Kategorija 2 predloži specialist z visoko izobrazbo in izkušnjami zaposlenega kategorije 3 vsaj 3 leta.
  • V 1. kategorijo se prijavi specialist z visokošolsko izobrazbo in izkušnjami zaposlenega 2. kategorije najmanj 3 leta.

Tako se inženirju vsaka tri leta dodeli kategorija. Včasih se ta čas skrajša na 2 leti, če je specialist delal v težkih razmerah ali začasno opravljal naloge zaposlenega z višjo kvalifikacijo. Seveda pod pogojem, da je odlično opravil svoje delo s svojimi dejavnostmi.

Delovne odgovornosti procesnih inženirjev

Vsak inženir-tehnolog (kategorije in delovne izkušnje niso pomembne) se ukvarja z uvajanjem novih tehnologij v standardni racionaliziran proizvodni postopek v podjetju. Vsa njegova dejanja bodo osredotočena na dva osnovna pravila:

  1. Zmanjšanje stroškov proizvodnje.
  2. Povečati produktivnost v konkurenčnem okolju.

Ker je delo tehnologa neposredno povezano z dejavnostmi podjetja, ga mora vodstvo nenehno obveščati o vseh spremembah, zlasti v zvezi s svojo sfero.

Vsak inženir-tehnolog iz kategorije 1, 2, 3 in brez njega mora imeti določeno znanje. Vključujejo zakonodajne akte, državne standarde za opremo in izdelke, informacijsko programsko opremo, računalniško opremo podjetja in tako naprej.

Delovne odgovornosti inženirjev oblikovanja

Oblikovalci delajo z opremo, risbami in orodji. Tak inženir mora biti dobro seznanjen z vezji in napravami. Po potrebi jih bo moral prilagoditi, posodobiti ali sestaviti takšne risbe, ki bodo drugim delavcem omogočile sestavljanje sodobnejše in tehnološke naprave. Nemogoče je natančno določiti odgovornosti oblikovalcev, saj bodo odvisne od posebnosti podjetja in tudi od ozkega profila njegove specializacije.

Obstajajo 3 kategorije inženirjev oblikovanja. Vsak od njih vam omogoča delo na različnih ravneh. Med izvajanjem svojih dejavnosti projektant uporablja naslednje:

  • Orodja za risanje.
  • Posebej izdelana ali razvita programska oprema.
  • Neposredno osebni računalniki.
  • Orodja za avtomatizacijo

Včasih je takim inženirjem dovoljeno uporabljati druga orodja. Toda glavno orožje zaposlenega so njegove izkušnje in strokovnost.

Delovne odgovornosti inženirjev oblikovanja

Vse kategorije inženirjev oblikovanja sodelujejo pri razvoju celotnih projektov ali njihovih posameznih delov, vse je odvisno od usposobljenosti. Med delovanjem lahko uporabimo naslednje elemente:

  • Tehnologije.
  • Osebna izkušnja.
  • Orodja za avtomatizacijo
  • Različne domače ali tuje sodobne naprave.

Ne glede na kategorijo projektantov bi morali ustrezni delavci imeti veliko znanja. Vključujejo vsako oblikovalsko tehnologijo, pa tudi tehnične izračune in metode za njihovo izvajanje. Upoštevati je treba standarde in GOST, ki so enaki varnosti. Vsako stransko znanje je dobrodošlo, vendar ga uprava ne bo nujno plačala.

Pravice inženirjev

Vse kategorije inženirjev, ne glede na njihove izkušnje ali strokovnost, imajo določene pravice. To so:

  • Ponuditi vodstvu različne načine za izboljšanje delovnih pogojev in njihovo bolj organiziranost.
  • Uporabite znanstveno literaturo in materiale, ki vam bodo pomagali pri soočanju s svojimi odgovornostmi. Se pravi, vsakemu inženirju ni treba, da si vse informacije na pamet zapomni, občasno lahko uporablja knjige ali revije.
  • Opraviti certifikacijo v skladu s postopkom, ki ga določi podjetje ali država. V tem procesu lahko dobijo novo kategorijo in ostanejo na isti stopnji kvalifikacije.
  • Nadaljnje usposabljanje z vsemi posledičnimi posledicami. Se pravi, da ima zaposleni po prejemu nove kategorije pravico do velike plače, boljših delovnih pogojev, novih vpisov v delovne knjižice ipd.

Poleg navedenega imajo inženirji možnost uživati ​​vse pravice, ki so določene v delovnem zakoniku države, v kateri se delo izvaja.

Odgovornost inženirjev

Vse kategorije inženirjev imajo določeno odgovornost. To je naslednje:

  1. Pravočasno opravljanje nalog.
  2. Organizacija osebne delovne dejavnosti, izpolnjevanje naročil in navodil v določenem času.
  3. Upoštevanje pravil požarne varnosti, pa tudi urnika, določenega v podjetju.
  4. Vzdrževanje dokumentacije, ki bo podrobno opisala dejavnosti inženirja.
  5. Če so v podrejenem položaju zaposleni, bo vodja neposredno odgovoren za neizpolnjevanje svojih dolžnosti.
  6. Če so bili med delovnim postopkom kršeni varnostni ukrepi, mora inženir sprejeti ukrepe in pravočasno obvestiti vodstvo.

Če je kršena delovna disciplina, bo inženir odgovoren v skladu z zakonom. Odvisno bo od resnosti kršitve. Na primer, zaposleni je lahko prisiljen plačevati globe, delo, aretacijo ali odvzem premoženja.

Zaključek

Znano je, katere kategorije inženirjev danes obstajajo. Če pa želite postati pravi profesionalec na svojem področju, biti v dobrem stanju z nadrejenimi in tudi zaslužiti velike vsote, se morate potruditi in se učiti. V nasprotnem primeru niti izkušnje niti poskusi pridobitve nove kategorije ne bodo pripomogli k izboljšanju njihove specializacije. Poleg tega je priporočljivo spremljati izdajo novih določb, tehnologij in znanstvene literature. Inženirji so eni redkih delavcev, ki morajo slediti sodobnim odkritjem, saj bodo v nasprotnem primeru izgubili konkurenčnost.